Навчатись і зростати, щоби бути опорою для інших: PROVIDE

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Навчатись і зростати, щоби бути опорою для інших: PROVIDE

          Після довгої перерви, зумовленої війною, відновив діяльність формаційний курс для студентських капеланів PROVIDE.

          Чотирьохденний навчальний модуль залучив учасників із семи єпархій УГКЦ.

          Навчання було створено з метою обʼєднати три засадничі речі у роботі капеланів – психологічна допомога, домедична допомога та духовний супровід. 

          Саме ці теми, які ми вибрали, є відповіддю на теперішні виклики. Кожен з нас тією чи іншою мірою переживає психологічну травму і потрібно вміти допомогти самому собі, щоби допомогти іншим. Як психологічна допомога, так і навики домедичної допомоги потрібні нам незалежно від того, де ми живемо. Капелани зустрічаються із людьми, які переживають втрату, і для багатьох людей складно знайти відповіді на ці непрості запитання. Про все це і був наш модуль” – розповідає о. Петро Верхоляк, Координатор академічного душпастирська при ПКуСМ. 

          Психологічний блок навчання, який провела Марія Тракало, керівниця Хабу ментального здоров‘я «ДіяТи», передбачав розкриття таких тем, як допомога при психологічних травмах, посттравматичний стресовий розлад, емоційне вигорання, підтримка людей в складних обставинах. 

          Суспільство змінюється, змінюється з усіма викликами, які приносить війна. Для того, щоби душпастирі могли бути ефективними і грамотними у супроводі людей, їм обов‘язково необхідно напрацьовувати нові навички, пов‘язані з психічним здоров’ям і пам‘ятати, що священники – це теж люди, які страждають від війни. Особлива увага має бути направлена на те, щоби душпастирі працювали над своїм психічним здоров‘ям, над подоланням психологічних викликів, які постають. Люди в Україна зараз шукають відповіді на надзвичайно незручні запитання і бути опорою для таких людей вимагає великого ресурсу від священників. Тому допомогти їм напрацювати таку кількість ресурсів, щоби змогти витримувати таку значну силу напруги і стресу мені видається дуже важливим» – ділиться психологиня Марія Тракало. 

          Тренери від ГО «Курси домедичної допомоги САВ» говорили і практично навчали основним навичкам домедичної допомоги, розвінчуючи поширені міфи про першу допомогу. Усі учасники мали нагоду практично застосувати свої знання. 

          В рамках навчання відбулась зустріч з Юрієм Підлісним, головою Патріаршої Комісії Родини, під час якої обговорили виклики, які постають перед теперішніми сімʼями, особливості Стамбульської конвенції та інше.

          Духовний супровід як неймовірно важливу частину праці капелана говорив о. Юрій Остап‘юк, керівник Львівського Центру студентського капеланства, ділячись особистим досвідом духовного супроводу та напрямні в служінні для людей, які пережили втрату. 

          Надалі організатори планують наступниі модулі курсу PROVIDE.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)