Правда – могутня зброя проти зла

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Правда – могутня зброя проти зла

          “Що нам, і Тобі, Ісусе Назарянине? Прийшов єси нас погубити!” (Мр 1, 23-28).

          У цьому епізоді можемо зауважити силу Божої правди, побачити її плоди в оздоровленні чоловіка з нечистим духом. Ісус Христос перебував у юдейській синагозі в Капернаумі й навчав людей. Він об’являв людям правду про Бога та гідність людини, її щастя у Божому Царстві. Слова Ісуса були наповнені силою, бо Він говорив те, чим Сам жив, дарував людям любов Бога. Христова правда виразно показувала добро і виявляла зло у світі.

          У синагозі, де перебував Спаситель, був чоловік із нечистим духом. Слова Христа та сама його присутність виявили там злого духа, кінець його влади. На цю присутність Господа нечистий дух відреагував словами: „Що нам і тобі, Ісусе Назарянине? Прийшов єси нас погубити! Знаю бо, хто ти: святий Божий!” Бо де присутня правда, а через неї Бог, там немає місця для злих сил.

          Ісус особисто не зачіпав злого духа і чоловік не просив Господа, щоб оздоровив його. Тут ситуація зворотна: нечистий дух, опанувавши чоловіка, сам дав про себе знати в присутності Спасителя. Божа правда виявила його, так що він не міг більше скриватися в чоловікові.

          Цей епізод важливий, коли говоримо про євангелізацію чи катехизацію, проповідування Христової науки. Ісус проповідував Добру Новину – Євангеліє словами та вчинками. Він сам Своєю особою об’являв її.

          Так само повинно бути і в нашому житті. Коли справді віруємо в Ісуса й живемо Його наукою, поводимося відповідно до Божих заповідей і переконливо говоримо про Бога, тоді Божа правда об’являється у світі через нашу поведінку та слова, змінює світ. Тобто наповняє його добром і очищає від зла. Вчинками віри даємо Богові змогу змінювати через себе світ.

          Важливо пам’ятати слова отців: «Спасай себе – і навколо тебе тисячі спасуться». Змінюючи себе силою Христової правди стаємо ближче до Бога й даємо Йому можливість перебувати в нас. Тоді вже сам Бог діє через нас.

          Як радіоактивний метал випромінює частинки сам по собі, так і ми, коли маємо в серці Бога, випромінюємо Його, не роблячи спеціально нічого – об’являємо способом свого життя.

          У духовному житті завжди було і є важливим особисте пізнання Христа й навернення з допомогою Євангелія. Коли пізнаємо Божу правду й житимемо нею, тоді наше життя буде найкращою євангелізацією, найкращим свідченням про Бога. Через нас Ісус у чудесний спосіб буде змінювати світ: оздоровляти людей і очищати його від зла.

          Отець Михайло ЧИЖОВИЧ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.