Чому у церкві легше спастися? Пояснення для молоді

Читай також

  • Українська молодь URBI ET ORBI голосить правду про страждання нашого народу
  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Чому у церкві легше спастися? Пояснення для молоді

          Отець Степан Тхорик, який служить в Італії, на YouTube каналі «Катехизація УГКЦ в Італії» започаткував відеоблог «Питання молоді». Священник розповідає про те, що цікавить молодь, питання від якої зібрали з ініціативи Апостольського Екзарха владики Діонізія та Катехитичної комісії УГКЦ.

          Питання молоді сьогодні шукаємо відповідь на запитання ― чому у церкві легше спастися?

          Насправді це запитання дуже цікаве і провокативне, тому що згідно навчання самої церкви спасіння можливе теж і поза церквою. І, справді, якщо спасіння можливе теж поза церквою, може дійсно вартує сісти вдома, запалити свічку, поставити гарну іконку, помолитися собі і не заморочуватися більше нічим. Такі сумніви існують в багатьох людей. І тому, саме в цьому відео, для вас топ причин, чому в церкві легше спастися.

          Отож, перша причина, чому у церкві легше спастися ― спільнота любові.

          Кожна людина, яка хоче спастися, має для цього багато чого зробити:

          • любити Бога,
          • любити ближніх,
          • наслідувати Бога,
          • іти до досконалості,
          • сповняти заповіді,
          • боротися з гріхами та спокусами,
          • та багато іншого.

          І це все дуже непросто зробити самому. Натомість у церкві християнин знаходить спільноту із людей, які вірять у Христа. У цій спільноті християнин отримує чудову можливість ― любити, творити добрі справи, вчитися любити та жити у єдності із іншими.

          Для спасіння потрібно наслідувати Бога, уподібнюватися до Нього, а це ― дуже непросто. Ми не можемо насправді уподібнюватися до Бога, якщо постійно перебуваємо наодинці, адже Господь ― це Пресвята Трійця ― три Божі особи ― Бог Отець, Бог Син Бог, Дух Святи. Ці три Божі особи, не зважаючи на свої відмінності, індивідуальність, існують настільки в єдності і любові, що є одним Богом. Тому і Царство небесне ― це спільнота всіх святих. І треба ходити до церкви, щоб вправлятися в спільнотному житті. Насправді неможливо йти до досконалості, уподібнюватися до Бога, якщо немає любові із іншими людьми. Церква ж якраз є цією спільнотою, сопричастям людей, які, живучи в любові, в єдності, показують світові, яким є Бог, якою є Пресвята Трійця.

          У такій спільноті найлегше пізнавати Бога та наслідувати Його, адже Церква є іконою Пресвятої Трійці. У церковній спільноті легше йти до досконалості і легше спастися. Крім того церковна спільнота, люди, яких ти тут зустрічаєш, надихають тебе, тягнуть до доброго, підказують.

          Друга причина ― спільна молитва.

          Яке спасіння без молитви? Молитва у Церкві має свої, справді великі переваги. Молячись у Церкві разом із спільнотою, важче думати про щось інше тому, що куди не глянь, є ікони, хрести та інші люди, які також моляться. Це все творить молитовну атмосферу, яка допомагає не розсіювати увагу, а молитися. Найбільш якісно молитва ― це розумова праця і нею не просто займатися будь-де. Навряд чи вдасться якісно помолитися в автобусі, на базарі, на вулиці, в спортзалі чи деінде. Християнин, який молиться в церкві, чимось схожий до меломана, який любить якусь пісню, часто її слухає, та все одно мріє почути її на концерті. Адже в атмосфері інших людей, які теж насолоджуються тією ж піснею, сама музика смакується по-іншому і набагато глибше.

          Третя причина ― духовні наставники.

          Щоб боротися з гріхом, сповнити Божі заповіді, спастися, як і в будь-якій справі, вартує прислухатися до тих людей, які знаються на цій справі і досягли певного успіху. У церкві знаходимо священників, які навчалися у семінаріях цьому духовному життю, цій справі спасіння, а також на власному досвіді і вчитувалися та вивчали ту інструкцію зі спасіння, якою є Біблія. Священники у церкві є тими вчителями, інструкторами, наставниками, які проповідують, пояснюють, як спасатися, а також самі покликані бути добрим прикладом проповідь.

          Приклад життя, молитва, благословення священника, його поради є тими засобами, які насправді полегшують нашу дорогу до спасіння.

          Четверта причина ― віра в Бога.

          Віра у спасінні ― це фундаментальна річ. А що, як ти віриш не в того Бога? А що, як твоя віра є помилковою, викривленою? Якщо це так, то це дуже пригальмує тебе в дорозі до спасіння або взагалі розверне в іншу сторону. Адже віра ― це, немов, карта за якою йдемо до Неба, до Царства Божого. Якщо ця карта із помилками, то навіть ішовши дуже довго, можна не дійти, або ходити колами і постійно повертатися туди, звідки вийшов.

          Зараз є багато релігій, конфесій, які вірять по-різному і це означає, що ту правдиву, найточнішу карту стає дедалі важче знайти. Якась віра приведе тебе до Неба, а якась в інше місце, а ще якась може завести й до пекла, тому що карта є помилковою. Щоб спастися, маємо мати точну перевірену карту, бо часу кружляти у нас немає. Маємо лише одне життя.

          У церкві ми знаходимо добру карту, збудовану на Біблії. У церкві Христовій ― в Україні, чи в Італії, чи в Китаї, чи в Австралії християни йдуть за картою, випрацьованою тисячоліттями. І ця карта віри вже безліч людей привела до пункту призначення ― Царства Божого, про що свідчать численні святі нашої церкви в усьому світі.

          Тому замість того, щоб шукати карти, писати їх з нуля, ризикуючи помилитися, чому не скористатися всесвітньо поширеною, якою користуються від початків християнства і, користуючись якою, вже не один християнин прийшов до неба?

          Ця карта ― правдива віра ― зберігається та пояснюється у Христовій Церкві.

          П’ята причина ― зустріч зі Спасителем.

          У церкві ми можемо не лише мріяти про Бога, думати про Нього, говорити до Нього, а зустрітися з Ним, торкнутися до Нього у Святому Причасті, у Пресвятій Тайні Євхаристії. Тому, якщо ти дійсно любиш свого Спасителя, хочеш аби Він тебе врятував від гріх, хочеш пригорнутися до Нього, то чому б не піти у церкві до святого Причастя?

          Пресвята Євхаристія ― безцінна для нашого спасіння, бо в ній сам Спаситель приходить тебе рятувати. У церкві наша любов до Бога, до Христа виходить на новий рівень, тому що ми вже не на відстані, не через переписки чи в онлайні, а переходимо, зустрічаємось, торкаємось до нашого Спасителя, зустрічаємось із тим, кого любимо. І що може бути прекрасніше? А любов Божа у Євхаристії перемінює нас, ми сповнюємося цією любов’ю, адже Бог є любов. Беручи участь у Святій Літургії та пригадуючи ― Христос з любов’ю до людей віддає своє життя, ми вчимося любити по-справжньому ― тією любов’ю якою Бог нас полюбив.

          Читайте також:

          Що таке Церква? Пояснення для молоді

          Що таке спасіння? Пояснення для молоді

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Українська молодь URBI ET ORBI голосить правду про страждання нашого народу
        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"