Навчіть свою дитину говорити «ні»

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • А ти сьогодні бачив Бога?
        • Навчіть свою дитину говорити «ні»

          Я вмію говорити «ні» дорослим, я знаю, що мене почують

          Усі батьки розуміють, що безпека дитини – це пріоритет. Але діти не завжди в полі зору батьків, тому дуже важливо прищепити їм навички приватності і правильного ставлення до свого тіла. 

          Центр Гідності Дитини УКУ пропонує 13 кроків безпеки, які стануть надійною превенцією насилля, зокрема сексуального. 

          Про перший крок, а саме виіння говорити «ні» розповідає освітня експертка Соломія Бойкович:

          «Вміння дитини говорити «ні» – насправді про здорові межі, воно формує у дитини здорове відчуття себе: дитина розуміє, що якщо їй щось не подобається, вона може сказати про це дорослим, які приймуть і почують її думку. 

          Просте запитання на кшталт: «Чи можу я тебе обійняти» – це не запитання про близькість з дитиною, а саме запитання про здорові межі: чи хоче дитина зараз обійматись, а чи побути наодинці. 

          Винятком є ті ситуації, коли йдеться про безпеку дитини, коли ми пропонуємо, наприклад, взяти дитину за руку, щоб перейти дорогу. В цих випадках батьки чи опікуни встановлюють чіткі правила, яких дитина має дотримуватись. 

          Дорослі можуть нав‘язувати дитині певні поведінкові норми, керуючись тими чи іншими правилами етикету. До прикладу, безневинне торкання до щічок, вушок при зустрічі з рідними чи знайомими.  Складно уявити собі таку поведінку з дорослими, правда ж? Тут варто проектувати ситуацію на себе: чи хотілось би мені, щоби без мого дозволу хтось порушував мої тілесні кордони?

          Вчити дитину змалечку відчуття приватності, тому, що вона має вирішувати, що можна а що не можна робити з її тілом – це про дуже важливі навики безпеки дитини і про вміння говорити «ні». 

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • А ти сьогодні бачив Бога?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 5 / 5. Vote count: 1

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)