Всемогутній Боже, через заступництво Катерини зміцни нас у вірі

Читай також

  • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
  • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Всемогутній Боже, через заступництво Катерини зміцни нас у вірі

          7 грудня ― влкмц. Катерини (бл. 282-300)

          Подібно як свята Цецилія на Заході, так і св. Катерина на Сході належала до найбільш знаних святих. Однак мало про неї знаємо, а так багато повстало про неї легенд, що навіть деякі історики сумнівалися у її існуванні. Збереглося два описи мук і смерті св. Катерини Олександрійської, але походять вони з VI ст. і повні легенд.

          Також є свідчення з IV ст., які видаються більш правдивими, бо сягають віку життя святої. Згадує про неї Руфін і Еусебіуш із Цезареї Палестинської. Згідно легенди, Катерина народилася в Александрії, столиці Єгипту, як дочка царя Кустоша. Була особою не тільки дуже багатою, а й освіченою, славилася своєю вродою. Про її руку даремно трудилися відомі мешканці міста, бо, як і багато християн, склала шлюб досмертної чистоти. За імператора Діоклеціяна відбувалося жорстоке переслідування християн, один із його слуг Максиміліян особисто прибув до Александрії щоб виявити місцевих християн. Була спіймана і Катерина, яку змусили скласти жертву ідолам, однак свята відмовилася, визнаючи віру в єдиного Бога.

          Своїм свідченням допровадила чимало невірних до віри в Христа, мала тоді 18 років. Цесар розгніваний таким станом речей, засудив її на тортури: шмагували її воловими жилами так, що її тіло стало однією великою раною. Морили голодом, ламали кістки… Чимало воїнів навернулось під час того, коли знущалися над святою. Молитва її вчинила, що під час муки її колесом зійшов ангел і спричинив так, що воно розпалося в руках ката. Нарешті замучили святу, стявши її мечем близько 300 р. Мучеництво св. Катерини мусило бути чимось незвичним, бо дуже швидко вона була вирізнена такою великою шаною.

          Тіло святої перебуває на горі Синай, куди перенесли з Александрії. Там є православний монастир куди прибувають численні паломники.

          + Всемогутній Боже, Ти у святій Катерині дав нам взір дівицтва і незламності у мучеництві. Через її заступництво зміцни нас у вірі і сталості і вчини щоб ми ревно працювали для єдності Церкви. Через нашого Господа Ісуса Христа, Твого Сина, який з Тобою жиє і царює в єдності Святого Духа, Бог на віки віків. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Принаймні жінок, медиків, священнослужителів: Глава УГКЦ закликав до обміну полонених «всіх на всіх» напередодні Пасхи
        • «ЕКОцид, як і ракети, нас щоденно вбивають!»
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.