Чого нас вчить таємниця батьків Мойсея?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Чого нас вчить таємниця батьків Мойсея?

          Ви знаєте імена батьків Мойсея? Ризикну припустити, що, ймовірно, ні. І на те є причина. Вони в в певній мірі оповиті таємницею, і з’являються пізніше, в скандальних обставинах. Але послання, яке несе в собі минуле сім’ї Мойсея, дає нам всім велику надію.

          Як міг би сказати нам Мойсей, гріх в нашому минулому і в наших сім’ях не повинен утримувати нас у рабстві — Бог є Богом нових починань!

          Отже, повернемося до батьків Мойсея і до «скелетів у сімейній шафі цієї святої людини» …

          Імена важливі

          Перші п’ять книг Біблії названі відповідно їх тематиці: Буття — початок, Вихід — вихід з Єгипту, і т. д. Але в івриті вони називаються відповідно до перших слів книги. На івриті друга книга називається «Шмот», що означає «мена»”, тому що перші слова цієї книги: «Ось імена синів Ізраїлевих…»

          Коли книга починається словами: “Ось імена синів Ізраїлевих …”, і називаються “Імена”, було б гарною ідеєю звернути увагу на імена в ній!

          Книга починається перерахунком синів Ізраїлю поіменно — дванадцять синів Якова, і розповідає нам, що все «А всіх осіб, що були народились від Якова, було душ сімдесят, коли Йосиф був уже в Єгипет» (Вихід 1, 5).

          Далі ми помічаємо, що в першому розділі виділяється два імені — це жіночі імена. Не так часто в Біблії згадуються жінки, тому якщо вони названі поіменно, значить, на це слід звернути увагу. Ці жінки —повитухи, їх звуть Шифра і Фуа. Вони пішли на великий ризик, щоб врятувати багатьох єврейських дітей від смерті, після того, як фараон наказав убивати всіх єврейських новонароджених хлопчиків. Їх пам’ятають за їх праведність, сміливість і відмову брати участь в геноциді. Ці жінки гідні похвали.

          Але переходячи до нашого героя у другому розділі, ми з деяким здивуванням відзначаємо, що імена батьків Мойсея НЕ називаються. Трохи дивно для книги під назвою “Імена”. Другий розділ починається словами про те, що один чоловік із коліна Левія одружився на жінці також із коліна Левія, і що у них був син. Оскільки ми знаємо, що у них було ще двоє дітей, крім Мойсея (Аарон і Міріам), напевно хтось із них запам’ятав би імена батьків? Чому ця деталь пропущена, в той час як іншим іменам приділяється стільки уваги? Здається, автор книги навмисне кілька разів поспіль пропускає імена батьків Мойсея в цьому розділі.

          Правда стане відома

          Пізніше в шостому розділі ми виявляємо сюрприз. У 14-му вірші знову називаються імена, коли перераховуються глави будинків Ізраїлю і наводяться подробиці про їхніх нащадків. І тільки тут ми нарешті дізнаємося імена мами і тата Мойсея: Йохевед і Амрам. Описується будинок Левія, і саме тут, в цьому описі спливає Амрам, батько. У 16-му вірші ми читаємо і про його дружину:

          «І взяв Амрам Йохеведу, тітку свою, собі за жінку і вродила йому Арона й Мойсея; віку ж Амрамового було сто тридцять і сім років» (Вихід 6:20)

          Пізніше цей факт підкреслюється у віршах 26-27, на випадок, якщо ми пропустили його:

          «Це той Арон та Мойсей, що їм сказав Бог: “Виведіть синів Ізраїля з Єгипетської землі за полками. Це ті, що промовляли до фараона, єгипетського царя, щоб вивести синів Ізраїля з Єгипту: Мойсей та Арон”» (Вихід 6: 26-27)

          Що відбувається? Чому їх імена приховані спочатку і потім ось так підкреслюються, і тільки тут і зараз?

          Вважаю, що пояснення цього є в 16-му вірші, в незвичайності їх шлюбу. Амрам взяв собі за жінку сестру свого батька.

          По суті, батько Мойсея одружився на своїй тітці.

          Це заборонено Божим Законом, Торою, яку Мойсей отримає незабаром від Бога. У 18-му розділі книги Левіт (вірші 12 і 16) ясно говориться про те, що одружуватися на своїй тітці заборонено. Очевидно, що Йохевед і Амрам одружилися до того, як було дано цю заборону, але це трохи шокувало всіх тих ізраїльтян, що знали закон, і дивилися на цю ситуацію в минулому. Мойсей, великий законодавець, був народжений в шлюбі, який незабаром буде розглядатися як незаконний.

          Наше минуле не є нашою долею

          Ймовірно, причина, по якій батьки Мойсея не названі по імені при першій згадці, полягає в тому, що, на відміну від Шифри та Фуї, їх вчинки суперечили Божим законом і не були прикладом для наслідування, на відміну від вчинків цих повитух. І тим не менше, вони названі поіменно в кінці, і яка ж у них дивовижна була сім’я!

          Послання, яке можна отримати з таємниці батьків Мойсея, таке: не має значення, яке в тебе походження, не має значення, що відбулося в твоїй родині, або навіть те, який вплив це справило на твоє сьогодення, — ніщо не може перешкодити втіленню чудесного Божого плану для тебе! Гріхи батьків не є гріхами дітей, і Бог може очистити і зцілити нас від всього в нашому минулому.

          Те, що зробили ваші батьки, не може обмежити Бога в тому, що Він може зробити з вами сьогодні! Не важливо, що було зроблено в минулому, — Бог не лише здатний звільнити вас, Він може і перевтілити вас у Свій «інструмент» для звільнення інших.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"