Тематичні екобесіди СпоЖити. Звідки береться сміття?

Читай також

  • В Домі Богородиці — ми завжди вдома
  • «Обійми зцілюють» — триває реабілітаційний духовно-відпочинковий табір для молоді Київської митрополії в Італії
  • Відвідинами Патріаршого Прокатедрального Собору Святої Софії та візитом у Ватикан розпочались італійські канікули для української молоді зі сходу, півдня та центру України
        • Тематичні екобесіди СпоЖити. Звідки береться сміття?

          «Звідки береться сміття?» ― відповідь на це питання, яке турбує, мабуть, кожного, хто дбає про порядок в домі та турбується про довкілля, шукав екоактивіст і засновник громадської станції сортування Дро Еко.Логічний з Дрогобича Святослава Степ’яка під час інтерактивної лекції в межах проєкту СпоЖити Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

          Розповідаючи про свій про свій шлях у напрямі екологічної діяльності, Святослав Степ’як зазначив, що після завершення медуніверситет усвідомив, що мусить шукати додатковий спосіб допомагати людям.

          ― Я побачив, що наша Вінниця досить засмічена, те ж саме бачив у Києві. Це мене підштовхнуло заглибитися в діяльність різних екологічних ініціатив, які реалізовують екоактивісти. Для мене це стало неабияким натхненням і дало краще розуміння мудрості Магатми Ґанді, ― якщо хочете змінити щось у світі, то змініть це перш за все в собі і тоді станьте причиною змін. Тож я вирішив: якщо мене турбує, що довкілля забруднене, то саме я маю працювати над тим, щоб це змінити.

          Почавши екологічну діяльність Святослав зосередив свою увагу й на тому, що, прибравши сміття з одного місця в якесь інше, проблему не вдасться розв’язати, адже сміття від цього не зникає.

          ― Це все, що довкола нас, подарував нам Творець. Господь створив природу, щоб ми нею користувалися, доглядали, дбали, освоювали. Тому ми зобов’язані задуватися, чому в цьому домі брудно, звідки в ньому стільки сміття. Ми можемо менше викидувати. А для цього треба менше купляти. Відповідно ті, які виготовляють це все будуть змінювати підхід до виробництва. Адже своєю діяльністю ми вбиваємо себе, ― наголосив Святослав.

          Екоактивіст підкреслив: щоб змінити ситуацію, перш за все треба відмовитися від того, що не потрібне. Тобто зменшити кількість споживання.

          Важливим є також повторне використання речей, які в нас є. Тому кожен мав би подбати, щоб переробити непотрібні нам матеріали.

          Суттєво зменшити органічне сміття допоможе компостування відходів. Така діяльність матиме подвійну користь, адже компост можна використовувати для підживлення ґрунтів.

          ― Людина переробляє природні ресурси, створюючи нові речі, які використовуємо і викидаємо. Це лінійна схема споживання. Так ми втрачаємо природні ресурси. І прийдешнім поколінням не залишаємо нічого, окрім купи сміття. Зважте, це все робить не хтось абстрактний, а ми, люди, кожен із нас. Та є модель, яка буде кращою для людства і для прийдешніх поколінь, це ― циркулярна економіка, яка передбачає сортування сміття. Це якраз дає шанс залишити природні ресурси для майбутніх поколінь, ― додав Святослав.

          Читайте також:

          Тематичні екобесіди СпоЖити. Організаторка простору Ірина Кекот: «Неможливо навести порядок там, де багато зайвих речей»

          СпоЖити: Кожен із нас може стати тією зміною в світі, яка здатна його змінити на краще!

           

          Читай також

        • В Домі Богородиці — ми завжди вдома
        • «Обійми зцілюють» — триває реабілітаційний духовно-відпочинковий табір для молоді Київської митрополії в Італії
        • Відвідинами Патріаршого Прокатедрального Собору Святої Софії та візитом у Ватикан розпочались італійські канікули для української молоді зі сходу, півдня та центру України
          • Оціни

            [ratemypost]

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"