Побачити в ближньому Христа…

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Побачити в ближньому Христа…

          “Бо я був хворий, і ви навідались до мене” (Мт 25,36).

          Побачити в ближньому Христа…

          Суть християнства у любові і служінні ближньому – це наче речі багатьом відомі і самі собою зрозумілі, але…
          Дуже часто люди які хочуть зростати в досконалості забувають (а то й відходять) від базових принципів Євангеліє. Так насправді бути намоленим і виконувати різні релігійні практики – це круто…але без любові ближнього – ці всі засоби не мають бажаного ефекту. Чому? Ну тому що це чистої води фарисейство і така духовність не має підґрунтя. Найперше має бути людський фактор, про що зрештою наголошував блаженніший Любомир. Так само Ісус Христос говорить про служіння ближньому у 25 главі Євангелії від Матея про загальний суд. Суть цих настанов – це розпізнати в ближньому Христа: Христа потребуючого. Прикладом такої посвяти і служіння є Святий Каміл де Леліс – італійський Святий, пам’ять якого Католицька Церква обходить 14 липня…

          Каміл де Леліс – це насправді дар Божий. Народжений своєю матір’ю у віці 60 років (!), після смерті першого сина. Життя Каміла проходило у різних пережиттях, але допіру своє навернення пережив у зрілому віці; хворіючи на відкриту рану перебував у шпиталі де почав служити невиліковно хворим. Мав намір залишитись у монастирі капуцинів, однак побачив що на те немає волі Божої – тож повернувся до Римської колегії на студії. У 1584 році стає священиком і засновником нової монашої родини, котра окрім трьох звичайних обітів мала ще один додатковий – присвячення служінню невиліковно хворим. Ця присяга включала також присвяту хворим що були заражені. Так постало Товариство Слуг Хворих, що в скорому часі поширилось по цілій Італії. Все за життя Каміла було утворено 65 шпиталів, але також бл. 100 каміліанців померло через те що прислуговувало хворим що були заражені. Св. Каміл помер 14 липня 1614 року, його мощі спочивають у римському храмі ордену каміліанців. Св. Каміл є Покровителем шпиталів і хворих.

          Молімося. Боже, Ти дав святому Камілові особливу любов до хворих, наповни нас духом Твоєї любові щоб ми служили Тобі в наших ближніх і в годині смерті могли спокійно відійти до Тебе. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО, Одеський екзархат УГКЦ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.