Я бачила Господа…

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Я бачила Господа…

          Свята Марія Магдалина народилася в місті Магдала, поблизу Капернаума на західному узбережжі Тіверіадського озера в Галілеї. Євангеліє майже нічого не говорить про її минуле. Це делікатне мовчання Біблії породило в колі дослідників дві версії

          Грішниця

          Східна група богословів стверджують, що Марія є однією з зцілених Христом жінок. Магдалина була одержима… Одержимість це страшний стан. Людина в тій чи іншій мірі знаходиться під контролем темних сил. У своєму крайньому вираженні одержимість призводить до повного підпорядкування бісівській волі. Тому звільнення від такої страшної хвороби сприймається нещасною людиною, як друге народження на світ. Це звільнення стало святом і для Марії. Спаситель вигнав з неї сім бісів. Цілком ймовірно, що подяка жінки Христу була настільки велика, що вона вирішила присвятити Господу все своє життя.

          Колишня грішниця кинула все і пішла за галілейським Проповідником.

          Західна група дослідників ототожнюють Магдалину з блудницею, яку Христос врятував від побиття камінням. Марія зробила дуже зворушливий вчинок: коли Ісус обідав в одного з фарисеїв, вона припала до Його ніг, омивала їх сльозами і витирала розкішними пасмами свого волосся. Потім стала лити на ноги Месії дорогу запашну олію.

          Євангеліє містить три згадки про цей епізод.

          Принаймні один з них приписують Марії. Про те, що вона могла бути жінкою легкої поведінки, говорить і її прізвисько: слово «magadella» позначає в талмудичній традиції жінок з завитим волоссям. Однак проти того, щоб вважати Марію продажною жінкою, висловлювався святитель Димитрій Ростовський, найбільший систематизатор життя святих XVIII століття. Аргумент вченого простий: якби Магдалина мала погану репутацію, цим скористалися б опоненти Христа. Але при всій своїй ненависті до Спасителя, фарисеї жодного разу не звинуватили Його в тому, що серед апостолів перебуває колишня блудниця. Але все це лише версії.

          Зрозуміло лише одне ― після зустрічі з Христом життя Марії різко змінилося. Вона повністю залишила свій попередній спосіб життя, яким би він не був. Жінка стала нерозлучною супутницею Ісуса, допомагаючи Йому і Його учням.

          Уважне читання Євангелія демонструє, що Марія Магдалина не була єдиною ученицею Спасителя. Разом із Ісусом ходили ще кілька жінок. Всі вони були найближчими родичками апостолів. До їхніх обов’язків входило створювати елементарний мінімум побутових зручностей для членів апостольської громади.Учениця.

          Серед учениць Спасителя Марія займала особливе місце. Її найчастіше згадують євангелісти, розповідаючи про супутниць апостолів. На перший погляд, таке піднесення однієї жінки над іншими виглядає вельми підозрілим. Але неупереджене читання Писання показує, що повага, яка відчувається до Магдалини іншими членами першохристиянскої громади, було виправданим. Її любили за щиру відданість Христу, якої спочатку не мали навіть багато апостолів. І зовсім не випадково Господь удостоїв Марію честі стати першою, хто побачив Воскреслого Спасителя. Магдалина дізналася радісну звістку, що Учитель воскрес, прийшовши до гробу раніше всіх. Побачивши, що гріб порожній, кинулася розповідати про це апостолам. Повернувшись до гробу разом з Йоаном і Петром, вона вже не застала ні інших мироносиць, ні ангела. Постоявши в розгубленості, апостоли пішли. Марія ж залишилася одна, намагаючись хоч якось усвідомити, що відбувається. І ось, неподалік від печери вона побачила людину. Подумавши, що це господар виноградника, що був поруч, жінка почала розпитувати його. Щиро сподівалася, що він розповість хоч що-небудь про долю викраденого тіла. У відповідь раптом почула своє ім’я – «Маріє…»

          Це був той самий голос. Саме цей голос кілька років тому покликав її з собою. Вона впізнала його. Це був голос Христа. Він живий. Він воскрес. І це був не сон. Вона кричить: «Учителю…» Марія кидається в ноги Месії. Але Спаситель зупиняє її: «Не торкайся до Мене. Я ще не взійшов до Отця Мого. Йди до братів Моїх та скажи їм: «Я йду до Свого Отця й Отця вашого. До Бога Мого й Бога вашого».

