За що подякую Богові сьогодні?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • За що подякую Богові сьогодні?

          Євангельський уривок про оздоровлення десятьох прокажених (Лк 17, 12–19) – вчить нас вміти дякувати! Але не тільки це…

          ⠀✔️ПРОКАЗА

          Хвороба прокази за часів Ісуса Христа була дуже великим терпінням для людини і мала різні виміри:

          – фізичне – тіло прокаженого було вкрите численними ранами, від яких боліло і страждало ціле тіло.

          – соціальне – прокажені були відкинені від суспвльства.

          – моральне, духовне – хвороба вважалася карою за гріхи. Така особа відчувала себе відкиненою не тільки від спільноти людей, але й від Бога.

          ГРІХ, що є проказою нашої душі, розділяє нас від ближніх, від Бога і заставляє страждати. Гріх болить! Душа «нормального» грішника болить ще більше, ніж вкрите струпами тіло прокаженного. Я відчував колись біль душі?! Пробував лікуватись, покаявшись?!

          ✔️ПРОЦЕС

          Цікавим є те, що Христос не оздоровлює прокажених миттєво, але, немовби, «випробовує» їхню віру! Видужання стається тоді, коли хворі були в дорозі до священиків, коли упокорилися та послухали слова Ісуса, виконуючи те, що Він їм наказав.

          Дуже часто в нашому житті ми не просто просимо, ми нагло вимагаємо від Бога виконання наших навіть не прохань, а забаганок, побажань. І то вже! Негайно.

          Говорячи, «нехай буде Твоя воля» в молитві «Отче наш», дуже часто майже вимагаємо від Бога потвердження наших молитовних прохань, МИТТЄВИМ виконанням нашої волі… І таке ставлення до Бога, має мало спільного як із довірою так і з вірою у Його всемогутність.

          ✔️ВДЯЧНІСТЬ

          Але крім цього, Євангельський уривок, над яким ми роздумаємо, говорить нам про ще один важливий момент молитви – про вдячність за отримані ласки!

          ОЗДОРОВИВШИСЬ, 9 із 10 забувають про Того, Хто їх оздоровив… Лише один чужинець-самарянин (поганин) повернувся і склав подяку Господеві. Цей чоловік не задовольнився лише отриманням дару оздоровлення завдяки своїй вірі, але забажав, щоб його видужання отримало повноту, тому він повертається, щоб подякувати своєму Спасителю. Подяка за отримане – є ознакою повноти молитви.

          А ми вміємо дякувати?

          Як часто ми кажемо «дякую» у наших сім’ях, у суспільстві, у Церкві?

          Як часто ми дякуємо Богові?

          За що подякую Богові сьогодні?

          Отець Роман ДЕМУШ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.