5 фактів, які назавжди змінять ваше ставлення до сповіді

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • 5 фактів, які назавжди змінять ваше ставлення до сповіді

          Дихайте. Не забувайте дихати. Не бійтеся. Запевняю вас, ви нічого нового не скажете. Спокійно “.

          Багато разів я заспокоюю так тих, хто кається. Бо вони, стоячи на колінах біля решітки конфесіоналу, проявляють симптоми передінфарктного стану.


          І мова йде не лише про переляканих і знервованих дітей, а й про людей повністю дорослих, серйозних. Мені їх шкода. Шкода, що через хвилювання вони можуть «прогавити» те, що найважливіше і найпрекрасніше у таїнстві покаяння та примирення.


          Зазвичай таке заспокійливий вступ допомагає, і тоді людина має шанс відкрити одне із найкрасивіших переживань, яким є ніжний дотик милосердного Бога. Тому я сиджу в сповідальниці. Іноді я «продовжую» цей вступ короткою «катехизацією» про сповідь, і не раз у мене складається враження, що це найкраще і найнеобхідніше «вчення», яке я можу дати цій людині, яка щойно прийшла примиритися з Богом.

          І ця “катехизація” звучить більш-менш так:

          Не бійся священника

          Не бійтеся священника, бо він не важливий. Він може бути молодим або старим. Дійсно розумний чи не надто освіченим. Він може бути святим, а може грішником – набагато гіршим за вас. Він може бути привабливим або зовсім ні. Він може бути уважним і розуміючим, або саме зараз його болить зуб, і він не зможе витиснути навіть трохи емпатії.


          Не важливо. Не турбуйтеся про священника, тут мова не про нього. Не хвилюйтеся про те, що він може думати про вас, оскільки ваші гріхи, швидше за все, не вразять його – він чув їх вже багато разів. І навіть якщо з якихось причин він поводиться з вами нетактовно, не хвилюйтесь, бо ви все-таки не прийшли до нього.

          Насправді через цього священника (хоча це може бути грубий «інструмент») Ісус слухає вас. Це до нього ви прийшли. І Він завжди вітає вас з любов’ю. Він чекав вас тут. Він не міг дочекатися, коли ви повернетеся до Нього. Він, Ісус, усіляко намагався привести вас сюди. Ось ви. У Бозі вже є радість, що ви тут. Вам здається, що “найгірше” (тобто визнання гріхів) ще попереду, а Він уже святкує ваше примирення.

          Щире визняння гріхів


          Кажіть про свої гріхи конкретно. Максимально конкретно, але без зайвих деталей. Це тяк на візиті до лікаря. Якщо ви зайдете і скажете: «Докторе, я почуваюся погано», лікареві потрібно пройти довгий шлях, перш ніж він зможе вам ефективно допомогти. З іншого боку, якщо ви скажете: “Боляче тут і тут, у цьому конкретному місці, коли я роблю це і те”, тоді лікар може діяти набагато швидше та ефективніше.


          Тут Христос лікар. Він знає ваше серце, звичайно, знає, де і як ви поранені гріхом. Для нього це не таємниця. Але питання в тому, наскільки ви відкриєте це “місце” для Бога, наскільки ви “запросите” Його туди, наскільки ви дозволите Йому діяти у конкретних питаннях та вимірах вашого життя.


          Щирість визнання провин є надзвичайно важливою, оскільки Бог поважає вашу свободу і, хоча Він хотів би, Він не зрушить місця, які ви приховуєте від Нього, хоча Він знає про них.

          Наука? Необов’язково


          Багато людей зосереджуються на “навчанні”, яке їм дасть священник. Це зрозуміло, адже цей момент сповіді є найбільш «інтерактивним». Але слід пам’ятати декілька речей:

          Наука чи поради (те, що скаже вам священник після того, як ви визнаєте свої гріхи), далеко не найважливіша частина сповіді. Найголовніше буде через мить, і ми називаємо це розгрішенням. Нічого не станеться, якщо сповідник не дасть цієї науки.


          Враховуйте, що якщо це випадковий сповідник, він вас зовсім не знає, і йому буде важко щось вам порадити, оскільки він насправді не знає, хто ви і як ви живете.

