Чому голуб є символом Святого Духа?

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Чому голуб є символом Святого Духа?

          Усі чотири Євангелія описують хрещення Ісуса в ріці Йордан.

          „А охристившись, Ісус зараз же вийшов з води. І ось розкрилось йому небо, і він побачив Духа Божого, який спускався, мов голуб, і зійшов на нього.“ (Матея 3:16)

          „І коли виходив з води, то побачив, як небо розкрилось, і Духа, що як голуб сходив на нього“ (Марка 1:10)

          „і Святий Дух у тілеснім вигляді, немов голуб, зійшов на нього, та залунав з неба голос: “Ти – мій Син любий, тебе я вподобав”“ (Луки 3:22)

          „Тож Йоан свідчив, промовляючи: «Бачив я Духа, що, мов той голуб, з неба сходив і перебував над ним“ (Йоана 1:32).

          Лука повідомляє: „і Святий Дух у тілеснім вигляді, немов голуб, зійшов на нього“. Оскільки Святий Дух є духом, то — невидимий для нас. Однак у цьому випадку Він став видимим. Голуб — символ чистоти та невинності „Оце я посилаю вас, немов овець серед вовків. Будьте, отже, мудрі, як змії, і прості, як голубки“ (Матея 10:16), і його образ під час хрещення Христа означає, що Дух, яким Він був наділений, є духом святості та невинності.

          Інший символ, пов’язаний із голубом, бачимо в історії про потоп і ковчег Ноя в Книзі Буття 6-8. Коли тривалий час земля була покрита водою, Ной захотів перевірити, „чи опала вода з поверхні землі“ (Буття 8:8), пославши з ковчега голубку — вона повернулася з оливковим листом у дзьобі: „І повернувся голуб до нього надвечір із свіжозірваним оливковим листком у дзьобі, тож і довідався Ной, що води з землі відплили“ (Буття 8:11). Відтоді оливкова гілка стала символом миру.

          Ця історія про голуба Ноя свідчить, що Бог оголосив мир із людьми після того, як потоп очистив землю від їхнього нечестя. Голуб символізував Його Духа, Який приніс радісну звістку про примирення Бога з людством. Це було лише тимчасове примирення, тому що остаточне духовне примирення людей із Господом відбулося через жертву Ісуса Христа. Та знаменно, що Святий Дух мав вигляд голуба під час хрещення Христа, цим самим знову символізуючи мир із Господом.

          У день П’ятидесятниці Святий Дух перетворився на „І з’явились їм поділені язики, мов вогонь, і осів на кожному з них“ (Діяння 2:3), щоб показати чудесну силу послання апостолів і радикальні зміни в їхньому житті. Поява Духа у вигляді голуба під час хрещення Ісуса символізує смиренного Спасителя, Який несе мир людству через Свою жертву.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"