Те, що потрібне кожному, незалежно від віку

Читай також

  • Ознаки зла
  • Священників УГКЦ Івана Левицького та Богдана Гелету звільнили з російського полону
  • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
        • Те, що потрібне кожному, незалежно від віку

          Дозвольте розповісти вам історію.

          Жила дівчина. Вона була красива і добра, тиха, але сильна. Вона пережила відкидання в житті і страждала, але все подолала завдяки внутрішній силі і мужності. Ті, хто відкидали її, були змушені визнати її гідність, і врешті вона викликала загальне захоплення.

          І це була я.

          Історії, які ми розповідаємо собі

          Егоцентрично? – Так.

          Суцільні кліше? – Точно.

          Ймовірно, це найгірша історія, яку я коли-небудь писала. Але, якщо чесно, саме таку історію я хотіла б собі розповісти. Я хочу бути головною дійовою особою моєї історії. Я хочу, щоб це життя ― ні, не весь всесвіт ― крутилося довкола мене. Ця історія описувала б те, як я думаю, що я роблю, як ставлюся до своєї сім’ї і друзів, як я витрачаю свої гроші і час.

          І я зараз не просто розповідаю собі цю історію. Будучи представником молодого покоління, я завалена посланнями, які підживлюють мене ― надихаючі цитати в Instagram, текстові повідомлення в Pinterest, навіть деякі пісні в моїх списках відтворення на Spotify. Сучасна культура диктує підліткам вірити в себе і вимагає, щоб ми брали в руки кермо влади нашим власним життям і контролювали свої долі.

          Вона наголошує:

              Ти зможеш.

              Тобі більше ніхто не потрібен.

              Життя ― це робити і мати те, що робить тебе щасливим ( «Ця річ зробить вас щасливими! Спеціальна розпродаж, тільки сьогодні!»).

              Якщо ти робиш добрі вчинки і добре ставишся до людей, твоє життя буде мати мету і сенс.

              Ти ― найважливіша людина в твоєму житті.

          Я переконана, що кожен із нас дивиться на життя через призму розповіді. Ми всі бачимо себе частиною історії.

          Але історії, які ми схильні розповідати, помилкові.

          Історія, яку розповідає Він

          Все почалося в Едемі. Змій спокусив Єву брехливим оповіданням, яке ставило її в центр всесвіту («ви будете, як боги!») І обіцяли їй задоволення і влада (Буття 3: 5-6).

          Скуштувавши плід з дерева, Єва не отримала того, на що розраховувала. Навпаки, тепер кожен із її нащадків куштує гіркий плід цього рішення. Брехливі обіцянки ( «ви будете, як боги!») Не виконуються. Історії, які ми розповідаємо собі ( «Я найважливіша! Я зможу!»), Не приносять задоволення.

          Але Бог розповідає іншу історію. На сторінках Біблії ми знаходимо історію, написану Автором всесвіту. Він ― оповідач, він ― головна дійова особа, він ― герой-переможець і жертва одночасно.

          Це історія про досконалий світ, зруйнований хитрим злодієм. Це історія про обіцянку, дану після того, як наші прабатьки вибрали брехня. Це історія про те, що герой прийде, постраждає і все виправить. Це історія про те, як Творець став людиною і пожертвував усім, вмираючи заради перемоги над гріхом і смертю. І це історія зі закінченням, яке ще попереду ― рішення, результатом якого все буде вчинене новим, і сліз, і плачу більше не буде.

          І ця історія дійсно приносить задоволення, тому що це правда.

          Наше місце в цій історії

          Прекрасно те, що ми стаємо частиною цієї історії ― але не як головні герої, не як рятівники світу, а як одержувачі дивовижною благодаті. Ми ― грішники, які потребують спокуту. Ми ― та дівчина, що потрапила в біду. Ми ― ті, яких рятують.

          І у нас також є призначення (як у кожного персонажа в хорошій історії). Наше призначення ― жити для Того, хто нас врятував, щоб зробити Його нашим предметом бажань, «щоб бути бажаними Йому» (2 Корінтян 5: 9). Ми отримуємо можливість брати участь у славному плані нашого Бога, встановленому ще до створення світу. У нас є привілей боротися в космічній війні в команді переможців.

          Це і є та історія, яка повинна визначати наше життя.

          Ми повинні зрозуміти наше місце в ній і прагнути жити в злагоді з нею. Ми повинні дозволити формувати наше життя контурам цієї істинної історії, а не брехливим історіям, які підкидає нам світ, ― особливо коли ми в підлітковому віці.

          Так як же нам це зробити? Відповідь: нам потрібно зануритися в цю історію, щоб істина про те, хто такий Бог, хто такі ми і що Він зробив, захопила наші життя, проникаючи в кожен куточок нашого єства. Нам потрібно зануритися в Святе Письмо.

          Дорогі друзі, вивчайте Біблію

          Як ви уявляєш свого часу, проведене в Слові Божому?

          Занадто довго я вважала щоденне читання і вивчення Біблії частиною якогось контракту з Богом. Якщо я буду робити це досить часто, довго і старанно, тоді Бог буде любити мене, і я буду хорошою християнкою.

          Але це зовсім неправильний хід думок.

          Що якщо ми змінимо наше ставлення до Біблії? Що, якщо ми присвятимо себе, своє серце і душу вивчення цієї великої історії, частиною якої ми є? Що, якщо ми присвятимо себе знайомству з Автором цієї історії, Автором нашого життя? Річ у тім, на відміну від будь-якого людського автора, Він вписав себе в Свою історію. Він говорив, відкрив Себе і запросив нас до особистих стосунків із Ним. Ми ще не бачимо Його лицем до лиця ― а тільки «як в дзеркалі» (2 Корінтян 3:18). І це дзеркало ― Його Слово.

          Як студентка літературного факультету, я вивчаю чудові історії, але всі вони тьмяніють у порівнянні з Біблією. А що, якби ми взяли ті ж інструменти, які використовуємо для вивчення великої літератури, і застосували їх до Божого Слова?

          Це заклик інвестувати в Слово, приходити до нього смиренними і готовими вчитися. Це заклик дозволити найвеличнішій історії у всесвіті заповнити ваше життя.

          Так, іноді це може бути важко. Ось чому у нас є церква, яка надихає нас. Ось чому у нас є Святий Дух ― той самий Бог, який написав Біблію, який живе всередині нас, щоб вести нас і давати нам мудрість.

          Тому прийдіть до Господа в покорі і попросіть Його допомогти вам дізнатися Його і зрозуміти Його Слово. Адже кожна історія з чогось починається.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Ознаки зла
        • Священників УГКЦ Івана Левицького та Богдана Гелету звільнили з російського полону
        • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"