Освячена вода: як її зберігати, використовувати та що робити, якщо вийшла з ужитку

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Освячена вода: як її зберігати, використовувати та що робити, якщо вийшла з ужитку

          «Упродовж року ми багато разів освячуємо воду у храмі. А ще більше разів нею користуємось. Однак чи розуміємо ми навіщо освячуємо воду? Чи знаємо, як її використовувати і чи не надаємо ми їй властивостей, яких вона не має? Сьогодні спробуємо дізнатись все про освячену воду та про те, навіщо її зберігати у наших помешканнях», ― так на «Живому Телебаченні» анонсували розмову з отцем Михайлом Гарватом ― сотрудником храму Різдва Пресвятої Богородиці Львівської Архиєпархії УГКЦ у програмі «Відкрита Церква».

          Пропонуємо ознайомитися з головними думками священника щодо цієї теми.

          «Свячена вода не заміняє Святого Причастя, а допомагає бути ближчими до Бога»

          ― Важливо зрозуміти суть Богоявлення ― Бог в особливий спосіб об’явився людству в Пресвятій Трійці. Господь відкрив нам лише те, що можемо збагнути: Єдиний Бог є в трьох особах ― Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий.

          Свячена вода є одним зі знаків присутності Бога для всього людства. Навіть для тих, які не вірять в Господа і не визнають Ісуса своїм Спасителем.

          Зі Святого Передання знаємо, що вже апостоли освячували воду. А в IV столітті, в час, коли жив Іван Золотоустий, надзвичайно поширеним був Великий чин освячення води, який звершують у час Богоявлення.

          У книзі «Пізнай свій обряд» знаходимо інформацію, що з XII столітті залишилося багато відомостей про це. А в XIV-XVI століттях цей чин набув форми, за якою звершується освячують і сьогодні. Він записаний у «Требнику», де серед багатьох молитов є про те, що освячена вода «на очищення душ і тілес усім, що з вірою черпають і причащаються нею».

          Звичайно, слід розуміти, що свячена вода не заміняє Святого Причастя, а допомагає бути ближчими до Бога.

          «Нема потреби «колекціонувати» свячену воду»

          Йорданську воду освячують для того, щоб ми мали її в нашому домі впродовж року. Та нема потреби «колекціонувати» її, але дбайливо зберігати. Господь своїм благословенням і наповненням Духом Святим щоразу для нас це чудо продовжує.

          Зберігати свячену воду потрібно в чистій посудині, не у пластику.

          Варто також пам’ятати, що все, пов’язане зі свяченням, потребує пошани й тоді, коли виходить з ужитку. Наприклад, свячену воду, яка через якусь причину не придатка до вживання, найкраще вилити у вазон.

          «Особливе значення освячена вода має в Тайні Хрещення»

          В чині Таїнства Хрещення є окреме місце для освячення води. Та найчастіше вживають воду, яку освятили на свято Богоявлення. Її зберігають у храмі.

          У момент небезпеки смерті немовляти, похрестити його може кожен, промовивши спеціальні слова молитви і поливши освячену водичку на голову дитині. Якщо нема освяченої, то можна використати будь-яку природну воду. До прикладу, лікарі, які приймають пологи, і часто зустрічаються з такою небезпекою, знають, як звершити Таїнство Хрещення.
          Пізніше, коли дитинка виживе, треба доповнити це Таїнство Миропомазанням.

          «Йорданські відвідини ― передовсім душпастирський візит священника до родиною парафіян»

          Коли з Йорданськими відвідинами приходить священник, то це передовсім душпастирський візит священника до родини парафіян, щоб благословити і відновити освячення, яке було звершене, коли тільки оселилися в будинок.

          «Колись на Богоявлення освячували воду в річці, де люди також прали. Тепер ситуація інша»

          Колись на Богоявлення освячували воду в річці, де люди також прали, тому після водосвяття люди старалися тривалий час не вживати ту воду для повсякденних справ. Сьогодні ситуація змінилася. У день свята, звичайно, не перуть, а присвячують час Господеві. Зрозуміло, що маленьких дітей треба купати.

          Також запитують, чи можна дитину купати в той день, коли її хрестили. Тут питання пов’язане не лише з водою, а з миропомазанням. Миро є свідченням того, що сам Патріарх кладе руку на новопосвячену людину і в момент миропомазання ставиться печать, яка засвідчує, що та дитина належить Богові. Звичайно, якщо є потреба, то можна в той день покупати.

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"