«Жийте, а не животійте!» – отець Роман Демуш до молоді Донецького Екзархату

Читай також

  • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
  • Віра зрушить гори (е)
  • Українська молодь демонструвала своє лідерство в Польщі у програмі «ГОРИ ЛІДЕРІВ»
        • «Жийте, а не животійте!» – отець Роман Демуш до молоді Донецького Екзархату

          27-28 квітня в Кривому Розі відбувся З’їзд молоді Донецького екзархату, який організувала Молодіжна комісія Донецького Екзархату при храмі Святого Миколая Чудотворця.

          “Метою З’їзду було зібрати молодь з різних регіонів, оскільки Донецький екзархат великий і налічує 4 області, тож важливо було, щоб вони познайомились. Це перше зібрання такого масштабного рівня, бо востаннє така зустріч була ще до 2014 року. Тож ціллю події було об’єднати молодь з різних куточків екзархату та дати їм відчути, що вони потрібні Церкві. Бо Церква – це не лише про Літургію і проповідь в неділю, але Церква може бути цікавою для молоді та може робити класні тусовки, які наповнені інформативними та корисними лекціями, майстер-класами, танцями, співами українських пісень, бесідами, інтерактивами, іграми та іншими розвагами, яких так не вистачає в часі війни”, – ділиться голова Молодіжної комісії Донецького екзархату брат Ярема Муховський.

          Зокрема, мова йде про сьогодення, про молодь, що тримає кордони і захищає. Не лише на лінії фронту, але й тут, в тилу, творячи молитовну броню. І, звісно, долучаючись до різних проєктів, які організовує Молодіжна комісія та Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ. Важливою ініціативою була місійна поїздка в січні до Італії, де молоді люди могли свідчити про кровопролиту війну в Україні та агресію Росії. Низка наступних події для молоді з постраждалих територій планується також на літо-осінь 2024 року.

          Брат Ярема додає:

          “Насправді, зібрати їх разом, таку чисельність осіб, які подолали велику кількість кілометрів, щоб бути тут, спільно, виявилось неабияким викликом. Звісно, якби не було війни, це зробити було б набагато легше, і ми б бачили тут значно більшу кількість молоді. Багато осіб просто не могли виїхати зі своїх територій через обстріли. Дехто просто боявся, з огляду постійних повітряних тривог і безпеки перебування великої кількості людей. Було багато факторів, але всі вони пов’язані з ситуацією, яку маємо зараз”.

          Загалом на подію прибуло пів сотні молодих людей. Захід відбувався протягом двох днів на території парафіяльного центру “Рідна хата” при храмі Святого Миколая Чудотворця. Учасники змогли попрацювати, послухати цікаві лекції, спробувати себе в різних творчих напрямках, навчитись нового, відпочити, розважитись, потанцювати банси та зробити класні фото біля яскравої фотозони.

          Розпочалась подія круглим столом в рамках екопросвітницького проєкту “СпоЖити” від Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ. Зокрема, спільно із запрошеними гостями, компетентними спікерами говорили про “ЕКОцид” в Україні та про руйнівні наслідки, які завдає війна. Зокрема, про шкоду, нанесену агресором навколишньому середовищу нашої країни: окупацію, спалені, обстріляні та заміновані території, забруднення водойм та інші довкіллєві збитки.

          “Цією ініціативою ми хотіли показати їм нашу солідарність, близькість і турботу їхньої церкви, яка страждає разом з ними. Церква, яка є матір’ю, не може не плакати над ранами своїх дітей, болями і стражданнями”, – говорив о. Роман Демуш – заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

          Отець Роман також вітальним словом на відкритті Днів молоді наголосив на важливості спільно творити церкву з Христом:

          “Прагніть справжнього життя, не вдовольняйтесь животінням. А справжнє життя можливе лише з Христом. Зараз маємо особливий момент бути разом. Коли ви – молоді люди, що походять з різних територій і різних регіонів Донецького екзархату, з’їхалися, щоб бути разом, щоб творити спільноту, творити молоду церкву”.

          Наступною частиною програми була зустріч з о. Олександром Богомазом в рамках проєкту “Академія душі та серця”. На лекції говорили про Святі Тайни, зокрема, про Євхаристію, як серця християнської віри. Родзинкою події був Арт-BAZAR, який включав виготовлення свічок, прикрашання фотозони на Великдень вишивкою зі стрічок на канві, створення хреста за допомогою відбитків пальців та дизайн гілок лози на Вербну неділю. На вечір організатори підготували ватру та ігри в командах: хлопці проти дівчат, де учасники мали придумати танці в різних стилях. Далі був перегляд фільму з попкорном.

          Неділя розпочалась Божественною Літургією з освяченням прикрашеної лози. Очолював Службу Божу о. Іван Талайло – настоятель храму Святого Миколая Чудотворця та директор “Карітас Кривий Ріг”. Отець протягом З’їзду наголошував на молитовному правилі 4 П: Прослава, Подяка, Покаяння та Прохання – різних способах молитви, яку молодь може щоденно використовувати.

          Закінчилися Дні Молоді захопливим квестом в парку, що біля парафії Святого Миколая Чудотворця. Зокрема, ціллю було інформувати молодь про небезпеки, з якими вони можуть зустрітися в часі війни. Спершу їм продемонстрували пізнавальне відео про графітові бомби, які можуть трапитися на їхніх територіях. Звісно, все це було в ігровій формі, адже шукаючи код, який зміг би деактивувати “бомбу”, учасники на різних локаціях виконували завдання і відповідали на запитання, що стосуються безпеки і правильного поводження в разі помічання небезпечних предметів.

          “Для нас було дуже важливо зустрітися з молоддю Донецького екзархату, адже ця молодь зараз найбільше страждає від війни. Зустріч показала, якою сильною є наша молодь, бо незважаючи на тривоги і неспокій, щоденні атаки, вони не дозволяють загарбнику вкрасти в них молодість” – поділився о. Роман Демуш – заступник голови Патріаршої комісії у справах молоді УГКЦ.

          «Ми вдячні владиці Степану Меньку і Максиму Рябусі, які по-батьківськи турбуються про свою молодь. Дякуємо за запрошення до участі в З’їзді Молодіжній комісії Донецького екзархату та благодійному фонду “Карітас Кривий Ріг”. Парафіяльному центру “Рідна хата” та храму Святого Миколая Чудотворця за гостинність. Сподіваємось, що спільними зусиллями зможемо зробити багато добра для нашої молоді на Сході.»

           

          Читай також

        • «Усмішка української молоді є надією вашого народу», – брати Taize Блаженнішому Святославу
        • Віра зрушить гори (е)
        • Українська молодь демонструвала своє лідерство в Польщі у програмі «ГОРИ ЛІДЕРІВ»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"