Глава УГКЦ: «20 років тому фраза св. Івана Павла ІІ, що справжня свобода більше коштує і вимагає, ніж неволя, зачепила мене до самого серця»

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Глава УГКЦ: «20 років тому фраза св. Івана Павла ІІ, що справжня свобода більше коштує і вимагає, ніж неволя, зачепила мене до самого серця»

          У своєму слові до української молоді святий папа вжив унікальну фразу, над якою, вважаю, мають замислитися духовні отці, богослови. Він говорив про свободу любові. Бо лише той, хто вміє любити, може бути вповні свобідним. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних на площі перед храмом Різдва Пресвятої Богородиці (Сихів-Львів), де двадцять років тому папа Іван Павло ІІ зустрічався з вірними.

          «Ми сьогодні зійшлися так велелюдно, щоб пригадати собі перше історичне паломництво до України наступника апостола Петра – сьогодні святого Івана Павла ІІ», – зазначив Глава Церкви.

          «Пригадуєте цю історичну зустріч з молоддю тут, на цьому місці? Тоді Святіший Отець промовив, можливо, провокативні, але глибокі слова. Він почав розмову з молоддю із запитання: “Можливо, і ви хочете відійти?”. Це були слова Ісуса Христа до своїх апостолів, для яких вимога любити так, як любить Бог, видавалася дуже тяжким завданням. А тоді Петро відповідає: Господи, а до кого нам іти?! Та ж у Тебе є слова життя вічного!» – сказав Предстоятель.

          На цьому місці, відзначив Блаженніший Святослав, папа передав українській молоді особливий дороговказ. Він це назвав компасом, щоб не загубитися в сучасному світі.

          «Тим компасом серед розбурханого моря сучасного світу є ніщо інше, як Десять Божих заповідей. Це та дорога, та школа життя, дорога до істинного щастя, дорога до святості, але також і дорога до істинної любові. Бо лише той зможе збагнути зміст Божих заповідей, хто навчиться любити», – додав Глава УГКЦ.

          «Він говорив, – вів далі Блаженніший Святослав, – що лише той, хто вміє любити, може бути вповні свобідним. Бо та любов буде в нього рушійною силою, яка є здатна подолати будь-які обмеження. Буде тим компасом, який допоможе відрізнити правду від брехні. Та свобода, до якої ми всі так прагнемо, повинна мати певний напрямок, інакше вона є порожньою».

          Та свобода своїм змістом і душею має покликання любити і бути любленим. «Тому він каже, що справжня свобода є вимоглива. Вона потребує зрілого сумління.

          https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fugcc.ua%2Fposts%2F4085488291518759&show_text=true&width=500

          Ще одна фраза зачепила мене до глибини серця двадцять років тому: “Справжня свобода більше коштує і вимагає, ніж неволя”. Тому той, хто любить, хто готовий у цьому світі бути свідком, як нас любить Господь Бог, той, хто не відцурається, не зречеться тої любові, яку Бог має до нас, здатний до істинної визвольної всеосяжної свободи, яка дає можливість людині стати щасливою».

          «Часом наша людська здатність любити триває до першої кризи в наших стосунках. І тоді все наче починає занепадати. Але в школі Божественної любові Христос хоче нам дати свою вічну любов, зробити нас здатними так любити Бога і ближнього, як робить це Він сам», – говорить Предстоятель.

          І тоді справді, переконує проповідник, ми начебто зможемо вічно гідно виконувати заповіді Христа любові Бога і ближнього.

          «Той, хто вернеться додому зі школи Божественної любові, буде найкращим у світі сином для своїх мами і тата, бо любитиме так, як Бог навчив його любити тата і маму. Чоловік і жінка, які сповнені Божественною любов’ю, будуть здатні тільки в такому випадку творити вірне, нерозривне аж до смерті подружжя. Тому в їхній спільноті любові буде та іскорка Божественної любові, яка дає життя, робить їх здатними сприймати нове життя і бути добрим татом, доброю мамою для своїх дітей.

          Любити так, як Бог. Це ключ до розуміння всякого виду святості», – додав духовний лідер українців.

          Більше фото з Архиєрейської Божественної Літургії – тут.

          Департамент інформації УГКЦ,
          фото: Олександр Савранський

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.