Молодь має свій Катехизм!

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Молодь має свій Катехизм!

          Наша Церква зробила ще один важливий крок для того, щоб поглибити зацікавлення молоді, видавши Катехизм для молоді «Ми йдемо з Христом». Це унікальний інструмент для донесення Божого слова, збільшення віри та можливості краще зрозуміти сутність християнства загалом.

          ― Роботі над цим Катехизмом передувало глибоке слухання молоді: відбувалася низка зустрічей, зокрема в межах прощі до Зарваниці, де з року в рік ми взаємодіяли в межах акції ― «Мудра молодь запитує». Усі питання, які ставила молодь ― це дорога до спілкування, ― наголосив на представленні книги Блаженніший Святослав.

          Глава УГКЦ також підкреслив, що писати Катехизм для молоді було ще більшим викликом, ніж праця над загальним Катехизмом, який є іспитом віри Церкви. Впродовж восьми років тривала кропітка праця і це допомагало належним чином приготувати текст Катехизму для молоді, надати відповідної форми та обрати формат, який молоді люди захочуть читати, вивчати, ділитися зі своїми друзями.

          Важливо те, що над цим виданням трудилися одразу кілька патріарших комісій, у найбільшій мірі ― Катехитична комісія, яка дбала, щоб ця праця передавала цілісну віру Церкви, та Комісія у справа молоді ― пильнувала, щоб Катехизм був сучасним і справді молодіжним. Як наголосив очільник нашої Церкви, ця співпраця нагадувала зустріч холодного і теплого, тож важливо було стежити, щоб не стало літеплим.

          Катехизм є немовби путівником мандрівника, а спосіб передачі живої віри автори знайшли у Євангелії, зокрема в євангельському уривку подорожі Христа зі своїми учнями до Емаусу. Це допомагає побудувати спільну подорож, відчуваючи Бога поруч, і передавати віри через свідоцтво і ополчення Божого слова в наше життя.

          ― Мати Церква, яка є втіленням Воскреслого Христа, хоче стати поруч кожної молодої особи, щоб разом мандрувати. Тому перше слово Катехизму ― «ми». Якщо молода людина усвідомить, що бути християнином ― це бути частиною спільноти, що серед усіх перипетій сучасного світу ми йдемо з Христом, то дорога виглядатиме по-іншому, ― додав Блаженніший Святослав.

          Катехизм для молоді має три частини: «Як ми віримо?», «Як ми надіємося?» і «Як ми любимо?». І ця своєрідна мандрівка побудована довкола чотирьох храмів, які символізують розвиток Церкви ― Софія Київська, собор Святого Юра, собор Святої Софії у Римі та собор Воскресіння Христового у Києві.

          ― Цей Катехизм наша Церква дуже потребувала. За роки свого служіння я багато спілкувався з молоддю і знаю, яким потужним інструментом для взаємодії стане ця праця. Надзвичайно важливо, що цей Катехизм розпочався зі слухання молоді. бо це дає можливість стати актуальними для молоді. І те, що цей Катехизм побудований на діалозі, засвідчує, що УГКЦ готова до діалогу. Тож закликаю усіх молодих людей ― не бійтеся, приходьте зі своїми запитаннями ― Церква хоче допомагати і слухати вас, наголосив у своєму виступі голова Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ отець Ростислав Пендюк.

          Під час пресконференції Блаженніший Святослав зазначив, що цей Катехизм задля ширшої взаємодії з молоддю вже невдовзі буде в онлайн-форматі. Також передбачена низка відеоматеріалів, коротких інформацій, додаткових пояснень та діалогів, адже наша Церква прагне бути постійно поруч із молодими людьми.

          У межах представлення Катехизму Глава Церкви, відповідно до канонічних вимог, урочисто зачитав Декрет і, відповідно до норми Кодексу канонів Східних Церков від імені Синоду Єпископів УГКЦ проголосив Катехизм УГКЦ для молоді «Ми йдемо з Христом».

          Блаженніший Святослав подякував усім, хто «працював і молився над тим, щоб сьогоднішнє свято настало». Подячними грамотами Верховного Архиєпископа УГКЦ нагородили авторів проєкту ― владику Петра Стасюка, отця Мирона Бендика, отця Івана Гаваня, отця Матея Гавриліва, ЧСВВ, отця Дмитра Сенейка, отця Олега Кобеля, отця Андрія Зелінського, ТІ, сестру Луїзу Цюпу, сестру Атанасію Сметаняк, Назара Дуду та Олену Гижу. Особливу подяку Глава Церкви висловив владиці Давидові Мотюку, очільнику Патріаршої катехитичної комісії УГКЦ.

          «Дякую Богові за особливий час написання цього Катехизму, оскільки це був час і особистого зросту у вірі. Цей шлях я пройшов у колі дуже цікавих людей, з якими ми стали маленькою спільнотою, а відтак спільна молитва на початку та кінці зустрічей пригадувала те, задля Кого ми збиралися і до кого хочемо привести молодь.

          Нам, часом важко усвідомити те, що Господь використовує дуже різні середники, щоб статися для нас ближчим і зрозумілішим. Залучення до групи з написання молодіжного катехизму було і несподіванкою і викликом одночасно», ― поділився на своїй сторінці співавтор Катехизму для молоді отець Олег Кобель.

          «Моя Церква слухає і чує молодь!

          Моя Церква хоче бути поруч із молодими людьми!

          Моя Церква шукає форматів близьких і зрозумілих для хлопців та дівчат!

          Моя Церква піклується про молодь і хоче з нею вести діалог!», ― резюмував на своїй сторінці у соціальних мережах отець Ростислав Пендюк.

          У межах конференції  присутні також дізналися про катехизацію та душпастирство молоді. Зокрема секретар Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ Орест Гевак розповів про реальність молодіжних спільнот УГКЦ.

          Наталія ПАВЛИШИН

          Світлини – Інформаційний ресурс Української Греко-Католицької Церкви

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"