Читання Біблії на Різдвяний піст – 06/12 – Мал 3:13-24

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 06/12 – Мал 3:13-24

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Пророцтво про прихід Ісуса Христа

        Тема: Праведники за дня Господнього радітимуть

        Слово Боже (Книга пророка Малахії 3:13-24)

        13. «Жорстокі ваші слова супроти Мене, – каже Господь. А ви питаєте: І що ми говорили між собою проти Тебе? 14. Ви кажете: То марна річ – служити Богові! Яка користь із того, що ми берегли Його постанови, що ми сумні ходили перед Господом сил? 15. Тепер же називаємо щасливими зухвалих. Злочинцям теж живеться добре: вони випробовують самого Бога й живуть собі гарненько далі. 16. Тоді говорили між собою ті, що Господа бояться. Господь прислухався, почув, і перед ним почала списуватись пам’яткова книга для тих, що Господа бояться і поважають Його ім’я. 17. Вони будуть Моїми, – говорить Господь сил, – в той день, що Я готую, стануть Моїм скарбом. Я їх помилую, як чоловік милує свого сина, що йому служить. 18. Тоді ви знов побачите різницю між праведником і безбожником, між тим, хто служить Богові, і тим, хто Йому не служить. 19. Бо ось надходить день, неначе піч палає. Тоді всі горді й усі злочинці будуть – солома, і спалить їх той день, що прийде, – говорить Господь сил, – і не зоставить їм ні кореня ні вітки. 20. Для вас же, що боїтеся імени Мого, зійде сонце правди, і в його промінні буде спасіння. Ви вийдете вистрибом, немов на випасі телята, 21. і безбожників топтатимете, бо вони будуть, наче попіл, у вас під ногами того дня, що Я готую, – говорить Господь сил. 22. Згадайте про закон Мойсея, слуги Мого, що Я був наказав йому на Хориві для всього Ізраїля, про заповіді та про постанови. 23. Ось Я пошлю вам Іллю пророка перед приходом дня Господнього, великого і страшного. 24. І він наверне серце батьків до дітей і серце дітей до батьків, щоб Я, прийшовши, не побив землі прокляттям.»

        Коментарі

        Коментар Отців Церкви

        Пророцтво та виконання. Єлизавета в старості народила останнього з пророків, а Марія в юнацькому віці – Господа ангелів. Дочка Аарона народила голос волаючого в пустелі (Іс 40:3, пор. Мт 3:3, Мр 1:3, Лк 3:4, Йо 1:23), дочка царя Давида – Слово Царя Небесного. Дружина священика народила ангела Особи Його (пор. Іс 63:9), а дочка Давида – міцного Бога землі. Неплідна народила того, хто відпускає гріхи, а Діва – Того, Хто гріхи скасовує (пор. Йо 1:29). Єлизавета народила того, хто возз’єднує людей через покаяння, а Марія – Того, Хто очищає землю від нечистоти. Старша віком [Єлизавета] запалила в домі Якова, батька свого, світильник, тобто Йоана [Христителя], а молодша віком [Марія] засяяла всім народам Сонце правди (пор Мал 3:20). Захарії благовістив ангел, щоб [Йоан, Іродом] обезголовлений, проповідував Того, Хто був розп’ятий; і той, якого ненавиділи, [проповідував] Того, Кого переслідували через заздрощі; і той, який христив водою, – Того, Хто христив вогнем та Духом Святим (Мт 3:11). Світильник незатемнений проповідував Сонце правди; сповнений Духом – Подателя Духа. Сурма священика сурмою оспівала Того, Хто в голосі сурем прийде в останній день; голос [волаючого в пустелі] проповідував Слово, і той, хто бачив голуба, – Того, над Ким спочив голуб, подібно як і блискавка передує грому (Єфрем Сирин, Коментарі до Діатессарона Татіана).

        День Господа. Цей день створив Господь, радіймо та тішмося в нім! (Пс 117:24). Звичайно, Господь створив усі дні, але інші дні можуть бути і днями юдеїв, і днями єретиків, і днями язичників. День Господній, день воскресіння, день християн – є наш день. Тому і називається він День Господній: в цей день Господь Переможець зійшов до Отця. І якщо язичники називають його днем сонця, то і ми охоче підтверджуємо це: бо сьогодні зійшло Світло світу, сьогодні зійшло Сонце Правди та зцілення у променях Його (Мал 3:20) (Єронім Стридонський, На день Господньої Пасхи).

        Христос – Сонце зі сходу. Ми поклоняємося на схід не просто так і не випадково. Але так як ми складаємося з видимого та невидимого, тобто духовного та чуттєвого єства, то приносимо Творцю і двояке поклоніння, подібно до того як [наприклад] співаємо і розумом, і тілесними устами, охрищуємось водою та Духом і двояким чином єднаємося з Господом, долучаючись таїнств і благодаті Духа. Отже, так як Бог є духовне світло (пор. 1Йо 1:5) і Христос в Писанні називається Сонцем правди (Мал 4:2) і Сходом (Зах 3:8), тому слід присвятити для поклоніння Йому схід. Бо все прекрасне слід присвячувати Богу, від Якого щедро виливається всяке благо. І божественний Давид говорить: Царства землі, співайте Богові, співайте Господеві, що вознісся на небо небес, на схід! (Пс 67:33-34 LXX). І ще Письмо говорить: І насадив Господь Бог рай в Едемі на сході, і там помістив людину, що її Він створив (Бут 2:8), [і] її, що згрішила, вигнав. <…> Отже, відшукуючи древню [нашу] батьківщину та спрямовуючи до неї погляди, ми поклоняємося Богу. І скинія Мойсея мала завісу та чистилище на сході; і коліно Юди, яке мало перевагу перед іншими, розташовувалося на сході; і в знаменитому Храмі Соломона ворота Господні знаходилися на сході. І Господь розіп’ятий дивився на захід, і таким чином ми поклоняємося, спрямовуючи до Нього погляди. І, сходячи [на небо], Він підносився на схід, і так Йому поклонилися апостоли, і Він прийде таким же чином, бо бачили Його, як возносився на небо (Дії 1:11), як сказав і Сам Господь: як блискавка та вибігає зі сходу і з’являється аж до заходу, так буде і прихід Сина Людського (Мт 24:27). Отже, чекаючи Його пришестя, ми вклоняємося на схід (Іван Дамаскин, Православна віра 4.12).

        Зі сходу прийшла до тебе милість, бо звідти прийшов Чоловік, Якому ім’я – Схід (Зах 6:12 LXX), Той, Хто став посередником між Богом та людьми. Тому цими словами ти спонукає завжди дивитися на схід, звідки сходить для тебе Сонце правди (Мал 3:20), звідки народжується для тебе світло. Не будеш надалі ходити в темряві, хай не застане тебе день останній в темряві, та не викрадуть тебе ніч і морок невігластва, але так будеш стояти ти завжди у світлі розуму, нехай буде з тобою завжди день віри, нехай будеш ти завжди зберігати світло любові та світу! (Ориген, Проповіді на Книгу Левит 9.10).

        Переклад з англійської Максима Гонтара за виданням ACCS: OT XIV, The Twelve Prophets (2003)

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.