Що таке зрада в очах Господа і до чого вона призводить

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
  • У пошуках крихти надії
        • Що таке зрада в очах Господа і до чого вона призводить

          Деякі біблійні поняття не так просто пояснити. Наприклад, багато людей не можуть зрозуміти, що таке гріх і чому вони грішники. Їм здається, що вони лише хочуть кращого собі і тому мають право порушувати деякі правила і закони, якщо вони заважають особистому щастю.

          Щоб пояснити суть гріха, пророки наводять приклад сімейних стосунків, у яких любов і щастя припускають вірність.

          Ми можемо розуміти гріх як свавільний вибір людини на користь будь-кого або чогось усупереч Божій волі та стосункам із Ним. Це передається одним словом ― невірність.

          Бог любить і ревнує. Його любляче серце болить від нашої невірності. Але для Нього ще болючіше бачити те, як невірність людей карає їх, руйнує, позбавляє всього. Бог знає, що без Нього людина не може бути щасливою. Він не утримує нас, але попереджає про те, що невірність є згубною.

          Іноді нам здається, що невірність пов’язана з вибором чогось кращого. Жінка може зустріти красивішого, цікавішого, чарівнішого чоловіка  і залишити заради нього свою родину. Так невірність виправдовується пошуком найкращого. Але правда в тому, що цей пошук веде до нескінченної зміни партнерів, так що невірність стає способом життя, точніше способом втратити життя. Зрештою, невірний втрачає все. Він карає себе сам. Невірність ― і злочин, і кара.

          Пророк Єзекиїл розповідає притчу про двох сестер, які залишили свою сім’ю заради тимчасових розваг із партнерами, які постійно змінюються.

          Догоджаючи своїм коханцям, вони самі знищували себе і своє майбутнє ― приносили дітей у жертву ідолам і оскверняли святині, вбивали своє майбутнє і сміялися з найдорожчого.

          «Вони чужоложили, на руках у них кров, вони чужоложили з своїми бовванами, ба й дітей своїх, що мені породили, проводили через вогонь, їм на їжу. Та ще й до того ось що вони мені чинили: вони поганили в той самий час мою святиню і сквернили мої суботи. І саме тоді, як різали своїх дітей своїм бовванам, того ж дня входили в мою святиню, щоб її сквернити. От що коїли вони посеред мого дому!» (Єзекиїла 23:37-39).

          Невірність завжди саморуйнівна і самокарна:

          «Тим то ось як говорить Господь Бог: Тому, що ти мене забула й відвернулась від мене, неси ж кару за твої злочини й за твої блудодійства.»» (Єзекиїла 23:35).

          Ми бачимо, що коханці не принесуть щастя. Вони скористаються красою, але потім «люто розправляться»: роздягнуть і знечестять, зрадять суд, меч і вогонь.

          «Тому то, Оголіво, так говорить Господь Бог: Ось я підійму проти тебе твоїх полюбовників, від яких ти відвернулась. Я приведу їх проти тебе з усіх боків;

          синів вавилонських, і всіх халдеїв з Пекоду, Шоа, Коа, усіх синів Ашшура з ними, молодих та вродливих, усіх правителів і начальників, усіх войовників і славних їздців;

          і прийдуть проти тебе з півночі, з колісницями й возами та силою народів, і обступлять тебе кругом у панцерах, із щитами та шоломами. Я передам тебе їм на суд, і вони судитимуть тебе своїм судом.

          Я оберну проти тебе мої ревнощі, і вони розправляться з тобою люто: пообтинають тобі ніс і вуха, а ті, що зостануться в тебе, поляжуть від меча. Твоїх синів і твоїх дочок вони позабирають, а те, що зостанеться в тебе, пожере вогонь.

          Вони поздирають з тебе твою одежу й позабирають собі твої дорогоцінні речі.

          Я покладу край твоїй розпусті й твоїм блудодійствам з Єгипетською землею; ти не кидатимеш більше на них своїх поглядів і не згадуватимеш більше про Єгипет.

          Так бо говорить Господь Бог: Ось я віддам тебе на поталу тим, яких ти ненавидиш, у руки тих, від яких ти відвернулась.

          Вони обійдуться з тобою ворожо й заберуть у тебе все, що працею єси надбала, і покинуть тебе голою-голісінькою, так що стане явною твоя сороміцька істота, твоя розпуста й твої блудодійства.» (Єзекиїла 22-29).

          Кожен із нас знає, що таке невірність і наскільки дорого вона коштує. Але деякі все ще тішать себе хибними надіями, що її шлях «якось» призведе до такого щастя, в якому буде менше правил і більше свободи.

          Пророки попереджають: невірність веде до безчестя та смерті, і лише повернення до Бога відновлює нашу гідність, дарує щастя бути прийнятими та коханими, вчить бути вірними.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • ДіяТи. Як відбудувати особисту цінність: як гідність жінки впливає на сімʼю. Наталія Заставецька
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"