Нецікава Біблія. Це треба прочитати!

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Нецікава Біблія. Це треба прочитати!

          „Я не розумію її. Вона нудна. Вона ніяк не стосується мого життя“. Правда, вам знайомі такі розмови про деякі книги Біблії? Чи, можливо, як і я,  відчували провину за те, що й самі так думали.

          Погляньмо правді в очі: деякі книги цікавіше читати, ніж інші. Наприклад, Псалми. Хіба є хто-небудь інший, хто прославляти Бога під натхненням Святого Духа краще, ніж цар Давид? Або місіонерська подорож Павла в Діяннях. Хіба є хтось, хто не любить читати такі надихаючі історії?

          Є такі книги, які ми б з радістю пропустили. Але чи варто це робити, адже все Святе Письмо натхненне Богом і корисне для навчання і укріплення віри.

           

          Ось ті 10 книг Біблії, які ви, можливо, ніколи й не читали, але повинні прочитати.

           

          Йоіл: Божа кара реальна, але те ж саме ми можемо сказати і про красу покаяння

          Книга Йоіла — пророча. Йоіл створює картину спустошення сараною, щоб відновити послання про суд, про який часто забуваємо. Але він каже і про надію.

          „ Роздеріть серце ваше, а не одежу вашу, і поверніться до Господа» Бога вашого, бо він благий і милосердний, довготерпеливий і многомилостивий, – і уболіває над нещастям“ (Йоіл 2:13).

          Всі послання можна резюмувати в одному реченні:

          „Кожен, хто призве ім’я Господнє, — спасеться“.

           

          Авдій: Ті, хто йдуть проти Божого народу, відчують наслідки

          Книга Авдія — найкоротша книга Старого Завіту, показує, що станеться за погане поводження з Божим народом.

          „ За різанину, за насильство над твоїм братом Яковом сором тебе окриє, і ти повіки зникнеш“ (Авдій 1:10).

          Інші вірші цієї книги сміливо говорять про наслідки злих, неправильних вчинків і закликають до покаяння.

          Наум: Не повертаймося до нашого минулого

          Бог делегував Йону поділитися непопулярним посланням із Ніневії. Але чи знаєте ви, що Наум — це продовження історії про Ніневії? Вкінці книги Йони Бог змилувався над Ніневії. Її жителі повірили і визнали свої помилки, але це тривало недовго.

          Ми погоджуємося з нашими помилками перед Богом, і Він дає нам ще один шанс. Але згодом ми забуваємо про це, і знову повертаємося до наших колишнім вчинків, відновлюємо старі звички. Книга Наума нагадує нам, що потрібно продовжувати йти вперед, не повертаючись до минулого.

           

          Авакум: Що робити, коли вас хвилює те, що Бог нічого не робить.

          Ми чуємо новини, які нас лякають. Ми бачимо в світі зло, яке змушує нас сумувати. Знаючи, що Бог любить нас, з’являється питанням: чому в цих ситуаціях Бог мовчить? Боже, де Ти, коли все це відбувається?

          В Авакума були ці ж питання. Коли ми запитуємо Бога, Він чує. І Він відповість. Послання Авакума промовляє до нас, коли ми поспішаємо побачити несправедливість. Мовчання Бога не означає бездіяльності.

           

          Послання до Филимона: Бог реальний і присутній у нашому повсякденні

          Послання до Филимона — це лист апостола Павла — його друга і однодумця. У цьому листі Павло просить Филимона пробачити чоловіка на ім’я Онисим і прийняти цього колишнього раба в свій будинок.

          Павло знає, що для Филимона це буде непросто. Прощення — це завжди складно. Ми стикаємося з багатьма труднощами, і деякі з них пов’язані з іншими вірними. Але через цю книгу Павло вчить нас прощення, любові і руху вперед.

           

          Софонія: Коли ми визнаємо помилки, Бог дає шанс.

          Книга Софонії виносить у світ питання: кому або чому я поклоняюся?

          „Тоді бо я поверну народам мову чисту, щоб усі ім’я Господнє призивали та щоб служили йому однодушно“ (Софонії 3:9)

          Це одна з основних заповідей. Софонія показує, що Бог зробить в разі, якщо Його народ присвятить себе іншим речам, а не Йому.

          Прочитання Софонія може допомогти нам усвідомити любов Бога до нас і те, наскільки Він хоче, щоб ми смиренно залежали від Нього. Але коли ми звертаємо увагу на інші речі, наш люблячий Бог, як і раніше дає нам шанс.

           

          Книга Аггея: Бог хоче, щоб ми закінчили те, що почали

          Самовпевненість. Самодостатність. Лінь. Ми не прагнемо до цього. Але як там опиняємося? І, що значно важливіше, — як із цього вийти?

          Бог благословляє нас незалежно від того, що ми думаємо або запитуємо. Ми хочемо слідувати за Ним із вдячністю і завзяттям. Але з часом можемо забути свій шлях. Саме тоді ми опиняємося у застої, як це було з євреями. Аггей звернувся до них із ясним, простим словом: закінчуйте те, що ви почали. Відновіть храм. „І сказав Аггей, Господній посол, згідно з дорученням Господнім, до народу:

          „Я з вами» – слово Господнє“ (Аггей 1:13).

           

          Послання до Тита: Тіло Христа зростає, коли ми готові вчитися

          У своєму листі до Тита Павло забезпечують основу для успішного навчання в наших церквах сьогодні. Правильні люди в керівництві можуть допомогти церкві зберегти основу, коли в її сторону дме суворий вітер.

          Тит показує реальний приклад важливості структури всередині наших церков. У міру того, як громади ростуть, нашим служінням необхідно створити здорову атмосферу для навчання.

          Левіт: Без законів минулого не було б свободи

          Читання книги Левіта може бути досить виснажливим. Ці закони, жертви і структура… Цього може бути достатньо для того, щоб ми перестрибнули в кінець. Але перш ніж перевернути сторінку, проаналізуймо інформацію з цих 27 глав.

          Книга Левіт служила керівництвом в тому, як правильно жити. Книга Левіт вчила ізраїльтян про важливість святого життя, і ця інформація, як і раніше може бути застосована і до нас сьогодні.

          „Я бо – Господь, Бог ваш; ви маєте ставати святими й бути святими, бо я – святий“ (Левіт 11:44).

           

          Послання Юди: Залишайтеся вірні Богу

          Можливо, Книга Юди коротка, але в ній досить багато важливих слів. Коли гріх зазіхає на нас, Бог є поруч. Юда доводить це на прикладі того, як справедливо діяв Господь через події минулого.

          Книга дає просте повчання, яке принесе відмінні результати. Будьмо вірні Богу і піклуймося один про одного. Дуже відповідний заклик про завзятість:

          „Бережіть себе самих у любові Божій, очікуючи милости Господа нашого Ісуса Христа для вічного життя“ (Юди 1:21).

           

          За перекладами підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"