Святе Письмо з розважанням на 13 березня

Читай також

  • Святе Письмо з розважанням на 21 квітня
  • Святе Письмо з розважанням на 20 квітня
  • Святе Письмо з розважанням на 14 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 13 березня

          Буття 8, 21-9, 7

          Господь почув лагідний запах і сказав сам до себе: Не проклинатиму вже більше землі через людину, бо помисли людського серця злі вже з молодощів, і не губитиму ніколи всього, що живе, як то я вчинив був. Покіль земля землею, – сівба й жнива, холод і спека, літо й зима, день і ніч не перестануть більше бути. Бог поблагословив Ноя і його синів та й сказав їм: Будьте плідні, розмножуйтесь і наповнюйте землю. Страх і ляк супроти вас нехай буде на кожній земній тварині, на кожній піднебесній птиці, на всім, що повзає по землі, й на всіх морських рибах: вам на вжиток дані вони. Все, що рухається й живе, буде вам на їжу: так, як дав я вам усі зелені рослини. Тільки м’яса, що в ньому ще життя, себто кров, не їстимете. Від усякої тварини я вимагатиму вашої крови – життя, поготів від людини, від кожної людини вимагатиму (відповідальности за) життя людини. Хто проливає кров людини, того кров буде пролита людиною; бо на подобу Божу створено людину. Ви ж будьте плідні, розмножуйтесь і розселюйтесь на землі та множтесь на ній.

          Книга Приповідок 11, 19-12, 6

          Постійна справедливість до життя прямує; хто ж гониться за злом, той гониться за смертю. Огидні для Господа лукаві серцем, та любі йому ті, хто ходять бездоганно. Можна ручитися, що безбожник не уникне кари; потомство ж праведних спасеться. Що у свинячім рилі золота каблучка, те гарна жінка, якій бракує глузду. Бажання праведних – тільки добро, сподівання безбожних – гнів. Той сипле щедро, і йому ще прибуває, а той скупий надміру і убожіє. Душа, що благо діє, разбагатіє; хто зрошує, той теж буде зрошений. Хто хліб ховає, того клястимуть люди; хто ж його продає, на голову тому – благословення. Хто добра шукає, той знаходить ласку; а хто шукає лиха, над тим воно сходить. Хто на багатство покладається, той упаде; а праведні, як листя, будуть зеленіти. Хто держить дім свій у безладді, успадкує вітер; і дурень буде рабом мудрого. Плід праведного – дерево життя, а мудрий здобуває душі. Коли праведник матиме на землі відплату, скільки ж більше – злий та грішник! Хто любить навчання, той знання любить, хто ж ненавидить картання, той безглуздий. Добрий отримає від Господа, а чоловіка лукавого він осудить. Ніхто не може злобою скріпитись, а корінь праведних не захитається. Цнотлива жінка – вінець для свого чоловіка, а безсоромна – немов гниль у його кістках. Наміри справедливих – правда; каверзи злих – обман. Слова безбожних – засідки криваві, а уста праведних спасуть їх самих.

          ________________

          Ніхто не може злобою скріпитись

          Деколи нам кажуть: та наберися вже злості і зроби вже той чи інший вчинок. Не терпи несправедливості, зберись, вийди і змети все зло на своєму шляху.

          Але то тільки на перший погляд може здаватися, що у злості ми набираємося сил. Насправді наші дії тоді нагадують відчай, у який ми впали через те, що надто довго не робили маленьких кроків для вирішення якоїсь проблеми, а тепер хочемо зробити один великий – але його не буде достатньо!

          А що ж тоді робити? Як бути, коли якісь події заводять нас у глухий кут? Де взяти сил, щоб з того кута вийти? 

          Ми не можемо змінити інших, ми можемо змінити тільки себе, а інші, дивлячись на нас, можуть брати з власної волі з нас приклад і, надихнувшись ним, і теж мимоволі ставати кращими. Хтозна, може хтось, дивлячись, як ти вміло згладжуєш гострі кути в розмові, навчиться менше створювати тих кутів? Може хтось, хто охоче тебе б відлупцював, захопиться твоєю виваженістю і знайде вихід своїй “дурній силі” в якесь добріше русло? Може той, хто чинить з тобою не дуже чесно, побачивши, що твоя порядність від цього не маліє, захоче теж стати кращим?

          Так, ми можемо сказати цій людині “Ти тут і тут чиниш зі мною зле, і я цього терпіти не буду”. Це теж дієво. Але такі слова теж треба вміти сказати з любов’ю, тоді ефект буде набагато більшим.

          Читай також

        • Святе Письмо з розважанням на 21 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 20 квітня
        • Святе Письмо з розважанням на 14 квітня
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Коментарі