Читання Біблії на Різдвяний піст – 19/11 – Пс 110(109):1-7

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 19/11 – Пс 110(109):1-7

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Особа – “Хто такий Ісус Христос?”

        Тема: Месія – Цар, Священик, Переможець

        Слово Боже (Псалми 110(109):1-7)

        1. Сказав Господь Владиці моєму: «Засядь праворуч Мене, доки не покладу ворогів твоїх тобі підніжком» 2. Жезло твоєї сили Господь простягне з Сіону; пануй посеред ворогів твоїх! 3. З тобою володарство, відколи ти народився у святій оздобі; перед зорею Я зродив тебе, неначе росу. 4. Клявся Господь і каятись не буде: «Ти – Єрей повіки на зразок Мелхіседека» 5. Господь по правиці у тебе: розіб’є царів у день гніву свого. 6. Судитиме народи; повно трупу; розіб’є на землі голови по всіх усюдах 7. З потоку питиме в дорозі, тому він голову підніме.

        Коментарі

        Коментар Отців Церкви

        Згодом, бажаючи скласти пророцтво у вигляді вироку судді, він звертається до самого Христа, в знак найсильнішої любові та надзвичайної радості душі, цілком охопленої Духом Божим, і каже: “Клявся Господь і каятись не буде: Ти – Єрей повіки на зразок Мелхіседека” (в. 4). Чи бачиш, як він знову зводить мову до предмету нижчого, розмовляючи то про божественність, то про людськість Христову? Так роблять і євангелісти, щоб і той і інший догмат зберегти в точності. Чому він сказав: “на зразок Мелхіседека”? І через таїнство, яке переобразив Мелхіседек, коли запропонував Аврааму хліб та вино, і тому, що це священство не залежить від закону, і тому, що воно не має ні кінця, ні початку, як каже Павло. Те, що в Мелхіседеці було, як тінь, на Ісусі Христі виповнилося, як істина. І як імена “Ісус” та “Христос” були і раніше, так і це. Мелхіседек представляється не маючим ні початку днів своїх, ні кінця життя, не тому, що він дійсно не мав їх, але тому, що невідомий його родовід. А Ісус Христос не має ні початку днів, ані кінця життя, не в тому сенсі, як Мелхіседек, але в тому, що Він абсолютно не має ні початку в часі, ні кінця. Там символ, а тут – істина.

        Подібно до того, як чуючи ім’я “Ісус” (в Старому Завіті), ти розумієш не істинного Ісуса, але приймаєш це ім’я тільки за прообраз і більше нічого не шукаєш, так і чуючи про Мелхіседека безначального і нескінченного, не шукай в ньому істини, але задовольняйся однією назвою, а істину знаходь у Христі. Чуючи тут про клятву, не розумій це як дійсну клятву. Як гнів в Бога не є гнів, чи пристрасний порух, але наказова дія, так і клятва. Бог не клянеться, але промовляє те, що неодмінно збудеться. Таким чином пророк, сказавши про світлість (блиск) святих, про підкорення ворогів під ноги Його, про день сили, каже тепер про сьогодення.

        Дивись, який вживає він порядок мови, бажаючи зачепити грубого слухача. Вселивши йому спочатку страх словами про суд, і тим пом’якшивши впертість його, він потім каже і про сьогодення. Для цього він і вживає змішаний склад мови. Дивись. “Доки не покладу ворогів Твоїх Тобі підніжком”, – це про майбутнє; потім про сьогодення: “Жезло Твоєї сили Господь простягне з Сіону; пануй посеред ворогів твоїх!”; далі про майбутнє: “З Тобою володарство, відколи Ти народився у святій оздобі”; потім знову про сьогодення, але таке, в якому полягає вже не покарання, а благодіяння: “Ти – Єрей повіки на зразок Мелхіседека”. Тут йдеться про прощення гріхів і примирення з Богом.

        Зупинившись на цьому предметі стільки, скільки хотів, він знову торкається домобудівництва (Христового), звертаючи мову до нижчого предмету: “Господь”, говорить, “по правиці у Тебе” (в. 5), хоча вище сказав, що Він сидить праворуч Отця. Чи бачиш, що не потрібно триматися одних тільки висловів? Що значить: “Господь по правиці у Тебе”? Торкнувшись домобудівництва, він говорить про плоть (Христову), яка отримувала підкріплення. Ми бачимо, що Христос був “повний скорботи та тривоги … а піт Його став, мов каплі крови, що падали на землю, і в цьому поті Він був зміцнюваний (Лк 22:44). Така природа плоті. “Розіб’є царів у день гніву свого”. Чи не згрішить той, хто віднесе це і до справжніх ворогів Церкви, і до майбутніх, які віддадуть звіт за свої гріхи та негідність.

