Стосунки – це не втеча від самотності

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • Стосунки – це не втеча від самотності

          Коли наречені приходять до храму, щоби одружитись, вони не стають одне навпроти одного, хоч і прийшли пов’язати свої життя, але обличчям до вівтаря. Що хоче Церква сказати таким жестом?

          Звична і досить поширена ситуація: дівчина чи хлопець, втомлені від самотності, понад усе прагнуть зустріти когось, щоби врешті позбутись цього прикрого стану.

          Ось вони зустрілись. Декілька разів побачились і вирішують, що це справжня любов, а отже, слід і варто розповісти про себе усе, до краплини, абсолютно усе. Усі таємниці, приховані гріхи, родинні проблеми… Ось вони ідуть уже далі, сповнюючи еротичні фантазії одне одного, починають жити разом… І ставити одне одного на те місце, яке належить Богові.

          Але жодна людина не є Богом і не може бути як Бог…

          Що далі?

          “А я же він смів, а як могла вона після всього цього, після таких щирих зізнань… “

          Неодмінно прийде гірке розчарування і ще глибша самотність. Бо не може інша людина тобі замінити Бога, якою би близькою вона не була. А саме цього ми так часто прагнемо – шукаємо собі ідолів, ставимо їх на постамент для почитання, грузнемо у цих незрозумілих і токсичних стосунках і розчаровуємось, ранимось.

          Коли наречені приходять до храму, щоби одружитись, вони не стають одне навпроти одного, хоч і прийшли пов’язати свої життя, але обличчям до вівтаря. Що хоче Церква сказати таким жестом? Сенс подружжя – не у тотальному склеєнню, розчиненню одне в одному. А дехто так собі його уявляє: всюди бути разом, усе одне одному відкрити, про усе говорити… Але Церква каже: подружжя для того, щоби прийшли колись ви разом до Царства Небесного. Очевидно, єдність подругів є величною, але не варто занадто сильно вдивлятись лише одне в одного.

          Може це провокативно, але була рація в тому, щоби в подружжі одне до одного звертались на пан чи пані, проявляючи повагу і дистанцію між собою.

          Так, саме дистанція. З подругом, мамою, священником. Бо що буде, коли син все має розповісти мамусі, все до краплини? І так мамуся піде з тобою на перше побачення і стоятиме біля дверей у час першої шлюбної ночі? Ні, “Мамо, Ви” – говорили колись і була у тома рація.

          Кому ж ми можемо і маємо розповісти про все? Богові. Божу волю ми повинні виконувати 24 години на добу, але насправді хочемо, щоби Він допоміг нам, коли потребуємо, а потім відійшов. Бог потрібен нам щохвилі, бо без Нього не можемо собі зарадити ні з чим.

          Лише Бог знає правду і знає кожного з нас. Жодна людина не знає всього і не може вирішити якусь ситуацію або що більше – судити. Так нерідко, особливо коли є проблеми у сім’ї, люди приходять до священника чи психолога із надією на те, що отримають вирішення, оздоровлення. Думають, що священник сяде, вислухає одного і другого і дасть якийсь рецепт направлення. Але священник – лише священник. Він не в силах зробити те, що може Бог.

          Лише Бог може допомогти нам завжди, бо кожну волосину на нашій голові має пораховану. Однак лише ми можемо запросити Його до присутності у своєму житті 24 на 7, віддаючи Йому належне місце у своїй душі. Ідоли ніколи не замінять Бога, особливо коли йдеться про стосунки.

          Автор: Тетяна Трачук

          за матеріалами

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • ДіяТи. Самооцінка українців і те, як це впливає на нас як націю. Марія Тракало
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)