          Якщо ви хочете конкретних та «довгострокових» порад, саме час подумати про пошук постійного сповідника або навіть духовного наставникаа (хоча навіть якщо це була би одна і та ж людина, добре розділити два виміри – сповідь та супровід). Такому сповіднику, якого ви регулярно відвідуєте і який, таким чином, знає вас і ваш духовний шлях і бореться все краще і краще, легше дати вам якусь конкретну пораду, ніж незнайомому священнику.

          Таємниця або як діє Господь?

          Сповідь – це таїнство, тобто Божа дія через видимі знаки та слова. Варто пам’ятати, що сповідь – це лише частина (найважливіша, але лише частина цього таїнства). Починається воно з іспиту совісті (добре, що перед цим має читатися чи слухати Слово Боже), далі розвивається в акті покаяння, який ви збудили, у прийнятті рішення про виправлення (сподіваюся, найбільш конкретне) і, нарешті, досягає кульмінації у сповіді, яку завершує розгрішення.


          Але потім ще триває, коли ви каєтесь і намагаєтеся виправити перед Богом та своїми ближніми скоєну кривду. Все це разом у широкому розумінні і є таїнство покаяння та примирення.


          Але зупинімося на кульмінації сповіді. Цей важливий момент складається зі слів формули розгрішення та двох супровідних жестів. Спочатку слова:

          «Бог, Отець милосердя, Який смертю і воскресінням свого Сина примирив з собою світ і зіслав Духа Святого на відпущення гріхів, за посередництвом своєї Церкви нехай дарує тобі прощення і мир. І я відпускаю тобі гріхи в ім’я Отця і Сина і Святого Духа»

          Цій короткій формулі можна присвятити окрему статтю, оскільки вона містить дуже важливий зміст. Варто взяти її навіть для особистої молитви. Розважте над цим текстом, над кожним його формулюванням окремо. Дуже рекомендую!


          Перший з жестів – це рука сповідника, простягнута над каяником під час промовляння слів відпущення. У сповідниці за решіткою ми рідко бачимо цей жест, але про нього добре знати. Що він виражає? Він символізує Божу руку, яка простягається над вами, щоб захистити і обійняти вас. Як тато кладе руку на голову своєї маленької дитини, щоб заспокоїти її та дати їйу відчуття безпеки, так Бог, наш Батько хоче, щоб священник простягнув руку над нами від його імені, щоб цим жестом промовив вам, що ви є Божі, що Він він не відпускає вас зі своєї руки, не відрікається від тебе.


          Те саме – лише «сильніше» – виражає знак хреста, який священник робить над нами в кінці (тоді ми також робимо його на собі), а в кінці говоримо «Амінь» – «Нехай так буде!» Хрестовий знак, Божий знак, знак безповоротного Завіту, який Бог уклав з нами кров’ю свого Сина, знак ціни, яку потрібно заплатити за нас. Ви щойно зізналися у всіх своїх гріхах, тобто в усьому, що зрадили, відштовхнули від Бога, відрізали себе та відокремили від Нього.


          І Бог ставить на вас Свій знак. Він говорить вам так: «Ти мій! Ти мій! Безповоротно. Жоден твій гріх, жоден твій злочин, що б ти не робив, навіть найгірший, найогидніший, мерзенний, не можуть змусити мене відмовитись від тебе. Нічого і ніколи! “

          Покута


          Якщо ми дозволимо собі пережити сповідь як досвід безумовної любові до нас, то припинимо трактувати покуту як “сплату боргу”. Ми виявимо, що це просто перший крок на шляху до добра, любові до Бога.

          Тому що всі ми, мабуть, знаємо або, принаймні, маємо відчуття, що насправді найбільш ефективно змінює нас не страх, добрі наміри та рішення, навіть не зусилля чи самозречення, а … досвід бути любленим.


          Той, хто знає, що його люблять, стає здатним на дивовижні речі. Бо йому є для кого їх зробити. Є для кого старатися. Йому є для кого жити.

          Адаптація Тетяни Трачук

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі