Йоана 5:44 відкриває таємницю, як позбутися залежності від сторонньої думки

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Йоана 5:44 відкриває таємницю, як позбутися залежності від сторонньої думки

          Євангеліє від Йоана 5:44: «Як можете ви вірувати, коли ви славу один від одного приймаєте, а слави, яка від самого Бога, не шукаєте?» є моїм життєвим віршем. Стараюся керуватися цим принципом: шукати слави Божої, а не людської.

          Я не кажу, що мені завжди вдавалося це робити. Досить часто на мене впливало схвалення людей і страх перед людиною. Страх перед людиною — це вічна «пастка». І це справді так. «Хто людей боїться, той у сильце попаде; а хто на Господа вповає, той безпечен» (Приповідки 29:25). Страх перед людьми — це пастка диявола, яка не дозволяє нам отримати благословення від Бога, якщо обираємо людське схвалення.

          Дотримання принципу, записаному в Євангелії від Йоана 5:44 є найкращою протиотрутою від влади над нами страху перед людьми. Цей вірш адресований і до фарисеїв. Вони вважали себе не тільки знавцями закону Мойсея, а й уявляли, що є на голову вищими від решти.

          В Йоана 5:44 є одне питання, на яке, насправді, немає відповіді: «Як можете ви вірувати, коли ви славу один від одного приймаєте, а слави, яка від самого Бога, не шукаєте?». Як би ви відповіли на таке запитання?

          Так само задає запитання, на яке практично неможливо дати відповідь: «Як ви можете вірити, що Я – обіцяний Месія?». Ісус знав, що вони не вірили в те, що Він був обіцяним Месією. Тому, коли Ісус запитує це. А відповідь передбачає неявний висновок: ви не можете вірити.

          А все через те, що вони не намагалися отримати слави від Єдиного Бога. В їх зону видимості не потрапляв пошук слави, схвалення і думки Бога. А мало би бути так.

          Якби юдеї в часи Ісуса були в хорошому духовному стані, вони б хотіли приймати славу від Бога. Якби слава і хвала Божа мали для них першорядне значення, вони б не пропустили те, що Він робив в їх дні.

          Завданням кожного покоління — визначити, в якому напрямку рухається суверенний Визволитель, а потім рух в цьому напрямку. Дві тисячі років тому суверенний Визволитель із усією очевидністю йшов до того, щоб послати Свого Сина на визволення людей. Ісус прийшов, а Його не прийняли: «Прийшло до своїх, – а свої його не прийняли» (Йоана 1:11). На жаль, вони бажали тільки схвалення один від одного; це було все, що мало для них значення. Тому не розпізнати, що Бог робив на їх очах. Їх почуття Божого схвалення було втрачене. Тож вони втратили можливість повірити в свого обіцяного Месію.

          Іншими словами, навіть у часи Ісуса люди зробили вибір на користь популярності серед людей. «Усі свої діла вони роблять на те, щоб бачили їх люди» (Матея 23: 5). Якщо вони давали милостиню або постили і молилися, вони робили це для того, щоб люди захоплювалися ними. Їм не приходило в голову робити це тільки для шанування Бога.

          Тому, коли ми робимо вибір на користь того, що вибрали вони, то теж можемо повністю втратити можливість розпізнати Божу дію.

          Переклад Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"