5 біблійних віршів, які найчастіше трактують неправильно

Читай також

  • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
  • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
  • 15 місць з Біблії, які допомагають зберігати спокій під час ракетних обстрілів
        • 5 біблійних віршів, які найчастіше трактують неправильно

          Біблія — не просто добірка цитат або коротких висловів, але буквально є Словом Бога.Сказане в Біблії – це сказане Самим Богом. Саме з цієї причини ми повинні бути уважними до всього, написаного в Святому Письмі. Дуже важливо те, як ми її читаємо, запам’ятовуємо і цитуємо.

          Однак християни часто неправильно розуміють, цитують або застосовують вірші з Біблії. Наприклад, ми можемо звернутися до симфонії в пошуках вірша на задану тему, прочитати запропоновані варіанти, знайти улюблений, а потім почати цитувати собі на втіху!

          Або, можливо, ми чуємо, як інші невірно цитують вірші, які звучать „до місця“ в той момент, тому починаємо поширювати невірне застосування, що не приділивши час вивченню вірша у вкладеному автором контексті.

          Нижче наведені приклади найбільш перекручених віршів Біблії:

          1. „ Я можу все в Тому, Хто укріплює мене.“ (Филип’ян 4:13)

          Поза контекстом: цей вірш жодним чином не відноситься до кидка в кільце в баскетболі, вибивання переможного остаточного хоум-рана, виграшу в лотерею або укладення угоди в бізнесі.

          В контексті: апостол Павло знаходиться під домашнім арештом, очікуючи судового розгляду, в результаті якого його, швидше за все, засудять до смерті за проповідь воскреслого Ісуса.

          Однак замість поразки через несприятливі обставини, Павло користується можливістю навчити молоду церкву в Филипах, що він може витримати будь-які обставини: злети і падіння, висоти і низини, так як він має силу від Христа.

          Ця надприродна сила переносити всі віхи життя і ситуації завжди з Павлом, тому що Святий Дух Христа завжди з ним, навіть у в’язниці.

          2. „Бо де двоє або троє зібрані в моє ім’я, там я серед них“ (Матея 18:20)

          Поза контекстом: цей вірш зазвичай цитується для підбадьорення один одного, коли відвідуваність служіння поклоніння низька або наводиться як благословення під час молитовного зібрання.

          Насправді, якщо хтось хоче розширити значення цього вірша, то можна скористатися ним для виправдання пропуску церкви заради „поклоніння“ з сім’єю вдома, коли по телебаченню транслюють футбольний матч.

          В контексті: цей вірш відноситься до контексту церковної дисципліни і до того, як вирішувати проблему зі свавільними віруючими.

          Він повинен послужити підбадьоренням для церковних лідерів в складні часи конфронтації в дусі любові, кажучи, що Бог буде присутній навіть із двома або трьома вірними, які мають намір коректувати і відновлювати занепалого брата або сестру.

          3. „Бо я свідомий моїх щодо вас задумів, – слово Господнє, – задумів щастя, а не лиха, щоб забезпечити вам надійне майбуття“ (Єремії 29:11)

          Поза контекстом: цей вірш зазвичай згадується для підтримки в складний час або його пишуть на дипломах про закінчення навчального закладу.

          Якщо розглядати цей вірш як окремо взяту обітницю, то складається враження, ніби Бог існує для того, щоб зробити нас популярними, багатими, здоровими і всесвітньо відомими! Бог проголошує „американську мрію“ в моєму житті!

          В контексті: ця дивовижна обітниця дана не окремо взятій людині, а народу. Бог пообіцяв, що не відмовиться від свого народу і що незважаючи на те, що все навколо було в жалюгідному стані, у них все одно було майбутнє і надія!

          Тому слова „на благо“ несуть сенс не грошей або матеріальних благословень, а вказують на фізичний і духовний порятунок. Ця прекрасна обітниця про те, що Бог не „поставив хрест“ на Своєму народі і що їхнє майбутнє і надія — тільки в Ньому.

          4. „Не судіте, щоб вас не судили“ (Матея 7: 1)

          Поза контекстом: ми живемо в той час, коли смирення возвеличується над усім іншим, крім, звичайно ж, тих випадків, коли хтось не погоджується з нашими віруваннями, способом життя або думками; в такому випадку ми проявляємо крайню ступінь нетерпимості. Ми можемо навіть сміливо заявляти: „Лише Бог може судити мене!“ Однак це теологія американського репера Тупака, а не Біблії.

          В контексті: цей вірш не є пересторогою проти висловлювання на рахунок певних дій або поведінки. Навпаки, в інших місцях Писання говориться, що „по їхніх плодах ви пізнаєте їх“.

          Також у Біблії є заповідь „виховувати учнів“, яка включає допомогу іншим у веденні війни проти гріха. Тут подається застереження проти лицемірства.

          Якщо ми збираємося когось виправляти, то повинні дотримуватися тих самих стандартів. Якщо ми судимо з агресією, то цілком можемо очікувати такого ж ставлення у відповідь.

          5. „Вгамуйтесь і пізнайте, що я – Бог, що я вознісся на землі між народами“ (Псалом 45:11)

          Поза контекстом: найпоширеніша дивина в застосуванні цього вірша — це те, що його цитують тільки частково. На кавових гуртках, на заставках на робочий стіл з трояндами на задньому фоні і картинах з горами можна побачити частину цього вірша, вирваного з цілої думки: „Вгамуйтеся і пізнайте, що Я — Бог“.

          В контексті: найкраще, що можна зробити щодо цього вірша, — цитувати його цілком. Що за дивна розрада і нагадування пізнати, що ми можемо заспокоїтися і упевнитися, що у Бога все під контролем.

          Все, що Бог робить і говорить, — спеціально. Будь-яке слово в Святому Письмі наводиться з метою і знаходиться в конкретному контексті, який вкладає Він. Тому ми повинні бути обережні зі Словом Божим і міркувати про те, яким чином ми говоримо це Слово!

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Найбільша заповідь (Мт 22:35-46)
        • Ісус і знатний багач (Лк 18:18-27)
        • 15 місць з Біблії, які допомагають зберігати спокій під час ракетних обстрілів
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"