          Це було пряме благословення йти на проповідь. Марія пішла. Вона стала першою, хто сповістив світові про те, що Христос воскрес. Марія вся сяяла від радості. Вона постійно наголошувала: «Я бачила Господа». Рівноапостольна. Східна версія. Після того, як Господь закінчив своє земне служіння і вознісся на небо, Марія пішла на проповідь. Місцем її подвигу став Рим. Столиця тодішньої світової цивілізації. І всюди, де б не звучало її слово, вона повторювала одну і ту ж фразу: «Я бачила Господа. Він воскрес… ».

          Чутка про незвичайну жінку, яка проповідувала на міських форумах, дійшла до імператорського палацу… Правитель Тиберій вирішив особисто послухати, про що розповідає Магдалина. Вони зустрілися в присутності багатьох вельмож, вчених і філософів…

          Спочатку розмова йшла в дружній атмосфері. Імператору сподобалося вчення, яке несли з собою християни. Але варто було лише Марії дійти до звістки про Воскресіння, обличчя імператора спотворилося насмішкою. Він сухо відрубав, вказуючи на яйце, яке за звичаєм принесла Марія до палацу в якості подарунка:

          – «Скоріше, це яйце стане червоним, ніж мертві оживуть…»

          Марія з сумом помовчала. Потім спокійно простягла Тиберію свій скромний дар:

          – «Христос Воскрес. Я сама бачила Його живим…»

          Імператор все ще посміхався, беручи з рук мироносиці біле яйце. Але за мить обличчя правителя застигло в подиві… Він наче онімів. В його руках, переливаючись пурпуровими відтінками, лежало те ж яйце, яке змінило своєї колір з білого на червоний. Ще через мить весь тронний зал наповнився здивованими вигуками «Чудо! Чудо!». Імператор, пересилюючи заціпеніння, що його охопило, вимовив:– «Воістину Воскрес!»

          Ось так, працею простої жінки християнство поширювалося по Італії. Постарівши, Марія перебралася до Малої Азії… Там мирно закінчила свої дні.

          Західна версія житія цієї святій жінки

          Після проповіді Марія попрямувала до Галлії, нинішньої Франції. Там вона знайшла безлюдне місце. 30 років оплакувала каянниця своє недолуге минуле. Її одяг зотлів від часу і вогкості. Наготу ж прикривало довге волосся, яке доходило до п’ят.

          Живили подвижницю ангели… Щоночі вони підносили її на небо… Там майбутня свята отримувала підкріплення і могла на власні вуха чути славослів’я, возносимі Богу ангельськими хорами.

          Щире покаяння і старанна праця подвижниці були винагороджені Господом. Всевишній очистив серце Марії від гріха і наповнив його благодаттю. Перед смертю, згідно із західним життям святих, Магдалину причастив священик, який випадково забрів до неї в печеру. Він же і поховав святу.

          Мощі Марії в епоху раннього Середньовіччя кілька разів переходили з одних рук в інші. Допоки, нарешті, не знайшли спокій в Римі, у базиліці святого Йоана Латеранського. Невеликі частки мощів також зберігаються в багатьох місцях християнського світу.

          Молитва до святої Марії Магдалини.

          Маріє Магдалино, свята і всехвальна мироносице. Рівноапостольна Христова ученице.

          До тебе, вірної і сильної заступниці перед Богом за нас, ми, грішні і недостойні, нині усердно прибігаємо й у сокрушенні сердець наших молимося.

          Ти в своєму житті перетерпіла страшні бісівські підступи та благодаттю Христовою визволилася від них. Молитвами твоїми і нас визволи від сітей бісівських, щоб неустанно у своєму житті ділом, словом, думкою і тайними помислами серця вірно послужили єдиному святому Владиці Богові.

          Ти більше всіх благ земних возлюбила найсвятішого Господа Ісуса і через все своє життя наслідувала його… Божественним навчанням і благодаттю не тільки свою душу годувала, але і багатьох людей від язичницької темряви до Христа приводила.

          Просимо тебе. Випроси нам у Христа Бога благодаті, що просвічує і освячує. Щоб, нею просвітлені, зростали у вірі і благочесті у подвигу любові і самовідреченні. Щоб служили ми ближнім в їх душевних і тілесних нуждах, пам’ятаючи приклад твого чоловіколюбства.

          Свята Маріє, Ти благодаттю Божою свято прожила життя на землі і мирно відійшла єси в небесні обителі.

          Моли Христа Спаса, щоб твоїми молитвами сподобив і нас неосудно звершити наше паломництво на цій долині сліз в мирі та покаянні скінчити наше життя.

          У святості проживши на землі, сподобитися вічного блаженства на небесах і там з Тобою і з усіма святими вихваляти Тройцю нероздільну. Оспівувати єдине Божество. Отця, і Сина, і Духа Святого. На віки вічні. Амінь.

          Отець Володимир Михайло Кусий, ЧСВВ, Золочів

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.