Там, де з’являється Ісус, повстає конфлікт

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Там, де з’являється Ісус, повстає конфлікт

          Йо. 32 зач. 8, 42-51.

          У сьогоднішній Євангелії ми бачимо черговий конфлікт Ісуса з юдеями. Назагал уся благовість Йоана повна постійних суперечок і непорозумінь. «Чому ви не розумієте моєї мови? Бо ви не можете слухати мого слова». (Йоана 8,37)

          Багатьом з нас складно асоціювати Ісуса з конфліктом. Набагато природніше вбачати у Христі проповідника любові, миру, добра, правди. Але тут щось інше: там, де з’являється Ісус повстає конфлікт. Конфлікти бувають різними, як і їхня природа. В Ісуса виникає конфлікт з юдеями не тому, що йому кортить сваритися, а тому, що в юдеїв існує конфлікт з вірою. Причиною цього конфлікту є їхнє стійке переконання, що вони особливе сім’я Авраама. Вони винятковий народ з ексклюзивною місією.

          Якщо спробувати зробити проекцію цього тексту на наше життя, то воно може бути наступним: якщо особи мають різний рівень стосунку з Богом, то між ними неминуче виникне прірва цінностей, духовних пріоритетів, зацікавлень. Ми нерідко спостерігаємо це у різних середовищах – в сім’ї, на роботі, в церкві. Такий конфлікт можна назвати екзистенційним. Рано чи пізно виллється у напругу, протистояння чи конфлікт. ὅτι ὁ λόγος ἐμὸς οὐ χωρεῖ ἐν ὑμῖνтому що слово моє не вміщається у вас. Інше кажучи слово, Ісуса не вміщається (гр. οὐ χωρεῖ) в них. Грецьке дієслово χωρεῖ має декілька значень і смислових відтінків. Мова йде про те, що слово Ісуса «не зустрічає в їх душах умов для утвердження», «не розвивається», «не проникає до нутра».

          Для прийняття слова потрібне не лише слухання, а повна відкритість особи. Ісус каже, що лише тоді Його слово зможе вміститися, утвердитися, проникнути до їх нутра і нарешті охопити усю їх сутність.

          Отець Лука МИХАЙЛОВИЧ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.