За прикладом Богородиці стараймося наповняти себе Божою правдою

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • За прикладом Богородиці стараймося наповняти себе Божою правдою

          Марія… сівши в ногах Господа, слухала його слова (Лк 10, 38-42; 11, 27-28).

          У святі Покрова бачимо Марію передусім як людину. Як розповідає традиція, у жовтні 910 року Константинополь був оточений турецькими військами. Життя його мешканців опинилося під великою загрозою. Тоді вся громада міста зібралася в місцевому Влахернському храмі, де зберігалася велика християнська реліквія – риза Божої Матері, і ревно молилася до Богородиці про поміч і захист. Під час молитви святий Андрій Юродивий побачив у яскравому світлі Богородицю разом з Іваном Христителем і апостолом Іваном Богословом, яка об’явилася у святилищі храму. Марія довго молилася перед престолом. Після молитви Богородиця зняла з голови велику хустку – омофор і широко розпростерла її над присутніми у храмі. Цим Вона засвідчила свою поміч і опіку над людьми і цілим містом. Після цього вороги відступили від міста. Це був знак її могутнього молитовного заступництва перед Богом і материнської опіки над людьми.

          Знаємо, що Діва Марія є людиною, як і ми, з однією різницею, що Вона вільна від усякого гріха. Богородиця, отримавши такий великий дар, у день Благовіщення цілковито довірила себе Богові, прийняла Його волю стати Матір’ю Божого Сина. Таким чином Марія тісно з’єдналася з Богом, тому може випрошувати в Нього надзвичайні ласки для людей. Або Бог може діяти через Неї.

          Молитва Богородиці у Влахернському храмі свідчить, що Вона є людиною, але маючи велику довіру до небесного Отця, може випросити у Нього могутній захист для людей. Цим Марія показує, що Бог може робити чуда також через нас, вирішувати складні справи, якщо маємо тверду віру та цілковиту довіру. Тобто дозволяємо Ісусові діяти у нашому житті без перешкод.

          Це бачимо у Євангелії свята на прикладі Марії сестри Марти. Одного разу Ісус зайшов у гості до сестер Марти і Марії. У той час, як Марта готувала гостину, Христос навчав людей у домі. Марія сиділа біля Нього й слухала Його слова. Згодом Марта попросила Ісуса, щоб Марія допомогла їй. На це Господь відповів їй: „Марія вибрала кращу частку, що не відніметься від неї”. Марія вибрала Ісуса як Спасителя.

          Одна побожна жінка скаржилася, що до її чоловіка постійно почали приходити непорядні люди, які погано впливають на нього і приносять у дім світську атмосферу. А вона не знає, як їх позбутися.

          Хтось їй порадив покласти на столі розгорнуту Біблію й вона їх по виганяє. Жінка так і зробила. Дійсно, компанія почала зменшуватися, бо вона кожного разу наполегливо просила тих чоловіків, щоб вони прочитали їй щось із Біблії, після чого вони більше не з’являлися. Так вона очистила дім від тих нечистих людей. Тож справді Боже світло виганяє темряву і слуг темряви.

          Турбота про добро тіла, гостинність важлива у житті, бо допомагає підтримувати добрі людські стосунки. Але у хвилину смерті ми залишимо всі земні речі. Якщо дбаємо передусім про духовні цінності, Божу правду, то ці дари залишаться з нами завжди, цілу вічність. Це є ця краща частка, яку вибрала Марія. Якщо ми наповнені словами Христа, тоді Він є з нами, діє в нас і через нас.

          За прикладом Богородиці стараймося наповняти себе Божою правдою, щоб мати міцний зв’язок із Богом. Тоді Ісус зможе успішно вирішувати всі наші справи і наповнити життя дарами Своєї любові. Амінь.

          Отець Михайло ЧИЖОВИЧ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.