Святий Альфонс Лігуорі ― Доктор молитви. Частина 1: «Просіть і дасться вам»

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Святий Альфонс Лігуорі ― Доктор молитви. Частина 1: «Просіть і дасться вам»

          Поряд із багатьма титулами, якими величають святого Альфонса Лігуорі, є один, мабуть, найвизначніший ― Вчитель молитви. Сам святий, стверджував що найвизначнішим з-поміж усього, про що писав і навчав, є вміння молитися.

          Відомі слова святого: «Хто молиться ― той спасеться, хто не молиться ― той буде осуджений».

          Як добрий пастир, святий усвідомлював, що найголовніше є спасти свою душу, а для цього є конечна Божа ласка якої необхідно просити у молитві.

          Сформувавшись як велет духовного життя, запізнавшись із духовністю багатьох шкіл, святий Альфонс пропонує своїм читачам духовну пропозицію ― неустанну молитву, що є фундаментом альфонсіанської і редемптористської аскези.

          Розуміючи усю важливість даної теми, розпочинаємо серію дописів «Святий Альфонс ― Доктор молитви», які будуть присвячені головному середникові у праці над спасінням душі ― молитві.

          Святий Альфонс Лігуорі у своїх творах і молитвах дораджує вірним просити Бога про три основні ласки (згідно Мт 7,7а: «Просіть і дасться вам»).

          Перша ласка про яку необхідно просити Бога ― це прощення всіх своїх гріхів.

          Друга ласка – просити про дар святої любові.

          Третя ласка – просити про витривалість.

          У альфонсіанській духовності любов є тотожньою витривалості, тобто витривати у любові Божій, то те саме що витривати в ласці Божій. Для Альфонса, ці два елементи ― любов і витривання є істотними. Тому про них наполегливо і постійно необхідно просити Бога. Любов, молитва, ласка, витривання ― усе це характерні поняття альфонсіанської духовності. Безперечно святий з Маріанеллі жив усім тим, про що навчав своїх співбратів і людей.

          У збірці молитов до Господа Ісуса присутнього в Пресвятій Євхаристії (що є частиною відомого твору «Відвідання Пресвятої Євхаристії») якраз можна побачити приклад такої молитви. Альфонс молиться такими словами: «Уділи мені тільки, прошу Тебе, своєї любові і ласки, і цього мені буде достатньо і буду задоволений…».

          Крім того, Великий Доктор молитви, радить по Ісусі Христі, звертатись до Марії ― Матері Божої, яка може нам випросити усіх цих ласк. Зокрема, Святий Вчитель звертається до Марії так, в одній із своїх молитов твору «Правдива обручниця Христова»: О Маріє, надіє моя, випроси мені або смерть або витривалість. Святий хоче тим сказати: краще померти в любові Божій (тобто Його ласці), або витривати до кінця в ласці, ніж мати нещастя образити Бога тяжким гріхом. Любов, витривалість і добра смерть ― типові альфонсіанські тематики, які наш святий розвиває у своїх писаннях, передусім таких: “Як любити Ісуса Христа”, «Молитва ― могутній засіб спасіння», «Приготування на смерть».
          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.