Чи можуть чаклуни творити чудеса?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Чи можуть чаклуни творити чудеса?

          У програмі Живого Телебачення “Бог (не)просто говорить, отець Юрій Щурко, декан філософсько-богословського факультету УКУ пояснює складні місця Біблії. Сьогодні – про єгипетських чаклунів.

          У книзі Виходу 7, 10-12 читаємо:

          «Прийшли Мойсей та Арон до фараона й вчинили так, як сказав Господь. Кинув Арон свій костур перед фараоном і перед його слугами, і став він гадюкою. Та фараон теж скликав мудреців і чарівників, і вони, чаклуни єгипетські, зробили те саме своїми чарами. Кожен кинув свою палицю, і палиці стали гадюками; та палиця Аронова пожерла їхні палиці». І далі вірш 19-22: «сказав Господь Мойсеєві: “Скажи Аронові: Візьми палицю твою і простягни руку твою на єгипетські води: на їхні ріки, на їхні рови, на їхні стави, на всі їхні водоймища, щоб узялися кров’ю; і буде кров по всій землі Єгипетській, навіть у дерев’яних та кам’яних посудинах.” Вчинили Мойсей та Арон так, як велів їм Господь; і підняв він палицю і вдарив по воді в річці перед фараоном і перед його слугами; і перемінилась уся вода в річці в кров.  Риба в річці вигинула, і засмерділася ріка, і не могли єгиптяни пити води з річки; кров була по всій землі Єгипетській. Але і чаклуни єгипетські теж зробили таке своїми чарами; і серце фараонове затвердло, і не послухав їх, як і передсказав був Господь».

          І знову глава 8, 1-3: «Господь сказав Мойсеєві: “Скажи Аронові: Простягни руку твою з палицею твоєю на ріки, на рови, і на стави, і наведи жаби на Єгипетську землю.” І простяг Арон руку свою на єгипетські води і понаводив жаб, і вкрили жаби землю Єгипетську.  Але й чаклуни зробили таке саме своїми чарами й понаводили жаб на Єгипетську землю».

          Отож закономірно постає запитання: чи могли єгипетські чаклуни справді чинити такі ж чуда, як чинив Господь руками Мойсея та Арона? Чи були вони підступними хитрунами?

          Єгипетських чаклунів Старий Завіт називає словом, яке використовували виключно на позначення чаклунства, а мудреці переважно були вченими людьми. Нам важливо зрозуміти, чи поза Богом якісь темні сили здатні на творення таких надприродних явищ? 

          Які теорії виникали впродовж історії Церкви, тоді, коли християни в різних часах читали ці тексти? Передусім треба розуміти, що від найдавніших часів було відомо про використання магії у Древньому Єгипті. Про це свідчать також документи, зокрема у папірусі “Весткар” сказано, що чарівники перетворювали воскових крокодилів на живих, а потім, схопивши їх за хвіст, знову на воскових. 

          Мудреці і чаклуни мали певні знання про природні явища і вміли використовувати спритність рук або обман, щоб створити ілюзію здійснення чудес. Багато людей, які були знайомі з культурою Єгипту, розуміли, що тут насправді мова іде про обман. Як, до прикладу, закляття на змій – це фізіологічний прийом, коли натискання на спеціальну зону на потилиці знерухомлює змій. Чаклуни, як дехто вважає, можливо мали доступ до надприродних сил через окультні практики. Ймовірно, чаклуни, які представляли фараона, змагалися з Мойсеєм під час перших єгипетських кар, використовуючи силу не від Бога. Метою цих дій було переконати фараона в тому, що його маги діють тією ж силою, що Арон і Мойсей. 

          Чаклуни повторювали перетворення води у кров, нашестя жаб. Яка ж різниця між чудесами, які походять від Бога і сатанинськими знаменнями? Передусім чудеса від Бога повʼязані з правдою, добром і спрямовані до добра людини, вони ніколи не повʼязані з окультизмом і завжди є успішні. Сатанинські знамення натомість завжди наднормальні або незвичайні, але ми не можемо їх назвати надприродними, вони повʼязані з негативом, чимось темним, зі злом. Часто ці речі повʼязані з магією, яка має на меті використати Божу силу у своїх цілях.

          Які висновки можна зробити, аналізуючи згадані тексти? Впадає в очі те, що чаклуни не змогли повторити усіх чудес Арона та Мойсея. Коли посох Арона перетворився на змію, то вона пожерла змій чаклунів, показуючи, що сила Божа більша від сили чаклунів. Вони спровокували нашестя жаб, але не могли їх позбутися. Дії чаклунів були надзвичайними, але не надприродними. Чаклуни копіювали дії Арона і Мойсея – це типова поведінка Сатани, він завжди мімікрує, бажаючи видавати себе за Бога. 

          Чаклуни здатні лише копіювати. Справжні надприродні чудеса можуть походити лиш від Бога. Ці чаклуни копіювали, щоби переконати фараона, що Бог євреїв не могутніший за ідолів Єгипту.

          Коли дійшло до третьої кари чаклуни перестали копіювати Мойсея та Арона, зрозумівши своє безсилля. 

          Метою чудес у книзі Виходу було продемонструвати силу Божу. Бог показував свою владу над створеними стихіями. Господь завжди діє для добра людини, а не для пустих дій, як робили чаклуни.

          На фоні сьогоднішніх роздумів над текстами Біблії легше зрозуміти дії сучасних чаклунів, які під масками цілителів, ясновидців просто видурюють гроші або є людьми злого духа.

          Підготувала Тетяна Трачук

          ——

          ДивенСвіт потребує допомоги!

          Ми докладаємо багато зусиль, щоб Твій улюблений ДивенСвіт ставав кращим, цікавішим і сучаснішим. Також працюємо над цілковитим оновленням нашого порталу. Та, на жаль, наші можливості досить обмежені. Аби сайт працював справно, кілька місяців тому ми змушені були змінити сервісне обслуговування і, відповідно, щомісячний тариф дещо зріс. 

          Тож, щоб надалі працювати, потребуємо Твоєї допомоги. Будь-яку зручну для Тебе суму можеш переказати на картку Приватбанку: 4731 1856 0341 0116 (Ростислав Пендюк), або за допомогою системи LiqPay (у призначенні платежу вкажіть ДивенСвіт):

          Дякуємо за Твій час! 

          Ти мотивуєш нас продовжувати нашу працю!


          Команда ДивенСвіту
           ❤️

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)