Що за користь, коли ми стримуємося від птиць і риби, а гриземо і з’їдаємо братів

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Що за користь, коли ми стримуємося від птиць і риби, а гриземо і з’їдаємо братів

          Для чого даний нам піст? Бог як добрий Батько дбає про наше спасіння, тому і дає нам піст для нашого виправлення. А виправлятися маєм з чого…

          Вчитель Церкви на цю тему говорить дуже гарно: “Якщо теперішній піст проведемо з такою ревністю, що цього тижня зовсім перестанемо клястися, наступного подолаємо гнів, а ще через тиждень викорінимо обмови, а в подальші тижні поправимося ще в іншому, то йдучи тією дорогою вище й вище, мало-помалу осягнемо сам вершок чесноти”.

          Які плоди мого першого тижня посту, чого вдалося досягти, яку ваду ― перемогти.

          Звичайно, не все і зразу, так не буває, але мало-помалу, як каже Вчитель Церкви. Завдяки добрим ділам у пості можемо перемогти всі пристрасті які панують у нашій душі і чинять нас неугодними Господеві: клятьба, гнів, обмови, розпуста, тощо.

          Гадаю, будуть корисні наступні поради Золотоустого щодо посту.

          Піст ― це не тільки стриманість від страв, але щось більше ― стриманість від гріхів. Отже, значення посту полягає не у стриманості від їжі, а в усуненні гріхів.

          І хто обмежує піст тільки стриманістю в їжі, той властиво безчестить його, ― стверджує Золотоустий: Ти постиш? Доведи мені це своїми ділами! Якими, скажеш, ділами? Коли побачиш бідного, дай милостиню. Коли маєш ворога, примирися! Коли побачиш свого друга щасливим, не завидуй! Коли побачиш гарну жінку, пройди мимо. Хай постяться не тільки уста, але слух, зір, ноги, руки та всі члени нашого тіла… Що за користь, коли ми стримуємося від птиць і риби, а гриземо і з’їдаємо братів (Про статуї 3).

          Перша неділя Великого Посту називається неділею “Православ’я”.

          Православ’я означає правовір’я, тобто правдиву віру щодо почитання святих ікон, які нищили іконоборці. Сьомий Вселенський Собор 785 року відновив їх почитання. Інший Собор, скликаний в Царгороді 842 року, за св. Методія, за підтримкою святої цариці Теодори, наказав почитати кожного року пам’ять цього відновлення в першу неділю великої Чотиридесятниці… Тому “Христова Церква прийняла, як прикрасу, чесні і святі ікони: світле зображення Спаса Христа, Богоматері й святих” (з вечірні неділі Православ’я).

          Св. Василій казав: “Церква ― це духовна лічниця”. Приходячи до храму, ми маємо можливість споглядати ікони. Вже сам погляд і тривання перед іконою є молитвою яка лікує нашу душу. Тому приходьмо і користаймо з цієї ласки які Бог хоче роздавати для нашого спасіння.

          Отець Назарій ЛАНЬКО, Одеський екзерхат УГКЦ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.