«Бо ангелам він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах»

Читай також

  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • «Бо ангелам він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах»

          21 листопада – Собор Архистратига Михаїла

          «Бо ангелам він повелить про тебе, щоб берегли тебе на всіх твоїх дорогах» (Пс 91,11)

          Святкуючи річну пам’ять свята Собору Архистратига Михаїла і всіх небесних сил безтілесних, запрошую роздумати над його значенням і над постаттю Святого Михаїла.

          Святий Михаїл є одним із восьми Архангелів (Гавриїл, Рафаїл, Уриїл, Селатиїл, Ієгудиїл, Варахиїл, Ієремиїл), які оточують Божий престол і безнастанно прославляють Божу велич на небесах. Його ім’я у перекладі з єврейської означає «Хто як Бог». Згідно християнської традиції, коли Сатана збунтувався проти Бога і нахилив до бунту 1/3 ангелів, Михаїл мав виступити як перший проти нього з кличем «Хто як Бог»! Святий ап. Йоан Богослов так описує цю подію: «І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його, та не перемогли, ані місця не знайшлося їхнього більше на небі. І повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною, що зводить вселенну, ― повержено на землю, і ангели його з ним повержені» (Од.12,7-9).

          Святий Архангел Михаїл вшановується як один із святих покровителів Католицької Церкви, зокрема, згідно традиції, йому доручено почесну місію впроваджувати душі померлих християн із чистилища до неба. Святий Альфонс Ліґуорі вірив у велику силу і заступництво св. Арх. Михаїла: «Сили пекельні будуть нападати на вмираючого християнина; але його ангел-охоронець прийде утішити його. Його покровителі і св. Михаїл, котрого Бог призначив захищати Його вірних слуг у їх останній боротьбі з дияволом, прийдуть йому на допомогу». Більше того, Найревніший Вчитель Вселенської Церкви, був переконаний у молитовній силі св. Михаїла: «Коли Святий Михаїл поручає якусь душу Богові, вона з певністю осягне вічного спасіння».

          Св. Альфонс Марія Лігуорі також стверджував, що благодать, отримана при заступництві святого Михаїла, має духовну природу. Святий Михаїл є гарантом спасіння людини: він захищає його, веде його до Бога, прояснює його, захищає його від сатани і супроводжує його в годині смерті. Розуміючи велику міць і силу якою Всемогутній Бог обдарував Архистратига Михаїла, Церква в день його празника так звертається до нього: «Як вождь і воєвода і князь ангелів, визволяй, Архистратиже, від усякої загрози, скорботи, недуг і тяжких прогріхів тих, що з вірою оспівують й умолюють тебе, славний. Бо ти бачиш невидимого Бога і яснієш неприступним світлом Владичної слави, що чоловіколюбно заради нас прийняв від Діви тіло, бажаючи спасти людський рід».

          Джерелом альфонсіанської думки про Св. Арх. Михаїла є розважання, яке святий Альфонс написав на свято Св. Арх. Михаїла. Звідти дізнаємось чимало цінних думок Альфонса про особу святого Михаїла і його покликання. На початку святий пише: «Серед небесних Духів немає такого, який би перевищував, а навіть дорівнював св. Михаїлу; Господь Бог Його вибрав до перемоги над гордістю Люцифера і скинення з неба того збунтованого Духа». Не одна держава, монаший орден, та в цілому Вселенська Церква вибрала св. Михаїла за покровителя, в т.ч. і Згромадження святого Альфонса.

          Св. Альфонс на основі теологічної думки св. Василія й інших авторів каже, що «ніхто йому не дорівнює в славі». Також св. Михаїл має особливий привілей представляти перед Господом Ісусом кожну душу яка помирає в ласці Божій. Тому ми повинні просити його опіки, щоб наша душа, у хвилі смерті, стала перед Ісусом-Суддею, при оздоблена ласкою Божою. На закінчення розважання про св. Михаїла, св. Альфонс каже, що св. Михаїл має також від Бога привілей боронити усіх вірних в годині смерті від демонів. Однак, щоби мати тим більшу певність цього захисту в останній годині, необхідно вже за життя відзначатися особливим набоженством до того Князя небесного, часто дякуючи Святій Тройці за дари, ласки і привілеї йому уділені, завжди поручатися його опіці, а над усе наслідувати його чесноти, особливо покору і ревність про Божу славу.

          Закінчується розважання св. Альфонса про св. Михаїла такою молитвою: «О святий Архангеле, пекло має багато зброї до боротьби зі мною в годині моєї смерті; тією зброєю є мої гріхи, якими старатиметься побудити душу до розпачу. Приготовує воно великі атаки спокус, щоб допровадити мене тоді до поновного упадку. Ти, який переміг сатанів і скинув їх з неба, переможи їх, віджени їх і в годині моєї смерті: прошу Тебе про це задля любові Бога, який так Тебе любить і якого так дуже любиш. Царице неба, Маріє, поручай мене св. Михаїлу, щоб був при мені в годині моєї смерті».

          Свято собору архистратига Михаїла й інших безплотних сил закликає нас взяти приклад від архистратига Михаїла і інших безплотних сил та наслідувати їх як Бога потрібно любити, Йому служити та Його славити. То стараймося так гаряче Бога любити, як він Його любив і так ревно сповняти волю Божу як він її сповняє і як її сповняють всі ангельські хори в небі, щоб і нам успадкувати Царство небесне до якого покликані і всі ми люди що були створені на образ і подобу Божу. Нехай нам у цьому допомагають усі святі що за свого життя наслідували Архангела Михаїла у любові, служінні і славленні Бога, тим самим пізнавали особливу Його опіку.

          Застановляючись над величчю і доброчинною діяльністю св. Арх. Михаїла, маймо до нього набожність, просімо його, щоб за життя і в годину смерті захищав нас проти сатанинських засідок. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 1.5 / 5. Vote count: 2

            No votes so far! Be the first to rate this post.