Молитва – це служіння собі та іншим

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Молитва – це служіння собі та іншим

          “Не знаєте, чого просите” (Мт 20, 17-28).

          Коли говоримо про молитву, знаємо, що Ісус не ставить нам якихось надзвичайних вимог. Він каже, що все, чого попросимо в Отця в Його ім’я, Він дасть нам. Для успіху молитви потрібна лише віра й згода з волею Бога: „Все можливе тому, хто вірує” (Мр 9,23), „Хай буде воля твоя як на небі, так і на землі” (Мт 6,10).

          Оскільки Бог є любов’ю, Він готовий дати нам все потрібне для тіла й душі, щоб отримані дари приносили подвійне добро: для нас і ближніх. Якщо ми чогось швидко не отримуємо, не означає, що Ісус не хоче дати, але можливо ми не готові використати дар для власного і спільного добра. Коли молимося, запитуймо себе, чи розуміємо значення потрібного дару. А якщо так, чи готові використати його для добра душі й тіла, на користь собі і ближнім, послужити іншим людям.

          Ми дуже часто хочемо, щоб усе служило «для мене». Ісус висловлює цілковито іншу думку: «Я прийшов, щоб послужити». Божий Син прийшов на землю не шукати слави, а дарувати спасіння. Один міністр сказав: «Коли я був звичайною людиною, міг послужити одиницям. Тепер як міністр можу послужити тисячам або й мільйонам». Дуже важливо усвідомлювати, що дари і місце у житті, які Господь дав мені, – є місцем служіння для інших, де я можу щось зробити для когось, де мене поставив Христос, розраховує і покладається на мене. Бог очікує від мене служіння ближнім так, як і сам прийшов послужити.

          Ми часто маємо претензії до людей – «чому інші нам не служать», хоча прямо цього й не говоримо. Натомість християнин повинен відважитися наслідувати Ісуса Христа у служінні іншим особам, які оточують нас. І насамперед – найближчим, тобто родині: чоловік – жінці, жінка – чоловікові, жінка і чоловік – дітям, батькам, близьким, друзям та, врешті, кожній людині, яку Бог поставив на нашій дорозі. Треба намагатися побачити, чого Бог хоче від мене, в якій спосіб я тій чи іншій людині можу послужити. Тобто якою є воля Бога у моєму житті, як правильно використати отримані дари. Часто вистачає просто вислухати людину, приділити час. Коли будемо дбати про освячення себе і ближніх, Ісус щедро обдарує нас потрібними дарами.

          Отець Михайло ЧИЖОВИЧ

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.