Як християнство може допомогти узалежненим

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Як християнство може допомогти узалежненим

          Різні види залежності продовжують набирати обертів. Самоконтроль вже не цінується високо, і наша державна стратегія боротьби з цією проблемою полягає лише в тому, щоб лікувати залежних людей за допомогою медичних засобів.

          З кожним днем зростає кількість осіб, поневолених широким спектром речовин і видів діяльності. До сексуальної одержимості і заборонених наркотиків додаються дозволені наркотики, що продаються за рецептом, азартні ігри…

          Беручи це до уваги, Церква повинна шукати в Святому Письмі ідеї боротьби зі сучасними видами залежності, щоб врятувати поневолених ними людей.

          Багато з цих ідей існують у межах біблійного вчення про ідолопоклонство. Воно відображає те, як люди цілеспрямовано потурають своїм бажанням — ми поклоняємося ідолам тому, що ми думаємо, що вони принесуть нам задоволення — і ці бажання оволодівають людьми. Ми одночасно залежні і некеровані. Між цими двома полюсами є десятки важливих біблійних тем. Ось тільки дві з них.

           

          Побачити духовну темряву, що стоїть за брехнею.

          Ідолопоклонство відкриває нам очі на приховані пристрасті, що є всередині різних видів залежності. Все в житті носить особистісний характер. Ми або прив’язані до Бога, або входимо в союз з анти-богом і його руйнівною імперією. Одним із проявів цього союзу є брехня. Брехня природна для будь-якого роду залежності, і Святе Письмо відкриває корінь цієї брехні.

          Для залежної людини усвідомлення власної брехні призводить до розгубленості в житті. Стежте за своєю мовою. На кожне ваше хибне висловлювання припадають десятки інших хибних висловлювань, які ви навіть не запам’ятовуєте. І коли говорите неправду, то також стаєте обдуреними і вірите цій брехні. Тому, знайдіть когось, із ким ви можете говорити відверто і чесно.

          Якщо хочете допомогти залежним людям, зробіть все від вас залежне для того, щоб створити таку атмосферу, в якій пануватиме відкритість і чесність. Наприклад, якщо хтось добровільно зізнається, що він залежний і приховував це, то це час не тільки печалі для сім’ї та друзів, але це також і час подяки Духу Святому за Його роботу. Людина, яка колись потрапила в рабство, починає говорити Божою мовою, а не мовою сатани.

           

          Протистати сорому

          Залежних людей буває важко зрозуміти. Крім неухильного дотримання своїх розгнузданих бажань із ними відбувається щось більше. Наприклад, багатьох залежних людей відкидали, і до них ставилися як до порожнього місця ті люди, які заявляли про те, що люблять їх, а це означає, що вони живуть у соромі. При відсутності очевидного виходу зі ситуації, для таких людей залежність може бути хоч і тимчасовим, але ефективним засобом уникати сорому. І навіть якщо сором не був очевидний до того, як людина пустилася навздогін за ідолом, сором стане домінуючим у житті, як тільки залежність набере обертів. Практичне ідолопоклонство, за своєю сутністю, з його зрадою, обманом, крадіжкою і поневоленням, принижує людську гідність і приносить сором.

          Якщо ви хочете допомогти залежній людині боротися з почуттям сорому, прочитайте разом від початку до кінця одне з Євангелій. Спостерігайте за життям Людини, яка народилася в соромі, і чий народ  — вигнанець. Спостерігайте, як Він їсть зі зганьбленими і торкається до них. Поспостерігайте, як Він ототожнює Себе з ними, щоб вони змогли через віру ототожнити себе з Ним.

          Щоразу ми очікуємо, що Ісус відвернеться і не стане бруднитися об тих, хто осоромився. Замість цього Він завжди запрошує, завжди дивує і пропонує людям знайомство з Ним, через яке ми отримуємо очищення і прийняття. У міру розвитку історії, ми перестаємо бути тверезою людиною, що розмовляє зі залежним. Тепер ми — дві людини, які бачать прекрасну реальність, яку намагатимемося зрозуміти все життя, і таким чином ми і перевтілимося та зростемо.

          Це, безсумнівно, всього лише два з безлічі обнадійливих навчань, що виходять зі смерті і воскресіння Ісуса Христа і здатних привернути людину, що потрапила в залежність. Але обидва вони володіють великою силою і не використовуються в повній мірі.

           

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"