Що означає ім’я Еммануїл

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Що означає ім’я Еммануїл

          Слово Еммануїл дуже тісно пов’язане з періодом року, який зараз переживаємо. Одне з найбільш вражаючих пророцтв говорить:

          «Оце ж сам Господь дасть вам знак: Ось дівиця зачала, і породить сина і дасть йому ім’я Еммануїл». (Ісаї 7:14)

          Іммануель, Єммануїл, Еммануїл має кілька варіантів вимови в різних мовах. На івриті це два слова: עִמָּנוּ אֵל ― з нами Бог.

          Обітниця прийти і бути з нами не виникло в 7-му розділі книги Ісаї раптово ― Божий намір прийти і жити серед нас простежується в усій Біблії. Це рішення Господь добре обдумав і спланував Свій візит.

          Тимчасова скинія заповіту

          В Едемському саду Бог із Адамом гуляли разом в прохолоді дня. Близькі стосунки, які були колись у Бога з людством, ― це те, чого прагне і по за чим сумує Його серце відтоді, як вони були втрачені. Божа любов до нас і бажання бути з нами проявляється в дії, тому що Він створив умови, в яких можна розібратися з гріхом, щоб стосунки були відновлені:

          «Я поставлю мою храмину посеред вас: не буду бридитися вами. Я ходитиму проміж вас і буду вашим Богом, а ви будете моїм народом.». (Лев. 26: 11-12).

          Ми бачимо, що Бог в буквальному ставить Свій намет посеред Ізраїльського стану, з повністю функціонуючою системою видалення гріха для того, щоб Він міг перебувати серед них. Він ходить із ними, супроводжуючи їх хмарним і вогненним стовпом, і абсолютно чітко показуючи Своє бажання близькості.

          Стовп хмари

          Та у Бога був грандіозний план, набагато більший, ніж тимчасовий намет:

          «Співай і радуйся, дочко Сіону, бо ось я йду й житиму посеред тебе» – слово Господнє. Сила народів того дня до Господа пристане; вони будуть його народом і житимуть посеред тебе, і ти зрозумієш, що Господь сил послав мене до тебе» (Захарія 2: 14-15).

          Це чудове пророцтво вимовляє Господь, але прочитайте його ще раз уважно …

          Він каже, що Господь послав Його.

          Бог прийде і буде жити серед нас, і при цьому Його послав Господь! Як це?

          Ми бачимо це знову у пророка Ісаї:

           «Приступіте до мене, слухайте ось що: Вже спочатку не говорив я потай; ще поки все сталось, я там був. Тепер же Господь Бог і його дух мене посилає» (Ісаї 48:16).

          Цей план, згідно з яким Бог посилає Свого Сина жити серед нас, існує з початку часів. Вічний, Який існував від початку, був посланий Господом і Його Духом. Як вам таке?

          На цей раз це було особисто. Вже не просто багатозначні символи і пророчі натяки в спеціально побудованому Храмі ― приходить сам Господь. І Він був посланий Богом.

          Замаскований цар

          Коли я був у Йорданії, я чув історію про те, що король почув повідомлення про чиновників зі сфери соціального забезпечення, які погано поводилися зі своїми клієнтами. Як свідчить історія, король сам переодягнувся в бідного старого і підходив до клерків у різних офісах із проханням про допомогу і послуги. Щоразу, коли він стикався з чиновником, який вів себе грубо, нешанобливо і недоброзичливо, він відводив його в бік і розкривав, ким є насправді. Він пояснював клеркам, що саме вони зробили неправильно, і звільняв їх. Чи варто говорити, що послуги істотно покращилися після того, як чиновники зрозуміли, що є ймовірність, що вони обслуговують самого короля!

          Спочатку вони навіть не очікували, що король з’явиться так скромно. Так і Ізраїль, в більшості своїй, не впізнав часу відвідування.

          Цар царів був посеред них, але замаскований. Він виглядав як звичайний єврей-тесля з Назарета. Я чув, як одна дитина сказала, що Ісус був «Богом з шкірою», і це досить добрий спрощений опис втілення.

          Ідея народження від Діви настільки шокує, що єврейський народ зі зрозумілих причин відкидає думку про те, що це може буквально означати написане (як, втім, і дуже багато з тих, хто називає себе християнами, до їх сорому). Та Бог ― не той, хто уникає чогось обурливого. Він заохочує людей вірити. Зрозуміло, що Він може зробити неможливе ― Він може зробити все, що забажає. Також зрозуміло, що Бог, який створив Всесвіт, не прийшов би до Свого творіння звичайним способом.

          Бог проявив Себе, в цьому і полягає Його слава. Божа слава прийшла до нас в Месії, в особі Ісуса, повна благодаті та правди, тому що Він сам Бог.

           «І Слово стало тілом, і оселилося між нами, і ми славу його бачили – славу Єдинородного від Отця, благодаттю та істиною сповненого» (Йоана 1:14)

          Нарешті знову разом

          Великий Божий план відвідування полягав у тому, щоб прокласти нам шлях для нескінченного єднання з Ним. Він розібрався з гріхом раз і назавжди, щоб кожен, хто бажає, міг би очиститися від гріха, і відновити стосунки з Ним.

          Складно уявити, як буде виглядати наше вічне перебування З БОГОМ. Але я знаю, що Бог очікує цього з великою радістю.

          Почув я від престола голос великий, що говорив: «От, житло Бога з людьми, і він житиме з ними, вони ж народом його будуть, і сам Бог буде з ними,

          і витре кожну сльозу з очей їхніх; і смерти не буде більше, ні скорботи, ні плачу, ні болю не буде більше, бо все попереднє минуло» (Одкровення 21, 3-4).

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"