Бадьоре серце

Інші дописи автора

        Бадьоре серце

        Серце, яке дозволило Богові себе діткнутися, ніколи не буде таким, як раніше. Від Божественного дотику відступають лінь, оспалість, знеохота, боязнь… І навіть якщо ми не одразу помічаємо зникнення наших вад, будьмо певні: якщо живемо з Богом, то з часом вони щезнуть, як дим щезає, і розтануть, як віск від вогню (пор. Пс 68(67),3). У цьому можна переконатися, якщо оглянутися в минуле на досить довгий проміжок часу, –  кількох років достатньо, аби у нашій душі за умов практикуючого християнського життя відбулися відчутні зрушення.

        Наші немочі відступають, і з’являється бадьорість – необхідна ознака того, що людина живе. Як ми називаємо духовно мертвим того, хто зневірився, хто нічого не хоче, постійно нарікає, зациклився на собі і у всьому бачить негатив, так живою можна назвати людину з протилежною поставою, яка бачить справжній сенс життя (а він – у Бозі), вірить, надіється, любить, і ці чесноти виявляє назовні добрими ділами.

        «Бадьорися, сину, твої гріхи відпускаються» (Мт 9,2), – повертає Ісус розслабленого до повноцінного духовного і фізичного життя. Так само і до кровоточивої каже: «Бадьорися, дочко! Віра твоя спасла тебе» (Мт 9,22). Після чого для обох зцілених настає переміна життя. Тож не годиться тепер знову повертатися до немочі, якою б вона не була. Знеможена гарячкою, Петрова теща, як тільки отримала з Ісусових рук звільнення від своєї хвороби, одразу ж почала услуговувати Йому та учням. Божа благодать, діткнувшись до неї, подарувала їй бадьорість, подарувала їй життя.

        А в бадьорому стані дуже багато доброго можна зробити. Тільки б не упасти в протилежну до розслабленості крайність, коли людина метушиться, хапається за безліч справ одночасно, гадаючи, що сама може довести їх всіх до ладу. Це вже, виходить, не бадьорість, а певний нервовий розлад. Бо, розпорошуючись на кілька справ одночасно, годі сподіватися на успіх хоча б у одній з них. А звідси випливають роздратування, смуток, знеохота,  і все та ж духовна розслабленість, від якої ми гадали сховатися за своєю надмірною заклопотаністю.

        Таке служіння Богові не миле. І не для такого Він дає людині бадьорість як рушійну силу для повноцінного діяльного життя на користь інших. Вона має сенс лише тоді, коли бере свій початок у Бозі і направлена до Нього. В протилежному випадку така активність хоч і може приносити плоди, але лише до певного часу. Їй властиво швидко вичерпуватись, і, якщо нічим цю пустку, яка на її місці утворюється, заповнити, ризикуємо впасти у безвихідь.

        Звісно, перебуваючи в тілі, ми постійно бадьорими бути не можемо. Тільки «Господь – Бог вічний, творець кінців землі: Він не втомлюється, не знемагається» (Іс 40,28). Ми ж втомлюємось, піддаємося поганому настрою, пристрастям, які нас пригнітають… Але головне, що знаємо, звідки черпати сили для подальшого життя.

        Зустріч з Ісусом в молитві, у Святих Таїнствах, на сторінках Святого Письма допоможе швидко їх відновити. «Він дає змореному силу, він знеможеному додає міць» (Іс 40,29). То ж ті, «що на Господа вповають, відновлюють сили, немов орел, здіймають крила, біжать не знають утоми, ідуть уперед, не знемагають» (Іс 40,31). І дуже добре, коли вміють простежити, звідки береться ця бадьорість. Коли уміють зіставити власну неміч, нікчемність, спустошеність, оспалість до Божого втручання та палкий дух у грудях після нього. Тому у тих хороших змінах, які в них відбуваються, не вбачають власних заслуг.

        Про це, зокрема, пам’ятає псалмопівець у 57(56) псалмі. Цей твір приписують Давидові, коли він утік від переслідувань царя Саула до печери. Як і багато інших пісень Псалтиря, цей псалом розпочинається з благання, а закінчується надією та подякою. Відчувається з його слів, що автор справді переслідуваний – лежить серед левів, що пожирають синів людських (Пс 57(56),5). Він кличе: «Помилуй мене, Боже, помилуй; до тебе душа моя прибігає. У тінь твоїх крил прибігаю, поки не мине лихо» (Пс 57(56),2), скаржиться на ворогів, які наставили тенета на його кроки, гнітили його душу, копали яму перед ним (Пс 57(56),7). У такому непевному стані він не забуває про Бога і врешті-решт переконується, що його молитва вислухана: «Бадьорим стало моє серце, Боже, бадьоре моє серце; буду співати й на гарфі вигравати» (Пс 57(56),8), після чого виливає свою душу у щирій подяці за вирятування від небезпек та скріплення сил.

        Адже бадьорому серцю легше зустрічати різні труднощі та небезпеки. Зміцнене Божою благодаттю, воно стає опірним, безстрашним, іде в наступ, а їх змушує капітулювати. Вони перед ним просто маліють, втрачають свою залякуючу дію, бо «коли Бог за нас, хто проти нас?» (Рм 8,31).

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора