Молитва перемінює

Читай також

  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Молитва перемінює

          Про Переображення Ісуса розповідають нам усі три євангелисти-синоптики (Марко, Матей і Лука). Метою тайни преображення було зміцнити віру апостолів, а також показати славу, призначену для віруючих у Христа.

          Пригляньмося як сцену Переображення описує кожний із євангелистів.

          Марко. Він говорить про “білильник” (Мр 9,3). Цей білильник, – це Святий Дух; тобто одежа Ісуса в момент Переображення так вельми збіліла, що не можна знайти жодної речі з якою би її можна було порівняти.

          Петро сказав до Ісуса: “добре нам тут бути” (Мр 9,5); – а ви уявіть як ще краще буде в небі якщо апостолам було добре в той світлий момент. І пролунав з хмари голос: “Це Син мій возлюблений, слухайтесь його!”. Воля Отця щоб ми слухали Ісуса, Його Слово, і згідно цього слова упорядковували своє життя.

          Євангелист Матей говорить про те що Ісус повів Петра, Якова та Йоана окремо на гору і переобразився перед ними (Мт 17,1-2). Ці два слова “окремо” і “перед ними” говорять нам про дуже важливу істину. По-перше, про те, що глибший досвід Бога не всі отримують. По-друге, великі ласки=великим випробовуванням, – про це стверджує св. Тереса від Ісуса. Господь об’явив апостолам свою славу не тому що вони були якісь особливі, – а покликані, і щоб це їх скріпило на дорозі Божій, особливо коли треба буде терпіти за ім’я Ісуса.

          Святий Лука у Євангелії наполягає на конечності молитви, тому у своєму описі Переображення оповідає про те що Ісус молився в той момент (Лк 9,29). Це нам говорить про дуже важливу річ, про яку у XIV ст. писав св. Григорій Палама. Він навчав, що за подвиг посту і молитви Господь осяює вірних Своїм благодатним світлом, яким яснів Ісус на Таворі. Це переконання Палами втілилося у Його вченні про божественні енергії. Суть цього вчення – обожествлення (уподібнення до Бога) людини через стяжання благодаті Божої через молитву і піст.

          Це дуже важлива вказівка з якої кожний християнин має користати. Молитва – перемінює…бачимо що Ісус молився і вигляд його обличчя став інший, а одежа – біла та блискуча. Так само рівно ж і ми в часі молитви перемінюємося, невидимо духовно: одежа нашої душі біліє, навіть якщо вкрита тисячма гріхів – покаянна молитва зі сльозами все може змити; а якщо додамо ще до цього піст і милостиню то взагалі можемо дуже умилостивити Господа, силу гріхів покрити і здобути багаті щедроти не лише для себе, але й для інших, тих що в потребі.

          Не можемо ігнорувати піст, зокрема це актуально тепер бо перебуваємо в часі Успенського посту на честь Матінки Божої і в контексті вчорашньої Євангелії про вилікування біснуватого (Мт 17,14-23); де власне Ісус сказав що того біса що вселився в хлопчину можна було вигнати тільки за допомогою молитви і посту (Мт 17,21).

          Піст маємо розуміти не суто як утримання від вживання м’яса, але глибше…Його завдання зробити нас вільнішими, щоб наповнитись більше Божим життям. Гріх поневолює, а піст звільняє і очищує. Тому візьмімо собі близько до серця ці настанови про важливість молитви і посту. Таким чином ми станемо справжніми воїнами Ісуса Христа (2Тим. 2,3), і жодне зло не зможе нас опанувати. Тримаючи в одній руці меч молитви, а в іншій щит посту ми зможемо дати відсіч хитрощам диявольським (Еф 6,11) і в такий спосіб осягнути обіцяні небесні блага, яких нехай усі ми сподобимося по благодаті Господа нашого Ісуса Христа, якому і через якого слава, велич і влада, разом з Предвічним Його Отцем і пресвятим, благим і животворящим Духом, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.