Чому Іван Павло II та Бенедикт XVI кажуть «Розпочніть своє чистилище сьогодні»

Інші дописи автора

        Чому Іван Павло II та Бенедикт XVI кажуть «Розпочніть своє чистилище сьогодні»

        Читайте також Де про чистилище написано в Біблії? та Що рання Церква вірила про чистилище?

        Бог є вогонь, що поглинає. Тільки Він може очистити нас, як золото, і відокремити нас від шлаків та згару наших егоїстичних індивідуальностей, щоб злити нас у цю цілісність досконалої єдності, яка назавжди відображатиме Його власне Триєдине життя.

        Томас Мертон, Нове насіння споглядання

        Хоча листопад висуває на перший план усвідомлення блаженних душ у чистилищі, він також породжує важливе питання: чи є чистилище якимось далеким «місцем», чи це стан існування, до якого ми всі покликані, починаючи від зараз?

        Св. Іван Павло ІІ під час папської аудієнції в 1999 році підняв невелику бурю, коли сказав під час катехизації на тему «Останні речі»: «Чистилище… це не місце, а стан існування».

        Він продовжив: «Ті, хто після смерті перебувають у стані очищення, вже перебувають у любові Христа, який усуває з них залишки недосконалості» (Загальна аудієнція, 21 липня 1999 р.)

        Раніше, у «Переступаючи поріг надії», Іван Павло ІІ писав:

        «Живе полум’я любові», про яке говорить св. Йоан від Хреста – це передусім очисний вогонь. Містичні ночі, описані цим великим вчителем Церкви на основі його власного досвіду, у певному сенсі відповідають чистилищу. Бог змушує людину пройти через таке внутрішнє чистилище її чуттєвої та духовної природи, щоб привести її до єдності з Собою. Тут ми не опиняємося перед простим трибуналом. Ми постаємо перед силою самої Любові… Саме Любов вимагає очищення, перш ніж людина зможе бути готовою до того єднання з Богом, яке є її кінцевим покликанням і долею.

        Папа Іван Павло ІІ, Переступаючи поріг надії, 186-187

        Біблія рясніє образами, які зображують Божу любов як вогонь, причому ключовою темою є те, що вогонь Божої любові спалює те, до чого він торкається, не руйнуючи його (Вихід 3:2, До Євреїв 12:28). Папа Бенедикт XVI виразно пояснив цю концепцію такими словами:

        Ісус посилає на землю вогонь. Кожен, хто наближається до Ісуса, повинен бути готовий до спалення… Він горить, але це не руйнівний вогонь, а такий, що робить речі яскравими, чистими, вільними і величними. Отже, бути християнином – це наважитися довіритися цьому палаючому вогню.

        Папа Бенедикт XVI, Бог і світ, 222

        Таким чином, можна сказати, що очищення — це досвід, коли людина занурюється у вогонь Божої любові, з наслідком того, що все, що не є від Бога, тобто все всередині нас, що не відповідає Його любові, згоряє. Як католики, ми можемо з готовністю прийняти, що таке очищення станеться з нами після смерті. Але ми не часто замислюємося про те, що та сама любов, яку ми зустрінемо після смерті, має очищати нас навіть зараз, поки ми ще живі. Насправді від того, наскільки ми дозволимо вогню Божої любові очистити нас у цьому житті, залежить, скільки очищення нам знадобиться в наступному!

        Тож нехай прийде цей вогонь, чи не так?

        Що ж, не все так просто. Оскільки очищення пов’язане зі стражданням і смертю, більшість із нас намагається його уникнути.

        Що саме всередині нас має очиститися до смерті, коли ми наближаємося до Христа? У той час як св. Павло називав це «плоть», монах-трапіст Томас Мертон назвав його «помилковим Я», що, за його словами, є ілюзорною особистістю, спроектованою людським его, яке «хоче існувати поза межами Божої волі та Божої любові… це Я, яке існує лише в моїх власних егоцентричних бажаннях» (Нове насіння споглядання, 35).

        Це Я, яке знаходить свою ідентичність у задоволенні, популярності, владі, позуванні та гордості замість справжньої любові; це Я, сконструйоване его, що дає нам ідентичність, яку ми створили, а не ідентичність, яку Бог пропонує нам відкрити лише через любов до Нього. Це Я має померти, щоб ми могли по-справжньому жити; потрібно дозволити, щоб воно було здерте, щоб стати справжнім та істинним у любові до Бога, себе та інших.

        Чистилище вже зараз? Справді, нехай так і буде. Помолімся:

        Освяти, Господи, душі, уми та тіла наші. Торкнися наших умів та розшукай нашу совість. Відкинь від нас всяку злу думку, всяке грубе бажання і спогад, всяке непристойне слово, всяку заздрість, гордість та лицемірство, всяку брехню, всякий обман, всяку жадібність, всяке зло, всякий гнів, всяку злість, всяку злобу, всяке богохульство, всяку лінь, всякий чужий Твоїй святій волі порух. Дай нам звернутися до Тебе, Боже, що любиш людину, щоб закликати Тебе зі сміливістю, з чистим серцем, упокореною душею, з обличчям щирим та устами освяченими. Амінь.

        З Божественної Літургії святого Апостола і брата Господнього Якова

        Автор: Judy Landrieu Klein
        Джерело: Aleteia
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Фото: Haylli | CC BY-SA 4.0

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.