Читання Біблії на Різдвяний піст – 03/12 – 1Йо 1:1-7

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 03/12 – 1Йо 1:1-7

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Особа – “Хто такий Ісус Христос?”

        Тема: Йоан – очевидний свідок Богочоловіка, Бог – світло

        Слово Боже (1-ше Послання Йоана 1:1-7)

        1. Що було споконвіку, що ми чули, що бачили нашими очима, що оглядали і чого руки наші доторкалися, про Слово життя, – 2. а життя об’явилось, і ми бачили й свідчимо й звістуємо вам життя вічне, що в Отця перебувало й нам явилося, – 3. що ми бачили й чули, звістуємо й вам, щоб і ви мали спільність із нами. А наша спільність – з Отцем і з Його Сином Ісусом Христом. 4. І це ми вам пишемо, щоб наша радість була повна. 5. А ось та звістка, що ми від Нього чули й звістуємо вам: Бог – світло, й ніякої у Ньому темряви немає. 6. Коли ми кажемо, що маємо з Ним спільність, а ходимо в темряві, то ми говоримо неправду й не чинимо правди. 7. А коли ходимо у світлі, як Він сам – у світлі, ми маємо спільність один з одним, і кров Ісуса Христа, Його Сина, нас очищує від усякого гріха.

        Коментарі

        Коментар владики Венедикта Алексійчука

        «Коли ми кажемо, що гріха не маємо, то ми самих себе обманюємо, і правди в нас немає»
        Як правило, ми забуваємо, що носимо зранену природу, яку унаслідували від Адама та Єви. Ця природа нас схиляє до гріха, часто навіть тоді, коли ми цього не бажаємо. Як казав апостол Павло, що те, що хочу робити, не роблю, а що не хочу робити, те чиню.
        Кожна людська дія завжди уражена недосконалістю. Тому ніколи не можемо від себе сподіватися досконалих вчинків. Так само не можемо сподіватися досконалості від інших. Бо досконалий один Господь, але ми маємо стриміти до тієї досконалості та просити Його про поміч!
        У житті кожного християнина є хвилини труднощів і падінь, але завжди маємо йти далі. Добрий приклад маємо в житті наших праведників, святих людей. Тому усвідомлюймо свою гріховність, обмеженість та слабкість, але водночас не забуваймо про силу Всемогутнього Бога, у владі якого нас підіймати і вести далі!

        Коментар Отців Церкви

        “А життя об’явилось, і ми бачили й свідчимо й звістуємо вам життя вічне, що в Отця перебувало й нам явилося” (1Йо 1:2)

        Явлення в тілі
        Отже, саме Життя з’явилася в тілі, оскільки в цьому явленні те, що може розпізнати тільки серце, виявляється також і для очей – щоб зціляти серця.
        (Аврелій Августин, Трактат на 1-ше Послання Йоана)

        Він має на увазі те життя, про яке йдеться у Євангеліє: Я – воскресіння і життя (Йо 11:25), яке була явлене Божественними чудесами в тілі; присутні учні, коли Він здійснював знамення, побачили те, про що з безсумнівною істинністю свідчили нащадкам.
        (Беда Преподобний, Про сім Католицьких Послань)

        “Що ми бачили й чули, звістуємо й вам, щоб і ви мали спільність із нами. А наша спільність – з Отцем і з Його Сином Ісусом Христом” (1Йо 1:3)

        Спілкування з Отцем та Сином
        Щоб і ви мали спілкування з нами. Це спілкування в єдності віри та у стосунках миру і любові. І спілкування наше нехай буде з Богом Отцем. Це спілкування у вічності перебування Царства.
        (Іларій Арльский, Трактат на сім Католицьких Послань)

        Про що ж я звіщав, як не про те, що Сущий з’явився нам як життя вічне і ми стали Його свідками? Адже ви отримуєте наступну користь від обітниці: щоб і ви мали спілкування з нами. А той, хто отримав спілкування з нами, має спілкування і з Отцем і Його Сином, Ісусом Христом. А коли ви будете мати таке спілкування, то ми будемо сповнені радості, бо ми приліпилися до Бога.
        (Андрій Монах, Фрагменти)

        Блаженний Йоан явно довів, що, хто бажає мати спілкування з Богом, повинен перш за все з’єднатися з Церквою, навчитися тієї віри, яку апостоли прийняли від Самої Істини, що перебувала у тілі, і виповнитися Її таїнствами. Адже ті, хто вірує за вченням апостолів, нітрохи не менше приліплюються до Бога, ніж учні, які увірували через Самого Господа, що проповідував у цьому світі, – відмінність між ними лише в ступені віри та подвигів.
        (Беда Преподобний, Про сім Католицьких Послань)

        “А коли ходимо у світлі, як Він сам – у світлі, ми маємо спільність один з одним, і кров Ісуса Христа, Його Сина, нас очищує від усякого гріха” (1Йо 1:7)

        Кров жертв змиває один гріх, через який вона проливається. Кров Ісуса Христа змила всі гріхи тих, хто ходить в любові.
        (Іларій Арльский, Трактат на сім Католицьких Послань)

        Переклад з англійської Максима Гонтара за виданням ACCS: NT XI, James, 1–2 Peter, 1–3 John, Jude (2000)

        Ілюстрація: Juan de Juanes – The Last Supper (fragment)

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.