Воздвиження нагадує нам про хрест Христа

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Воздвиження нагадує нам про хрест Христа

          Сьогоднішня неділя є особлива, – оскільки є не лише днем Господнім, днем Воскресіння, але й спомином двох приготувань: Передсвяття Різдва Пресвятої Богородиці і Неділі перед Воздвиженням.

          Неділя перед Воздвиженням нагадує нам про хрест Христа, тому в апостольському посланні до Галатів, – св. Павло стверджує що хвалиться хрестом Ісуса (Гал 6,14); ба більше, він тільки цим хоче хвалитися, бо розп’ятий з Христом (Гал 2,19). Ми теж розп’яті з Христом (під розп’яттям з Христом, – Павло має на увазі Хрещення), але чи ми цим хвалимося…

          На жаль, дуже часто про це забуваємо що через Хрещення удостоїлися великої благодаті – замешкання у храмі нашої душі самого Христа, отже живемо вже не ми, а живе Христос у нас (Гал 2,20). Тому Павло, який часто наголошує у посланні до Галатів на перевазі благодоті віри перед законом обрізання так дуже собі цінив Хрест Христа – який є нічим іншим як новим життям, зодягненням у нову людину, котра панує над тілесними пристрастями і похотями: ті ж, що є Ісус-Христові, розп’яли тіло з його пристрастями та пожадливостями (Гал 5,24).

          Хрестом для Павла світ став розп’ятим, а він світові (Гал 6,14). Що це означає? – вмерти для гріха, старої людини яка здатна лише грішити. А яка людина панує у мені більше, – нова чи стара? Слава Богу як нова, – біда якщо стара: значить маємо щось міняти у житті, тобто навертатися. Але навіть якщо живемо у новій людині є небезпека що буде проявлятися стара, тому через молитву і аскезу завжди можемо давати зріст новій людині у нас.

          Дуже сумно коли навіть християни які удостоїлися від Бога більшого об’явлення (відродження у Святому Духові через купіль Хрещення), – так легко відступають від цієї благодаті і вдаються до способу поганського життя, котре розтлівають звабливі пристрасті і похоті.

          Неділя перед Воздвиженням також нагадує нам усім що через Хрест Христа ми нове створіння!, тож стіймо і під кормигу рабства не піддаваймося знову (Гал 5,1).

          Так, боротьба з гріхом триватиме все життя, але Господня сила виявляється в безсиллі (2Кор 12,9), – тобто в прибіганні до Божого Милосердя. Без Бога, без Хреста Христового не спасемося.

          Пресвятая Богородице, спаси нас!

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.