Святі розповідають нам, що таке чистилище

Інші дописи автора

        Святі розповідають нам, що таке чистилище

        Читайте також Де про чистилище написано в Біблії? та Що рання Церква вірила про чистилище?

        У своєму офіційному вченні Церква мало говорить про те, що таке чистилище, але з творів святих і богословів ми можемо багато чого дізнатися.

        1 – Це місце сильних страждань і радості

        Свята Катерина з Генуї, яка, як кажуть, зазнала болю чистилища ще на землі, стверджувала, що “в чистилищі стільки ж болю, скільки і в пеклі” (Трактат про чистилище). Подібно проклятим, душі там страждають від Бога, якого ще не бачать,— як людина, яка жила б без їжі, все більше й більше жадаючи хліба, якого не має (використовуючи образ св. Катерини). І вони страждають від вогню, який “буде більш болючим, ніж будь-що, від чого людина може постраждати в теперішньому житті” (св. Августин, На Псалом 37:3).

        Одного разу св. Катерина де Річчі, як кажуть, 40 днів страждала за душу в чистилищі — коли послушниця торкнулася її руки, вона зауважила: “Мамо, Ви горите!”

        Водночас св. Катерина з Генуї також навчала: “Душі в чистилищі поєднують велику радість із великими стражданнями… Жоден мир не зрівняється з миром душ у чистилищі, крім миру святих на Небі”.

        У чистилищі панує таємничий приплив і відплив болю та радості, каже домініканець о. Реджинальд Гаррігу-Лагранж, бо ці страждання тимчасові і ведуть на Небо: чим більше душа любить Бога, тим більше вона страждає, не бачачи Його; чим більше страждає, тим більше радощів і любові має, наближаючись до Бога.

        2 – Це місце очищення та милосердя

        Пам’ятаєте притчу про чоловіка, який прийшов на весільний бенкет до царя без весільного одягу? (Матея 22:1-14). Весільний одяг — це благодатне життя, яке нам потрібно, щоб увійти на небесне свято. А тепер уявіть цей поворот: чоловік приходить у своєму одязі, але він весь забруднений. Що сказав би король? Можливо, щось на кшталт: “Не ввійде до нього ніщо нечисте” (Одкровення 21:27).

        У Старому Завіті Юда Маккавей запропонував своїм людям молитися за померлих і просив принести за них жертву за гріх: “Тому він і приніс жертву переблагання за мертвих, щоб вони звільнилися від гріха” (2 Маккавеїв 12:46). Це передбачає місце очищення після смерті — чистилище.

        Багато отців Церкви думають, що св. Павло натякав на чистилище, коли писав про будівництво на основі Ісуса із золота чи срібла, дерева чи соломи: “Вогонь випробовує діло кожного, яке воно… а коли чиєсь діло згорить, то він зазнає шкоди; однак він сам спасеться, але наче крізь вогонь” (1 Коринтян 3:13, 15). Дерево і солома не принесли успіху трьом поросятам з казки, але Бог, у Своїй милості, не вимагає золота!

        Це добре, бо о. Гаррігу-Лагранж говорить: “Мабуть дуже мало є душ, які повністю втекли від чистилища. Серед добрих монахів, яких знала св. Тереза, лише троє завершили своє чистилище на землі» (Життя Вічне, с. 194).

        3 – Це місце, якого слід уникати

        Тим не менш, чистилища можна уникнути, і святі неодноразово закликали нас пройти наше чистилище на землі.

        Отець Пол О’Салліван дає наступні поради щодо уникнення чистилища (Як уникнути чистилища):

        • моліться з вірою та наполегливістю
        • уникати гріха
        • чинити покуту
        • прийняти страждання
        • часто приступати до сповідь та Причастя
        • моліться з вірою та наполегливістю
        • готуватися до смерті: “Отче Вічний, від цього дня я приймаю з радісним і змиреним серцем смерть, яку Ти хочеш послати мені, з усіма її болями та стражданнями”.
        • отримувати відпусти

        Це порада, яка допомагає стати святими… навіть у цьому житті. Як о. Гаррігу-Лагранж нагадує нам: досягти святості на землі можливо — і нормально — для кожного.

        Автор: Paul E. Cator
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: St Lawrence liberates souls from purgatory

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.