День, коли Свята Церква в особливіший спосіб молиться за душі померлих

Читай також

  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • День, коли Свята Церква в особливіший спосіб молиться за душі померлих

          Переживаємо суботу перед урочистістю Зіслання Святого Духа на Святих Апостолів і Пресвяту Богородицю зібраних на молитві у вечернику; іншими словами – заупокійну (задушну) суботу або Троїцьку поминальну суботу (так її ще називають у Східній Церкві).

          Тож маємо ще одну нагоду помолитися за всіх тих, які випередили нас на дорозі до вічності, всіх тих які вже перебувають у вічності. В цей день Свята Церква в особливіший спосіб заносить свої моління до Господа за душі всіх благочестивих християн, які відійшли з цього світу в стані ласки, однак ще потребують очищення, а заразом і нашої посильної молитви.

          Ми вже не раз застановлялися над важливістю молитви за душі померлих (див. попередні частини); натомість (як і було обіцяно в попередній частині) сьогодні розглянемо те, яким чином можна пожертвувати відпусти за душі в чистилищі і як вони можуть їм допомогти:

          1. Бути в стані освячуючої благодаті

          Це перша і найголовніша умова відпусту за померлих. Людина в стані тяжкого гріха не може здобути відпуст для померлих, – маємо бути цього свідомі.

          2. Відвідати храм, щоб помолитися за померлих

          Власне Христова Церква установила для цього відповідні поминальні дні в році коли звершується особливе заупокійне богослужіння; окрім цього в будь-якому храмі хоч раз на тиждень мала б правитися Служба Божа за померлих. Важливо приділити час у такі дні на молитву за померлих, щоб допомогти їм в осягненні блаженного бачення Бога.

          3. Відмовити хоча б коротку молитву за душі померлих

          Мова йде про так звані відпустові молитви за душі в чистилищі. Такі молитви часто відмовляла свята Сестра Фаустина, як про це читаємо у її Щоденнику. Це короткі молитви, які можна відмовляти у будь-який час; важливо при цьому зберігати зосередженість і пам’ять на Божу присутність, – таким чином наша молитва буде угодна Господеві і зможу умилостивити його Божу справедливість щодо душ в чистилищі.

          Відпусти за померлих можна здобувати постійно: часткові багаторазово на день, а повний – один раз. Звичайно що здобути відпуст можна лише при вище перелічених умовах.

          Пам’ятаймо, що Чистилище – це місце найперше не Божої справедливості, а Милосердя, – бо власне багато душ, навіть вмираючих в чудесний спосіб змогли спастися і уникнути пекла тільки завдяки тому що за них хтось молився.

          Молитва має таку властивість, що може освячувати і вдосконалювати не лише душу молільника, але і ставати дошкою порятунку для тих душ, що найбільше потребують Божого Милосердя, а ними властиво є душі в Чистилищі. Дякуймо Божому Милосердю за ласку Чистилища – яке є місцем тимчасової кари за гріхи. Тому Боже Милосердя може супроводжувати людину не лише у житті, а й поза гробом.

          Святий отець Піо казав, що Чистилище є приємним, коли терпимо з любові до Бога. І так насправді є, бо в іншому разі саме по собі терпіння є безвартісне. Тому дуже важливо, вже тут на землі, коли ще перебуваємо в паломництві до небесної вітчизни, навчитися терпіти з любові до Бога. Таке поступання це ніщо інше як дозрівання в любові, дозрівання до неба.

          Пам’ятаймо що під час Св. Літургії Ісус є серед нас і з нами душі з Чистилища і наші Ангели – Охоронці, і Мати Божа – Марія! Тому необхідно дуже цінити кожну повну участь у Божественній Літургії, особливо у такі поминальні дні.

          Молитва за душі в чистилищі

          Отче Небесний, через Найдорожчу Кров Ісуса спаси душі наших дорогих померлих, а Твої святі Ангели нехай приведуть їх вічної Любові. Ти ж, найкраща Мати, Маріє, Потішителько терплячих душ в Чистилищі, вилий на них чашу Крові Твого Сина, щоб їхня болюча, невгасима туга за Богом якнайшвидше завершилась.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

           

          Читай також

        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"