9 січня вшановуємо святого первомученика Стефана

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 9 січня вшановуємо святого первомученика Стефана

          9 січня припадає Урочистість св. Стефана, першого мученика. Грецьке ім’я “Стефан” означає – “вінець”. Не знаємо коли і де святий Степан народився. Його грецьке ім’я означає що був наверненим гелленістом, євреєм з діаспори.

          Невідомо також деталі його життя; про нього більше дізнаємося з моменту вибору його на диякона. Апостоли на відповідь св. Петра вибрали сім дияконів для послуги убогим, щоб у такий спосіб менше обтяжувати апостолів і дати їм більше можливості для проповіді Євангелія. Серед цих семи був і св. Степан; однак він не обмежився лише у послузі убогим, але згідно Діяння Апостолів будучи “повним віри і Святого Духа” (Ді 6,5) голосив Євангеліє з мудрістю якій ніхто не міг протиставитись. Був засуджений синагогою що виступає проти закону і храму. У своєму слові Степан показав історію Ізраїля з християнської перспективи, наголошуючи на тому що цей народ постійно легковажив волю Бога. Публічно визнав Христа, – за що був укаменований, таким чином ставши першим мучеником.

          Full title: Saint Stephen.Artist: Carlo Crivelli.Date made: 1476.Source: http://www.nationalgalleryimages.co.uk/.Contact: [email protected] © The National Gallery, London

          Було це 36 року, тобто після кількох років після смерті Христа. Єв. Лука підкреслює що при смерті Степана був присутній Савло, – пізніший апостол народів. Цікавим фактом є те що євреї вчинили вбивство Степана без дозволу римського сенатора; власне 36 р. Пилат який засудив на смерть Ісуса склав свої повноваження і на той момент місце влади було вакантним, чим і скористалися жиди, вчинивши самосуд над Стефаном і розпочали жорстоку кампанію проти християнства. Культ св. Степана спочатку розвинувся, однак всупереч певним історичним подіям був забутий; перший раз гріб святого відкрито у 415 році, з часом на його місці і на місці мучеництва святого збудовано величні храми.

          + Всемогутній Боже, обходимо народження до неба св. Степана, першого мученика, який молився навіть за своїх ворогів, дай нам наслідувати його приклад і навчи нас любити неприятелів. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, який з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог на віки віків. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.