Три способи зрозуміти, що Бог скеровує нас у новий напрямок

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Три способи зрозуміти, що Бог скеровує нас у новий напрямок

          У нашій духовній мандрівці обов’язково настане час, коли Господу буде потрібна наша співпраця, щоб дозволити Йому вести нас по-новому. Він вважає за краще, щоб ми відчували Його керівництво, повністю співпрацювали з Ним і рухалися в новому напрямку.

          Однак, як це часто буває, Він повинен втручатися в наші справи через те, що ми вкоренилися в нашій нинішній дійсності.

          Щоб привернути нашу увагу і скерувати нас на шлях, який бажає Бог, Він застосовує дуже ефективні стратегії. Ми повинні знати шляхи Господа: «Вкажи мені, о Господи, твої дороги, навчи мене, де твої стежки» (Псалом 25: 4) і це допоможе нам побачити Його великі діяння.

          Ось три сфери, які Бог використовує, щоб вести нас у новому напрямку:

          ― крах наших планів;

          ― зупинка потоку ресурсів;

          ― розрив стосунків.

          Крах планів

          Апостол Павло отримав апостольське доручення проповідувати Євангеліє язичникам. Тож націлився на відвідування ключових міст Римської імперії. Проте, з Нового Завіту знаємо, що не завжди йому вдавалося виконувати своє завдання, тому що Бог вважав за потрібне зупинити його:

          «Вони пройшли через Фригію і Галатський край, а Дух Святий заборонив їм звіщати слово в Азії. Дійшовши до Місії, вони пробували пройти у Вітинію, та Дух Ісуса їм того не дозволив »(Діяння 16: 6-7).

          Подібно до апостола Павла, намагаючись виконати волю Господа, можливо, ви йдучи певною дорогою, «врізалися в стіну» і зупинилися на своєму шляху. З цього моменту, як би посилено ви не працювали, не домоглися значного прогресу. Ініціативи та проекти, які спочатку були натхненні піднесеним баченням і глибокої пристрастю, втратили силу, а деякі з них навіть закрилися.

          Природна тенденція ― повертатися в звичне оточення, коли ви потрапляєте в глухий кут. Ми бачимо це в житті учнів після смерті Ісуса. Вони повернулися до риболовлі, хоча їм було велено залишити своє заняття і слідувати за Христом (Луки 5: 10-11; Йоана 21: 3). Оскільки вони були рибалками-торговцями, за їх діями могли стояти комерційні мотиви. Проте, ми ясно бачимо, що не було міцного забезпечення і постійного світу в тому, що вони повернулися до звичних справ.

          Коли Бог веде нас зі знайомого місця, а шлях вперед перегороджений, яке рішення ми приймемо?

          Для нас приготовлені деякі прориви, до яких можна отримати доступ тільки через молитву. Ми повинні шукати Бога, поки не отримаємо чітку відповідь із небес.

          Зупинка потоку ресурсів

          Коли Бог хоче, щоб ми рухалися в новому напрямку, Він також може дозволити нам переживати зупинку в забезпеченні ресурсами. Господь могутньо використовував Іллю, щоб пророчо проголосити мету Бога у відносинах з Ізраїлем:

          «Ілля тішбій, з Тішбе у Гілеаді, сказав до Ахава: «Так певно, як живе Господь, Бог Ізраїля, якому я служу, цими роками не буде ні роси, ні дощу, хіба на моє слово»» (І Царів 17: 1)

          І, як і передбачав пророк, збулося слово Господа: «І пішов Ілля, щоб показатись Ахавові. Як же запанувала велика голоднеча в Самарії…» (І Царів 18: 2).

          Під час голоду Бог піклувався про Іллю. Він дав йому конкретні інструкції щодо підтримки для нього:

          «І надійшло до нього таке слово Господнє: «Іди звідси й повернися на схід сонця та сховайся коло Керіт-потоку, що на схід від Йордану. Ти питимеш з потоку, а крукам я повелів, щоб постачали там тобі їжу». Пішов він і зробив на Господній наказ, і рушив, і оселився коло Керіт-потоку, що на схід від Йордану. Круки приносили йому хліба й м’яса вранці та хліба й м’яса ввечері, а пив він з потоку» (І Царів 17: 2-6).

