Все найважливіше про Хрещення і Миропомазання. Пояснення отця Олександра Руденка

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Все найважливіше про Хрещення і Миропомазання. Пояснення отця Олександра Руденка

          Радіо “Воскресіння” підготувало чудову програму, за участі медичного капелана Львівської Архиєпархії УГКЦ отця Олександра Руденка, в якій він пояснив найважливіші аспекти таїнств Хрещення і Миропомазання. А також пояснив, яка роль хресних батьків? Хто може охрестити дитину у небезпеці?

          Яке значення таїнств Хрещення і Миропомазання?

          Господь як добрий батько, прагне бути з людною завжди. І Церква отримала місію супроводжувати людину від моменту народження до смерті. Таїнство ― це таїнственна дія Бога щодо людина, видимий знак невидимої благодаті. Коли Бог через воду, олію і інші матеріальні речі демонструє Своє милосердя над людиною.

           Таїнство ― це не таємна, а таїнственна дія Бога.

          Пригадайте, Ісус Христос починаючи свою публічну діяльність із хрещення в Йордані. Хоча не потребував цього, бо був досконалим, був законодавцем. Та Він показав кожній людині , що хрещення ― це наче двері в єднання людини з Богом. В Євангеліє від Матея 28: 19-20 є заповідь Бога до апостолів: ” Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що я вам заповідав. Отож я з вами по всі дні аж до кінця віку”.

          Так і з Таїнством Миропомазання. Дух Святий зійшов на Христа у вигляді голуба і провадив Його через усе служіння.

          Чи справді в небезпеці смерті дитини її може охрестити будь-хто?

          В Церкві передбачений спосіб хрещення звичайний і надзвичайний. Звичайний здійснює єпископ чи священик. Та є випадки, коли загрожує небезпека смерті, тоді дитину чи й дорослого може хрестити будь-який християнин чи навіть невіруюча людина. Та вона повинна бути налаштована на намір охрестити і мати чисту ― свячену чи навіть несвячену воду. Зі словами: «хрещається раб Божий (ім’я, яке надається) в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа», поливати голову водою. Навіть у наших молитовниках є вказано: коли дитина виживе, то потім її приносять до церкви, щоб доповнити Таїнство, але не дохрестити чи перехрестити. Адже хрещення вчиняється раз у житті. А також уділити Таїнство Миропомазання.

          Як правильно обрати хресних батьків?

          Хресні батьки ― це мають бути віруючі і практикуючі. Або хоча б один із батьків має бути активним практикуючим християнином. Бо вони мають стати добрим прикладом для свого похресника і супроводжувати, молячись і заохочуючи до християнського життя.

          Зрештою, важливо, щоб самі батьки усвідомлювали велику милість і ласку Божу, яку отримує дитина під час хрещення і миропомазання. Варто до того належно приготуватися духовно. Тому треба і себе приготувати.

          Що ж до подарунка, який варто зробити на хрещення, то кожен християнин має носити хрестик, в пам’ять про те, що Господь нас любить і якою ціною нас викупив.

          Чи можна відмовлятися стати хресними батьками?

          Колись пологи для жінки були небезпечними, бо часто завершувалися смертю. Тоді, коли просили стати хресними, то була як остання воля матері. Зараз, коли людина не чується готовою брати на себе таку велику відповідальність, то не те, що має праву, а мусила б відмовитися.

          Як охреститися дорослому?

          Дорослому, який хоче хретитися, треба пройти шлях катехуменату. Тобто повчитися віри, розуміти, що робить, покаятися, що жила без Бога. Це приготування може тривати місяць і навіть більше, бо тоді людина краще приготується до єднання з Господом. Також і дітей, коли хрестять, то є обов’язок вчити віри. Шлях приготування мусить бути.

          Що означає, коли хресні батьки повертаються спиною до вівтаря?

          Так вони демонструють, що від імені дитини відрікаються від сатани. А потім, коли повертаються обличчям до престолу, то в ім’я дитини з’єднуються Христом. Зрештою, під час Хрещення молиться кілька молитов якими забороняється дияволу доступ до дитини. Тому хресні мають обов’язок супроводжувати дитину у вірі.

          Чим відрізняється Миропомазання від Мировання?

          Слід розрізнити Миропомазання і Єлеопомазання, а є Мировання. Найперше треба пам’ятати, що Миропомазання і Єлеопомазання ― це таїнства. А Мировання ― це благословення.

          Чому дитину під час Хрещення занурюють у воду або поливають водою?

          Це символ того, що особа помирає для гріха і народжується для Бога. Коли відбувається Миропомазання, яке невід᾿ємне від Хрещення, то це дарування людині Святого Духа.

          Миро ― суміш олії з різними травами, символізує багатство дарів, які людина отримує. Коли відбувається Миропомазання, то кажуть: «печать дару Духа Святого». Це означає, що ми цілковито належимо Богові.

          Як обрати ім’я дитині?

          Дуже гарна була традиція, коли дитина приносила своє ім’я. Народжується в певний день і можна обрати не просто ім’я, а вибираємо покровителя і заступника , який буде заступатися перед Господом.

          Тому так важливо відповідально підходити до вибору імені. І варто знати життя того чи іншого святого, чиє ім’я носите. І до цього святого звертатися по заступництво.

          Чи можна охрестити, якщо людина не пам’ятає, чи була хрещена?

          Є хрещення під умовою. Якщо людина не була хрещена, то воно важне. Коли була хрещена, то воно не дійсне.

          Інколи кажуть, що ми хрещені в православній чи католицькій церкві. Та ми не хрестимося в ім’я якоїсь церкви, а в ім’я Пресвятої Тройці. І його можна прийняти лише один раз у житті.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"