        “Судитиме народи; повно трупу; розіб’є на землі голови по всіх усюдах” (в. 6). Що значить: “Судитиме народи”? Судитиме, каже, засудить самих бісів. А що Він дійсно судив їх, послухай, що говорить сам Христос: “Тепер світові цьому суд; тепер вигнаний буде геть князь цього світу. Я ж, коли від землі буду піднесений, усіх притягну до себе” (Йо 12:31,32). Якщо ж він вживає дещо чуттєві вислови, не спокушайся цим: такі вислови часто вживаються в Писанні. “Розіб’є на землі голови по всіх усюдах”. Якщо приймати це в переносному сенсі, то можна сказати, що Він знищить гордість; а якщо розуміти буквально, то можна розуміти тяжку долю юдеїв, яких Він вразив з великою силою.

        (Йоан Золотоустий, Тлумачення на Псалми, Бесіда на Псалом 109, 8)

        У цьому псалмі Давид зображує народження Господа по плоті, євангельське Його слово, що запанувало над усіма народами, і сходження Його на Небо, з чого і починає псалом, кажучи: “Сказав Господь Владиці моєму: Засядь праворуч Мене, доки не покладу ворогів Твоїх Тобі підніжком” (Пс 109:1). Які ж це вороги, пояснює Апостол, волаючи: “коли знищить усяке начальство й усяку владу й силу”, і світодержців, “знищений буде останній ворог – смерть» (1Кор 15:24,26).

        “Жезло Твоєї сили Господь простягне з Сіону” (Пс 109:2) – розуміє тут надіслане євангельське слово, яке і стало панувати над усіма ворогами. “З Тобою володарство відколи Ти народився” (Пс 109:3) – цим означає або час суду, коли з Божою могутністю всіх буде судити, прийшовши зі святими Ангелами Своїми, або час народження Його, яке і називається днем сили. “З Тобою” буде “початок”, тому що володіє цілою вселенною, хоча і став людиною. “У святій оздобі” – слова “у святій оздобі” означають ніщо інше, як ті лики святих, які в ніч, коли народився Христос, волали: “Слава на висотах Богу й на землі мир” (Лк 2:14). “Перед зорею Я зродив Тебе” – дивись, як присвоює Собі Отець народження Єдинородного по плоті*. Отець каже Синові: раніше буття цього видимого світу і променистого світла Я народив Тебе. Каже ж не тому, що Бог має утробу, але тому що народженням з утроби дається справжнє, а не уявне, право первородства.

        “Клявся Господь і каятись не буде” (Пс 109:4) – Клятва Божа – це слово Боже, яке засвідчує тим, що слухають, і кожному вселяє віру, що неодмінно здійсниться обіцяне і вимовлене Богом. Бо не як людина клянеться Бог, але слово Його служить нам замість клятви, засвідчуючи в істині, що воно також буде незаперечним, як і обітниці, що даються з клятвою. “Ти – Єрей повіки на зразок Мелхіседека” – тому що Мелхиседек не олією, як Аарон, помазаний на священство, і не криваві приносив жертви, і був первосвящеником язичників, і Авраама благословив хлібом та вином.

        “Господь по правиці у Тебе: розіб’є царів у день гніву свого” (Пс 109:5) – днем гніву називає час суду, коли Він поламає панувавших в давнину через зваблювання демонів, і замкне їх в безодню. “Судитиме народи; повно трупу” (Пс 109:6) – тобто під час суду, караючи нечистих духів, покаже, що язичники наповнені падіннями, зазнали муки в підземеллях землі. “Розіб’є на землі голови по всіх усюдах” – це подібно до сказаного Ним у Ісаї: “Пролив їхній сік на землю” (Іс 63:6). “З потоку питиме в дорозі” (Пс 109:7) – “Потоком” Письмо називає спокусу, а “шляхом” означає ходіння Його на землі, під час якого Він, потоком зійшовший, зазнав страждання. “Тому Він голову підніме” – Що значить: “Тому”? Чи не те, що Він постраждав плоттю? Подібно ж це сказаному: “Він понизив себе, ставши слухняним аж до смерти” (Флп 2:8).

        (Атанасій Великий, Тлумачення на Псалми, Псалом 109)

        *Важко пояснити, чому тут додано cлів “по плоті” (κατα σαρκα). Мова, очевидно, йде про предвічне народження Сина від Отця, а не про тілесне Його народженні від Діви Марії. У цьому саме сенсі пояснюється наведений текст у св. Атанасія в IV слові на аріан (пп. 27-28).

        Переклад з англійської Максима Гонтара за виданням ACCS: OT VIII, Psalms 51–150 (2007)

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 3 / 5. Vote count: 2

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.