Вбивайте все, що віддаляє вас від Бога

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Вбивайте все, що віддаляє вас від Бога

          Час від часу в новинах спливають сумні заголовки. Вони виглядають приблизно так: «Господаря з’їла приручена анаконда». І далі історія описує, як наївний господар придбав домашнього вихованця ― змію. Все йшло добре доти, поки змія не вирвалася на свободу і, прослизнувши в спальню господаря, не проковтнула свою жертву.

          Так само дехто з нас сприймає гріх. Ми знаємо, що він може бути небезпечним, але припускаємо, що можемо приручити його і впоратися з ним. І можливо, наш гріх деякий час підіграє нам, створюючи враження покірності. Однак він завжди буде шукати можливості вразити нас.

          Незважаючи на те, що ми були звільнені від рабства гріха, наша гріховна плоть продовжує шукати можливість поринути у зло. Так що, умертвити гріх у собі ― єдиний безпечний спосіб поводження з ним. Бог велить нам: «Умертвлюйте, отже, ваші земні члени: розпусту, нечистоту, пристрасті, лиху пожадливість, зажерливість – що є ідолопоклонство» (Колосян 3: 5, НРП). Гріх не погодиться на те, щоб ви посадили його в клітку, або щоб панькалися з ним; він повинен бути вбитий. Він не визнає ніяких мирних домовленостей. Вбивайте гріх, інакше він буде вбивати вас.

          Заходи, які ми приймаємо в боротьбі з гріхом, є питанням життя і смерті ― «бо коли живете за тілом, то помрете. Якже ви духом умертвляєте тілесні вчинки, будете жити» (Римлян 8:13). Ставки високі. Гріх не бажає простого співіснування. Він має намір панувати.

          Апостол Петро благає нас «Молю вас, любі, як чужоземців і перехожих, щоб ви стримувалися від пожадливостей тіла, які проти душі воюють» (1 Петра 2:11). Поки ми живемо в цьому світі, гріх буде прагнути підірвати нашу любов до істинного Бога і разом із тим підігріти в нас любов до всіх інших «богів». Тож ми повинні зробити все можливе, щоб убити його. Любов до Бога не може співіснувати з любов’ю до гріха. Отже, умертвите свою любов до гріха, інакше гріх вб’є вашу любов до Бога.

          Чому ми не умертвляємо свій гріх

          Та деякі з нас не хочуть умертвити свій гріх. Ми не вбиваємо хижака, що підкрадається зі злим умислом (1 Петра 5: 8). Ми ігноруємо гріх, який підповзає, бажаючи оволодіти нами (Буття 4: 7).

          Що ж утримує вас від того, щоб убити свій гріх? Чому ви не наважуєтеся вбити хижака, що хоче вбити вас?

          1. Тому що ми любимо гріх

          Ми бажаємо любити Бога і жити для Нього, та все ж продовжуємо любити гріх. Нам ненависна ця любов, і, тим не менше, ми любимо гріх.

          Можливо, збудження, яке відчуваєте, шукаючи порнографічні матеріали, рятує вас від нудьги. Обійми коханця переконують вас у вашій значущості, нехай тільки на одну ніч. І ці кілька зайвих ковтків алкоголю полегшують вам взаємодію з вашою родиною. Таємнича привабливість забороненого плоду занадто незбагненна. Знайте, що б ви не любили в гріху, воно вбиває вас. У темряві гріх здається солодким, але світло, породжене красою любові Ісуса, відкриває, що в дійсності це гнилизна. Отже, моліть Бога, щоб Він змінив предмет вашої любові.

          Боже, покажи мені мій гріх. Що я бажаю отримати від нього? Відкрий мої очі, щоб я міг бачити його так, як бачиш Ти. Зміни мене так, щоб мені подобалося вбивати те, що Тобі ненависне.

          2. Тому що вбивати гріх боляче

          У класичному романі Клайва Льюїса «Розірвання шлюбу» ми зустрічаємо подорожнього, якого змучила червона ящірка, що є уособленням похоті. Ця ящірка сиділа на його плечі і шепотіла йому на вухо, заважаючи просуватися до світла. Ангел запитав подорожнього, чи хоче він позбутися надокучливої тварини, і той відповів ствердно. Та, коли ангел схопив ящірку за горло, вона забилася в його руках, і подорожній закричав: «ви ж зараз робите мені боляче». На що ангел відповів: «я не говорив, що тобі не буде боляче. Я сказав, що не вб’ю тебе ».

          Якщо ви станете вбивати гріх, це завдасть вам біль. Сповідування тягне за собою жахливі перспективи. Фізичні наслідки відмови спочатку можуть бути нестерпними.

          Боже, зроби мене готовим прийняти будь-який біль, яку тільки може заподіяти мені умертвіння мого гріха. Зроби все можливе, щоб звільнити мене від похоті і дай мені серце, що довіряє Тобі. І використовуй біль для того, щоб допомогти мені більш ясно побачити Тебе.

          3. Тому що ми забули про ціну

          Хоча тіла ізраїльтян і прямували в обітовану землю ханаанську, але душі їх були звернені в Єгипет. Вони дивилися на своє колишнє рабство крізь рожеві окуляри. «Ми згадуємо рибу, що їли в Єгипті даремно, огірки й дині, і цибулю, і ріпчасту цибулю і часник» (Числа 11: 5; Вихід 16: 3). Гріх спокушає нас, спонукаючи мріяти про те, як ми добре себе чули в поневоленні.

          Боже, допоможи мені бачити свій колишній гріх так, як бачиш його Ти. Допоможи мені пам’ятати його гіркоту, а не насолоду. Захисти мене від того, щоб озиратися назад. Допоможи мені дивитися на Тебе і знаходити задоволення в тому, до чого Ти покликав мене, а не в тому, від чого закликав.

          Якщо ми отримаємо свободу від гріха, то повинні упевнитися в тому, що умертвіння його було того варте. І ця віра, що вражає гріх, є даром від Бога. Отже, моліть Його, щоб Він показав вам красу Своєї присутності: «Одного в Господа прошу, одного я благаю: жити в домі Господнім по всі дні життя мого, щоб бачити красу Господню і віддаватись роздумам у його храмі» (Псалми 27: 4). Просіть Його навчити вас сподіватися на вічні блаженства, що зберігаються в Його правиці: «Ти мені стежку життя покажеш, повноту радощів, що в тебе; блаженство по твоїй правиці вічне» (Псалми 16:11). Просіть Його допомогти вам придбати почуття Христа, Який «вдивляючися пильно в Ісуса, засновника й завершителя віри, який, замість радости, що перед ним була, витерпів хрест, на сором не звертаючи уваги, і який возсів праворуч Божого престолу» (Євреїв 12: 2).

          Коли будуть змінені наші бажання, зміцніє і наша рішучість умертвляти всякий гріх, який може перешкодити нам знайти насолоду в Бога. Немає нічого дорожчого, ніж безпосередня близькість із Богом. Тому умертвіть свій гріх, поки він не викрав Його у вас.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"