          Господь продемонстрував Свою вірність в турботі про Іллю. Однак настане день, «Та ось по деякому часі висох потік, бо не було дощу в країні» (І Царів 17: 7). Хоча Ілля залежав від такого забезпечення, Бог, здавалося, анітрохи не шкодував про те, що відрізав ці ресурси.

          А ваш потік не пересох?

          Ви переживали щось подібне? Ваші потоки ресурсів вичерпалися. Ви щосили намагаєтеся звести кінці з кінцями і не знаєте, як жити далі. У такій ситуації вірте, що Господь скоро заговорить з вами, як Він говорив з Іллею:

          «Тоді надійшло до нього таке слово Господнє: «Встань, іди в Сарепту сидонську і перебувай там. Я повелів там удові, щоб давала тобі їсти»» (І Царів. 17: 8-9).

          Це більше, ніж миле кліше. Ви побачите, що місце, куди Він вас веде, буде тим місцем, де Він вас нагодує. Там, куди Господь веде, Він дасть і забезпечення!

          Розрив стосунків

          Третя сфера, яку Господь використовує, щоб вести нас у новому напрямку, ― це припинення певних стосунків. (Зверніть увагу: ми не маємо на увазі шлюбні стосунки). Ми ясно бачимо це в житті Давида. Серце царя Ахіша, колись прихильне до Давида, відвернулося від нього:

          «Покликав Ахіш Давида й каже до нього: «Як живе Господь, ти чесний, і милі моїм очам у таборі всі твої виходи й входи, бо я не знайшов нічого злого в тобі з того часу, як ти прийшов до мене, та й понині, однак князям ти не до вподоби. Тож повернися й іди собі в мирі, щоб не зробити нічого зневажливого в очах філістимлянських князів»» (І Самуїла 29: 6-7).

          Непередбачений розрив у стосунках може викликати сильний біль. Природно, за цим підуть стан залишеності і питання без відповіді. Одна істина, яку потрібно засвоїти, полягає в тому, що Бог іноді посилає певних людей у наше життя на короткий період або, можливо, навіть на коротку зустріч.

          Санкціоновані Богом минущі стосунки, хоча і нестійкі, мають на меті здійснити план Господа. Здатність розрізняти між тим, що має бути тимчасовим, і тим, що повинне бути постійним, проливає світло на один із намірів Отця для стосунків.

          Ось потужна істина, яку слід прийняти, коли стосунки, які цінуєте, обірвалися без видимої причини: «В руках у Господа цареве серце, мов води розтоки: він його, куди хоче, повертає» (Приповідки 21: 1) і, фактично, полегшує вам завдання відпустити і рухатися вперед. Тому не приймайте це на свій рахунок і не ображайтеся на людей так, немов вони вас відкидають.

          Покладіться на Боже добру провід

          Ви можете не розуміти, що зараз відбувається у вашому житті. Вам здається, що Бог зіпсував ваші плани? Ресурси вичерпалися? Розвалилися стосунки?

          Іноді шляхи Бога нам здаються незрозумілими. Святе Письмо підтверджує це: «Бо так, як небо вище від землі, так мої дороги вищі від доріг ваших і думки мої вищі від думок ваших» (Ісаї 55: 9). Це тому, що Господь має нескінченне знання і досконалу мудрість. Він вічний, всемогутній і всезнаючий. Він бачить кінець від самого початку і знає кінцевий результат всього.

          Як би це не виглядало нам, та Бог бере активну участь у нашому житті. Іноді Він може навіть перервати наші плани, в результаті чого будемо відчувати тривогу через втрату контролю. Однак, як би некомфортно ми себе ні відчували, ми повинні вірити, що Він веде нас кращою дорогою в нашому житті:

          «Навчу тебе й вкажу тобі дорогу, якою маєш ходити; дам тобі пораду; на тобі – моє око!» (Псалом 32: 8).

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"