14 січня – блаженного Петра Дондерса

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 14 січня – блаженного Петра Дондерса

          Народився 1809 року в Тірбурґу (Голландія). З огляду на важку матеріальну ситуацію в сім’ї змушений був не ходити до школи, а працювати на фабриці. Однак з поміччю деяких духовних людей зумів розпочати в 20 р. науку в семінарії.

          Слід наголосити, що не одного чоловіка читання творів святого Альфонса привело до монастиря, в даному випадку це стосується і блаженного редемпториста.

          Боже Провидіння привело його до Згромадження св. Альфонса коли йому закінчувався 57 рік життя і 24 рік священства (висвячений у 1841 р.).

          В 58 років взяв до рук книжку «Життя св. Альфонса», від якої був у захваті. Варто зазначити, що перша спроба вступу до редемптористів (у Голландії) отця Петра не була успішною, також відмовили йому і у єзуїтів. Однак, Божественне Провидіння приготувало йому служіння у Суринамі (Африка) і саме там покликало його до редемптористів. Його праця полягала у голошенні Євангеліє і служіння Тайн працівникам плантацій уздовж рік. Протягом восьми років служіння охрестив бл. 1200 осіб. Служив прокаженим, сам пробував їх лікувати. У 1866 р. вступив до редемптористів які в той час прибули на місію до Сурінаму.

          Одного дня Дондерс скаже: «З дня на день розумію що раз краще, яке то щастя бути покликаним до нашого Згромадження. Аби тільки були вірні нашому покликанню аж до смерті».

          Правило редемптористів відносить його до тих, що “віддалися місійному служінню для спасіння цілої людини» (Генеральні Статути 05). Бл. Дондерс дякує за своє покликання до монастиря власне св. Альфонсу.

          Петро Дондерс мав велику шану до святого Альфонса як святого, засновника і мораліста. В останніх днях життя писав: «Я є щасливий завдяки особливій ласці Господа і бракує мені тільки одного: жити як правдивий редемпторист і витримати аж до смерті». Забігаючи наперед скажемо, що це Дондерсу вдалося, помер він у Згромадженні у 1887 році в Індонезії; поховали його у Парамарібо (столиці Сурінаму). Проголошений блаженним у 1982 році папою Іваном Павлом ІІ. Процес канонізаційний триває.

          + Боже, Ти через блаженного Петра проявив своє Милосердя до прокажених. Вчини ласкаво за його прикладом і заступництвом щоб ми виконуючи служіння ближнім служили Тобі самому.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.