«Мудра Справа»: Соціальне підприємництво – не примха, а вимога часу

Читай також

  • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
  • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
  • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
        • «Мудра Справа»: Соціальне підприємництво – не примха, а вимога часу

          За останні три десятиліття у світі сформувалася і розвинулася концепція соціального підприємництва. Зараз все частіше чуємо це словосполучення в Україні. За різними оцінками в нашій державі налічують сотні успішних соціальних підприємств.

          Соціальне підприємництво – вже не новинка

          Помітна їх частина розвивається при різних церковних структурах. Починаючи із реколекційно-відпочинкових та реабілітаційних комплексів, пекарень та закладів харчування для різних соціальних груп, організації виробництва та продажу харчових продуктів і обрядових предметів, написання і видавництва книжок, та закінчуючи фермерськими господарствами й альтернативною енергетикою, включно із гідроелектростанціями та сонячними батареями. Значна частина церковних соціальних підприємств також працює в освітніх проєктах: дитячі садочки, школи, навчальні майстерні, спортивні гуртки і таборові центри. Активно розвиваються такі комунікаційні платформи як: медійний партнер «Живе Телебачення», фестиваль «Вітер На-дії», християнська інформаційна платформа «ДивенСвіт».

          До цього залучаються як патріарші структури (наприклад, проєкт виробництва церковної продукції «Вервиця єдності», реколекційний та готельний комплекс «Патріарший дім», інтернет-магазин, що є цифровою платформою реалізації товарів соціальних підприємств, «Церковна крамниця», Бюро УГКЦ з питань екології із еко-інноваційними проєктами,  Патріарший паломницький центр, що є туристичним та паломницьким партнером для подорожей Україною та світом), так і єпархіальні та парафіяльні ініціативи (як-от Шпиталь митрополита Андрея Шептицького у Львові, Видавництво «Свічадо» Монастиря Студійського Уставу, фермерське господарство Карітасу Тернопіль, Равликова ферма у Краматорську, тощо). Усіх їх об’єднує позитивний соціальний вплив, який здійснюють усі ці активності.

          «Мудра Справа»: задля розвитку соціального підприємництва

          «Соціальне підприємництво – не примха, а вимога часу» – зазначає о. Любомир Яворський, Керівник патріаршого економату, що є автором стратегічного проєкту соціального та економічного розвитку Церкви «Мудра Справа». Впроваджуючи соціальне вчення Митрополита Андрея Шептицького, «Мудра Справа» сприяє творенню у суспільстві християнської екосистемної взаємодії задля цілісного духовного, соціального та економічного життя Людини у спільноті.

          Серед іншого, така комплексна ініціатива покликана допомогти у розбудові соціального підприємництва структур нашої Церкви, виходячи із принципів закладених Митрополитом Андреєм Шептицьким. Зокрема, у посланні «Як будувати рідну хату» він ставить громаду та громадські об’єднання в основу державотворчих процесів і прагнень спільного блага. Тому місія «Мудрої Справи» полягає у духовному і матеріальному розвитку громад через пошук можливостей і реалізацію свого потенціалу. Водночас це творчий, відважний пошук ціннісних засад, етичних принципів господарювання і їх відповідальне втілення у підприємницьку діяльність. 

          Ключові пріоритети «Мудрої Справи»

          УГКЦ зі свого боку пішла шляхом підтримки формування екосистеми соціального підприємництва як всередині нашої Церкви, так і загалом у суспільстві. Попри десятки соціальних підприємств, що діють при церковних структурах, Український католицький університет уже кілька років викладає різні курси із соціального підприємництва, кілька громадських ініціатив популяризують соціальне підприємництво на рівні церковних парафій, до прикладу Українська освітня платформа. Уже кілька років поспіль успішно працює освітній проєкт Патріаршої Курії для професійної формації молодих священників МАПа. Патріарша курія УГКЦ також створила Консультаційний центр «Мудра Справа» який є професійним інструментом, що покликаний надавати комплексний супровід побудови та розвитку соціальних підприємств.

          Ключовими пріоритетами «Мудрої Справи» визначаємо:

          1. Стратегічне планування. Ми працюємо над поєднанням душпастирського планування та фінансово-господарського життя Церкви як в Україні, так і за кордоном. Переймаємо досвід та працюємо із експертами та лідерами думок, адже наша Церква – це частина українського громадянського суспільства, яке ми спільно будуємо для майбутніх поколінь.
          2. Експертне консультування. Професійна формація – основна інвестиція сьогодні. Ми надаємо менторський супровід та комплексні управлінські рішення щодо діяльності та розвитку неприбуткових та прибуткових церковних проєктів та залучаємо експертів із бізнес-структурування,  фінансового та юридичного супроводу, маркетингу, проєктного менеджменту та фандрейзингу, а також із адвокації та лобіювання різних ініціатив на усіх рівнях.
          3. Побудова взаємодії. Наша сила – у спільноті. Ми виявляємо наші внутрішні спроможності та працюємо на їхнє примноження, будуємо зв’язки та партнерства між нашими церковними  проєктами. Проте, завжди тримаємо фокус на цілісну взаємодію у суспільстві. Активно ведеться робота із територіальними громадами, місцевою та державною владою. Ми будуємо мости із донорами та спільнотами, бізнесом та волонтерами.

          «Стратегічна ідея полягає у тому, щоб створити екосистему, яка буде запускати соціальні та соціально відповідальні  підприємства та включати у взаємодію партнерів за принципом позитивної суми, коли 1+1=3» – відзначає патріарший економ о. Любомир Яворський. Адже для Церкви основним є формування соціальної цінності. Це її особливий сучасний спосіб послужити ближнім.

          Для Департаменту інформації УГКЦ
          Підготував Григорій Селещук

          Читай також

        • Запрошуємо молодь до участі в 10-му ювілейному майстер-класі Школи англомовних християнських аніматорів
        • Отець-доктор Мартин Хомів: Я пам’ятаю слова, які я чув з уст Патріарха: «Вчися! Люби Бога і Україну».
        • Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ представила свої найбільші проєкти на Форумі кар’єри в УКУ
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.