ПРО ТУ, БЕЗ КОТРОЇ…

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • ПРО ТУ, БЕЗ КОТРОЇ…

          8 січня, одразу після Різдва Христового, Східна Церква вшановує Його матір, Пресвяту Богородицю, без котрої важко було би уявити собі народження Спасителя. Бог вибрав звичайне або надзвичайне єврейське дівча, щоби через неї принести людям спасіння. Думаю, що вона своєю зовнішністю та звичаями не відрізнялася від пересічної єврейки тих часів, але для нас, християн, для мене особисто, вона має особливе значення. Від неї варто багато чого вчитися.

          Коли роздумую над таємницею народження Ісуса Христа, про роль Марії у ній, перед моїми очима постає сцена Благовіщення з євангелія від Луки. Особливо останні слова цього фрагменту, коли ангел вже звістив Марії добру вістку, а та у свою чергу дала згоду – «І ангел відійшов від неї» (Лк 1, 38) На перший погляд, можна сказати, що ці слова нічого особливого не означають. Ангел зробив те що мав зробити та пішов собі геть. Марія, швидше за все, вже більше ніколи його не бачила. Але що вона відчувала у той момент, коли він зник? Саме появлення ангела напевно дуже її здивувало, налякало, збентежило, згодом, може, вона заспокоїлась, ба навіть наповнилась радістю, але після цього ангел відійшов від неї. Марія залишилась сама. Сам на сам з тим, що щойно почула та пережила. Порожнеча…

          Часом думаю, що вона переживала, коли носила під серцем Ісуса, як проходили місяці її вагітності, як готувалася до народження, як виглядали її будні. Її сусіди та знайомі не здогадувалися, що Йосиф не є батьком дитини, але все одно вони дивилися на неї криво, з підозрою, бо вона завагітніла ламаючи усі закони. Бог вирішив, що Марія почне перед тим, як вони мали одружитися з Йосифом. Безперечно їй було важко усвідомити усе, що з нею сталося. Важко зрозуміти, чому саме Бог вибрав її, щоби вона стала матір’ю Божого Сина – Богородицею. Зокрема той факт, що сім’я у стародавніх євреїв, як майже скрізь на Стародавньому Сході, була патріархальною. Єврейка належала батькові або чоловікові, їй відводилася роль домашньої прислуги. А тут Бог вибирає жінку та поручає їй велику місію – народити Спасителя. Народити без жодного чоловіка…

          Це було щось надзвичайне, і нам це зараз важко зрозуміти, бо живемо трохи в іншій культурі. Для пересічного єврея часів Ісуса Христа, така вість, що жінка стане матір’ю Бога без участі жодного чоловіка була найбільш абсурдною та фантастичною новиною. Це видно на підставі початку євангелія від Матея. У тій культурі головну роль у народженні відігравав чоловік. Авраам був батьком Ісаака, Ісаак – Якова, Яків – Юди, Юда – Фареса, Фарес – Есрома і т.д. Щось дивовижне та нечуване! Якщо хтось хотів би пошукати найбільшого фемініста та борця за права жінок у тих часах, то ним безсумнівно був сам Господь Бог. Що це означає? Що жінка, на котру більшість людей дивилося як на невдалу маму, виявилася найбільш вдалою мамою. Та, котру могли каменувати, Церква визнала найвеличнішою жінкою, котра ходила по землі. Цього варто від неї вчитися!

          Якщо на Тебе дивляться, як найбільшого невдаху, не втрачай надії, Господь з найгіршої ситуації у твоєму житті може зробити чудо. Якщо Тобі здається, що твоє життя нічого не варте, що навколо тебе тільки зло і несправедливість, довірся Йому!

          Не втрачай Надії…

          Автор Vyacheslav Okun SJ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.