Три істини з Євангеліє від Матея для тих, хто живе в тривозі

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Три істини з Євангеліє від Матея для тих, хто живе в тривозі

          Я люблю планувати, чітко вибудовувати свої проекти на кілька місяців вперед, а потім систематично їх виконувати і викреслювати. Я намагаюся працювати швидко і ефективно впродовж дня і зробити якомога більше.

          Але я не вибирав такий характер. Бог запрограмував мене так, і завдяки Його милості я можу використовувати ці дари, щоб бути продуктивним у служінні. У той же час через свої гріхи я схильний дратуватися, хвилюватися і нервуватися, коли справи йдуть не строго по моєму плану.

          Неспокійні християни

          Зрозуміло, що я не єдиний схильний до неспокою християнин. Можливо, ви теж любите все планувати і боретеся за те, щоб хоч іноді пом’якшували контроль. Може бути, у вас були великі труднощі в минулому і вас досі не відпускає біль пережитих страждань. Можливо, ви проходите через чорну смугу свого життя зараз і не бачите світла в кінці тунелю.

          Я не з чуток знаю, як багато християн борються з занепокоєнням. Що важливіше: про це знає Ісус і, на відміну від мене, може від цього зцілити. У 6 розділі Євангелія від Матея Ісус каже: «Не журіться про життя», і пропонує три істини, щоб допомогти нам боротися з нашими щоденними турботами.

          1. Євангеліє творіння

          «Гляньте на птиць небесних: не сіють і не жнуть, ані не збирають у засіки, а Отець ваш небесний їх годує! Хіба ви від них не вартісніші?

          Хто з вас, журячись, спроможен добавити до свого віку хоч один лікоть?

          І про одежу чого ж вам клопотатись? Гляньте на польові лілеї, як ростуть вони: не працюють і не прядуть.

          Та я кажу вам, що й Соломон у всій своїй славі не вдягався так, як одна з них.

          І коли зілля польове, яке сьогодні є, а завтра вкидають його до печі, Бог так одягає, то чи не багато більше вас, маловірні?» Матея 6: 26-30

          Коли вас долає занепокоєння, Ісус пропонує озирнутися на творіння. У фізичному світі закладені вічні нагадування про те, що Бог не залишає творіння своїх рук. Птахи в небі, польові квіти і сила-силенна інших живих істот вказують на любов і турботу Бога.

          Якщо Господь так піклується про птахів і квіти, наскільки більше Він повинен піклуватися про тих, кого створив за своїм образом? Якщо Господь годує і одягає тварин і рослини, у яких немає вічної душі, наскільки більше він подбає про тих, кого омив безцінною кров’ю свого Сина? У вас є причини для спокою, адже творіння проповідує вам Євангеліє Божої вірності.

          2. Євангеліє сім’ї

          «Отож не турбуйтеся, промовлявши: Що будемо їсти, що пити й у що зодягнемося?

          Про все те побиваються погани. Отець же ваш небесний знає, що вам усе це потрібне» Матея 6: 31-32

          На відміну від язичників у християн є небесний Отець, який охоче, з вірністю і назавжди бере на себе тягар турботи про нас. Язичники не дарма турбуються, адже у них немає впевненості в допомоги згори, а ось у християн немає причин для занепокоєння. У нас є Батько, який точно знає, чого ми потребуємо, і завжди дає нам саме те, що нам потрібно, коли потрібно і саме там, де потрібно.

          Не заглиблюючись у деталі вашої ситуації, можу з упевненістю сказати наступне: «Якщо у вас немає чогось, що, як ви вважаєте, потрібне вам прямо зараз, це лише тому, що вам воно зараз не потрібно».

          Дітям Всевишнього немає сенсу турбуватися про своє життя. Але ж ми з вами вважаємо, що знаємо краще, ніж наш Небесний Батько. Звичайно, ми ніколи не заявили б це привселюдно, але багато християн живуть у неспокої саме тому, що вважають, що вони розумніші за Бога.

          3. Євангеліє Царства

          «Шукайте перше Царство Боже та його справедливість, а все те вам докладеться.

          Не журіться, отже, завтрішнім днем; завтрішній день турбуватиметься сам про себе. Доволі дневі його лиха» Матея 6: 33-34

          Заклик шукати Божого царства вже сам по собі благодать, адже тільки коли ми шукаємо Божого царства, ми вільні від пошуку свого власного. Більшість, якщо не всі занепокоєння, у нашому житті виникає внаслідок спроб сісти на трон свого життя.

          Найбільш впевненими людьми з усіх, кого я зустрічав, були ті, хто довірився турботі Бога. Найбільш спокійними віруючими з усіх, із ким я спілкувався, були ті, хто дійсно присвятив життя волі свого Отця. І навпаки, найбільш неспокійними з усіх, кого я наставляв, були люди, які керувалися земними цінностями і забували про Євангелії.

          Але погляньмо правді в очі: ми з вами теж забуваємо. Ми сліпі до Євангелія творіння, забуваємо Євангеліє сім’ї і часто відкрито ігноруємо Євангеліє царства. Так що нема чого дивуватися, що ми живемо в неспокої.

          Але навіть коли ми грузнемо в неспокої, Ісус не кричить на нас. Він не піднімає руки і не голосить: «Та ну вас всіх! Не можу повірити, що ви, ідіоти, ганяєтеся за земними брязкальцями і проміняли на них Мене! »Ні. Він з ніжністю і терпінням йде шукати нас, а коли знайде, знову повертає нас до джерела вічної, нескінченної і славної благодаті.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"