Хто я для тебе?

Читай також

  • Хрест на плечі! Готовий?
  • Ти — фермер свого серця
  • Субота. Для кого вона?
        • Хто я для тебе?

          #ковтокслова (Лк 9:18-22)

          Ісус молиться, а його учні сидять поруч, всі такі серйозні, аж тут Вчитель зупиняється і запитує: «Ну що, хлопці, що там у натовпі балакають за мене, хто Я такий?» Учні почухали голови і почали згадувати, що один думав, що Він Іван Хреститель, інші — що Ілля, або ще якийсь старозавітний пророк, що повернувся на «гастролі».

          І тут Петро, завжди той, хто перший вискакує зі своїми ідеями, каже: «Та Ти – Христос Божий!» І, хоча його коментарі та репліки часто викликаки голосний сміх усіх учнів, то тут Петро не промахнувся. Але, по правді кажучи, це не те, що він сам «додумався» – Дух Святий йому підказав. От прямо «пройшло озаріння», як буває, коли нарешті згадуєш, де залишив свій телефон.

          Учні вже не перший рік ходять за Ісусом – бачили Його дива, слухали Його круті проповіді. Але навіть за цей час вони ще не до кінця розуміли, хто перед ними. Це не те, що можна «нагуглити» чи зразу «втямити». Тут потрібен час і що більше – Божа благодать. Бо навіть якщо ти ходиш на всі лекції, це ще не означає, що ти здав сесію на відмінно. Так само й з вірою: побачити – це одне, а зрозуміти – зовсім інше.

          І тут Ісус, як завжди, роздає по «фактам»: Він каже, що Йому доведеться багато страждати, бути відкинутим старшими, священниками, і навіть бути вбитим. Але на третій день Він знову буде жити. Петро, мабуть, спочатку думав: «Ей, стоп! Ти ж Месія, як це Тебе можуть вбити?» Але Ісус чітко дав зрозуміти: «Ти що, хлопче? Я не підлаштуюсь під твої очікування. Я роблю те, що заплановано Богом, а не те, що ви собі нафантазували».

          Це, до речі, нам урок: скільки б ми не намагалися «підправити» Бога під свої плани, Він цього не допустить. І правильно робить. Ми б там так «намутити» могли б, що мама не горюй.

          Не контролюй Бога – просто довіряй. Іноді нам здається, що ми вже втямили хто такий Бог, і от зараз почнемо контролювати ситуацію. Але Бог не дозволить Себе поставити у якісь рамки чи «розкласти по поличках». Як тільки почнеш думати, що все зрозумів, Він тобі покаже, що ще багато чого не знаєш. І це нормально. Бог більший, ніж мої уявлення, і в цьому вся фішка.

          Отже, якби тебе сьогодні запитали: «Хто такий Ісус?» – що б ти відповів? Сподіваюся, не щось на кшталт: «Ну, типу, хороша людина». Бо це те, що говорили люди у натовпі. Але як Петро одного разу «втелепав» з підказкою Святого Духа – Ісус є Христос, Син Бога живого. І це відкриття змінює все!

          #ковтокслова 14.10.2024

          Образ: AI

          Джерело: Vyacheslav Okun SJ

          Читай також

        • Хрест на плечі! Готовий?
        • Ти — фермер свого серця
        • Субота. Для кого вона?
          • Оціни

            [ratemypost]